Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NIEUW RESTAURANT MET GASTKOKS AAN STATIONSPLEIN

Combi eten en cultuur in 'Vandaag kookt …'

PETER DE KONING

'Vandaag kookt …' is het nieuwe restaurant aan het Stationsplein in Boxtel. Jan Bergman en Juliette Borghans noemen hun zaak een cultureel restaurant. ,,Wij bieden een avontuurlijke combinatie van eten, cultuur en het verrassende van wisselende gastkoks", aldus het ondernemende duo.

'Vandaag kookt …' is open op vrijdag, zaterdag en zondag. Op vrijdag verzorgen twee vaste koks een Hollandse keuken en genieten de gasten van een optreden. ,,Een singer-songwriter of een kleine band, maar ook kleine theateracts of een dichter zijn mogelijk", vertelt Juliette. De koks zijn onderdeel van de avond. Ze verstoppen zich niet in de keuken maar leggen op hun eigen persoonlijke manier contact met de klanten.

Op zaterdag staat telkens een andere gastkok in de keuken. Dan is het voor de gasten een verrassing wat ze kunnen kiezen. ,,Alle soorten keukens zijn welkom", legt Jan uit. ,,In het begin zoeken we de gastkoks zelf, maar op termijn verwachten we dat die zich ook gaan aanmelden. Vanzelfsprekend zijn het koks met voldoende niveau en ervaring. Ook moeten ze het leuk vinden om uit de keuken te komen en veel contact te hebben met onze gasten." Juliette knikt instemmend: ,,Je ziet het overal op tv, in de kranten en tijdschriften: koken is hot. Mensen zoeken mooie gerechten met bijzondere ingrediënten en er zijn genoeg mensen te vinden die hun talenten aan een grotere groep willen tonen."

BELEVING

Op zondag komen er geen diners uit de keuken. Dan verzorgt het restaurant een ontbijt of een lunch, afhankelijk van de activiteit op die dag. Juliette: ,,Zondag is ideaal voor een stemmig koffieconcert, een speciaal ontbijt- of brunchbuffet, een kleine tentoonstelling met schilderijen of foto's. Weet je, er komen steeds meer andere vormen van horeca waarin beleving een grote rol speelt. Ook wij willen meer bieden dan alleen goed eten in een mooie zaak, we nemen onze gasten mee in een andere wereld."

'Vandaag kookt …' is gevestigd aan het Stationsplein 4, het pand waarin tandarts Han Willems vele jaren zijn praktijk had. Een horecabestemming heeft het pand altijd gehad, maar om het geschikt te maken voor de nieuwe functie hebben Juliette en Jan veel werk verzet. Sinds september vorig jaar bleef bijna letterlijk geen steen onaangeroerd. Blikvangers in het knusse interieur zijn de prominente bar met pilaren en de koeienhuid-tegeltjes als wandbekleding. Achterin de zaak hangt een groot oprolbaar filmdoek. ,,We vertonen af en toe een muziekdocumentaire of een filmhuisrolprent in combinaties met passend eten", aldus Jan.

KAZ LUX

Zaterdag 22 november gaat 'Vandaag kookt …' open voor een besloten gezelschap. Vrijdag 28 november is de échte opening, met een solo-optreden door zanger Kaz Lux, volgens muziekkrant Oor de beste Nederlandse popzanger van de twintigste eeuw. De eerste gastkok op zaterdag 29 november is Jan van den Borne, voorheen werkzaam in De Koorenschuur in Liempde. Op 30 november kunnen gezinnen ontbijten met Sinterklaas, op 12 december speelt Go Rome en 14 december vermeldt het programma een koffie/kerstconcert door het Boxtelse koor Ratatouille.

Zaterdag 13 december is Wild Things Hunting & Cooking te gast. Twee dames, de een kok en de ander jager, bereiden wildgerechten en vertellen over de jacht, natuurbeleving en het bereiden van wild. Muzikaal trio Hedde Efkes staat geboekt voor zondag 21 december. Voor deze activiteiten kunnen belangstellenden telefonisch reserveren: (0411) 67 71 45.

OP DE FOTO: Juliette Borghans en Jan Bergman leggen de laatste hand aan het interieur van 'Vandaag kookt …' aan het Stationsplein 4. (Foto: Peter de Koning).


(advertorials)

Scheiden doe je

samen bij
Scheidingshuys

,,Echtparen die besluiten hun leven niet meer gemeenschappelijk voort te zetten, doen er goed aan voor de afwikkeling van hun scheiding een goede bemiddelaar in de arm te nemen. Die bespaart niet alleen op de kosten, maar zorgt er bovendien voor dat het hele proces soepel verloopt." Dat zegt Astrid Larue van Het Scheidingshuys.

Emotionele, financiële en fiscale zaken worden niet uit het oog verloren, benadrukt Larue. ,,Bij de afwikkeling van een scheiding denkt het merendeel van de paren die het treft in eerste instantie aan het inschakelen van een advocaat, of zelfs twee als ze er onderling niet uitkomen. Dit is echter niet nodig. Goedkoper en effectiever is het inschakelen van een scheidingsbemiddelaar."

Het Scheidingshuys is een landelijke organisatie. Larue is bemiddelaar in de regio's Brabant en Midden- en Noord-Limburg. Ze constateert de laatste jaren mede door verslechterde economische omstandigheden een toename van het aantal scheidingen. ,,Een advocaat kijkt alleen naar de juridische aspecten. Met mijn expertise kijk ik breder. Ik houd niet alleen rekening met de juridische, maar ook met de emotionele, financiële en fiscale aspecten. Dit heeft een duidelijke meerwaarde."

Het Scheidingshuys verzorgt de hele afhandeling van een scheiding voor een afgesproken all-in prijs.

Overvecht dingt

mee naar prijs

'beste kerstshow'

Voor het tweede jaar op rij is het Boxtelse tuincentrum Overvecht genomineerd voor de publieksprijs 'Beste kerstshow van Nederland'. De internetverkiezing is een initiatief van het vakblad Tuinzaken, vakbeurs Christmasworld/Messe Frankfurt en Tuinbranche Nederland. Tot 7 december kunnen consumenten stemmen via www.bestekerstshow.nl.

De verkiezing beoogt de kerstshows van tuincentra naar een hoger plan te brengen. Het tuincentrum dat de meeste stemmen weet te verzamelen, krijgt de publieksprijs. Consumenten die hun stem uitbrengen maken ook kans op een aantal prijzen.

OPGEZETTE DIEREN

De show van tuincentrum Overvecht bestaat dit jaar onder meer uit opgezette dieren. Daarnaast worden in aanloop naar de feestdagen tal van extra activiteiten gehouden. Zo is zaterdag 29 november Zwarte Piet present, terwijl een dag later het koor A-mazing zingt en een dierenassistente tussen 11.00 en 16.00 uur niet alleen voedingsadviezen geeft voor huisdieren, maar ook hun gebitten controleert en nagels knipt.

In de weekeinden die volgen zijn er kinderactiviteiten (kerstballen versieren, haren vlechten en kerststukjes maken) en kunnen bezoekers gratis op de foto in een hoek van de kerstshow die daar speciaal voor is ingericht.

Fysiotherapie

De Dommel houdt

seniorenavond

Steeds meer senioren willen (en moeten soms) langer thuis blijven wonen. Hoe zij dit het best voor elkaar krijgen, wat zij zelf kunnen doen en met welke hulpmiddelen komt aan bod tijdens een voorlichtingsavond op woensdag 26 november in de praktijk van Fysiotherapie De Dommel aan het Molenpad 7c. Belangstellenden zijn welkom van 19.30 tot 21.00 uur.

Door het geven van valpreventie, medische training, beweegprogramma's, geriatrische fysiotherapie en ergotherapie, richt De Dommel zich specifiek op de actieve senior. ,,Deze keer staat de voorlichtingsavond in het teken van de ouderenzorg. Wij zullen daarom iets vertellen over de nieuwste trends en ontwikkelingen rondom het ouder worden. Er zal gesproken worden over zowel verzekeringstechnische aspecten als de rol van de ergotherapeut en geriatrie-fysiotherapeut. Verder reiken we een aantal handige tips aan", aldus fysiotherapeut Carlo Spee.

De presentatie is niet alleen bedoeld voor senioren, maar ook voor vrienden of familie van iemand waarbij het thuis blijven wonen samengaat met beperkingen. Zo kan de informatie interessant zijn voor mantelzorgers. De avond wordt georganiseerd door geriatrie fysiotherapeut Rosanne van Hoesel en ergotherapeut Maud Homann. De voorlichtingsavond is gratis toegankelijk; aanmelden kan via e-mail: fysio@fysiotherapiededommel.nl of telefoonnummer (0411) 62 44 04.