Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

TEAM WELLUK?! 'KWIST' ER OP LOS

De Bokselse Kwis, zeker
voor herhaling vatbaar...

ANNEKE VORSTENBOSCH

Welluk?!, een van de teams die zaterdag deelnam aan de Bokselse Kwis, kon pas weer ontspannen nadat het opdrachtenboek bij restaurant En Garde! was ingeleverd. Daarna kwam de ploeg nog even bij elkaar om de eerste dorpskwis te evalueren. Iedereen was het over één ding eens: de Bokselse Kwis is voor herhaling vatbaar.

Team Welluk?! bestond uit veertien deelnemers die tussen de 21 en 86 jaar oud zijn. De meeste kwissers zijn familie van elkaar en wonen in Boxtel en Liempde, maar ook drie vrienden uit Tilburg voegden zich bij het gezelschap en zetten zich vol enthousiasme in. Zij wandelden bijvoorbeeld naar restaurants Corfu en Lotus om een Griekse en Chinese vraag te laten vertalen. ,,Tja, en dan arriveer je daar na een wandeling door het centrum van Boxtel en dan krijg je als antwoord ad rem te horen: 'Er bestaat ook zoiets als een telefoon, dus had gerust gebeld'", grinnikte deelnemer Robert.

De verscheidenheid aan karakters en generaties bleek een gouden vondst. Waar de ene persoon alle geduld bewaarde voor het oplossen van een puzzel of het in elkaar zetten van een creatieve opdracht, begaven anderen zich fietsend door het dorp of zonderden zich uren achtereen af met een laptop. Allemaal even fanatiek. Met in het achterhoofd het winnen van een geldbedrag voor het goede doel Nabij Boxtel, de stichting die steun biedt aan mensen die door ziekte of ouderdom aan de afronding van hun leven zijn begonnen.

VERKEERDE SPOOR

Teamleden Irmi en Dorien sprongen al snel samen op de fiets om een aantal huizen en andere markante plaatsen in Boxtel op te zoeken. Onderweg had het duo veel lol, met name omdat ze vele onbekende kwissers in het dorp tegenkwamen en iedereen hard bezig was om anderen op het verkeerde spoor te zetten. ,,Je komt dan onbekenden tegen en begint een praatje of wenst elkaar al fietsend succes. Heel leuk!", aldus Irmi en Dorien.
Niels, in zijn vrije tijd werkzaam als deejay, boog zich over de muziekvragen, terwijl fysiotherapeut Jasper de sportvragen beantwoordde. Hij had gelukkig thuis nog het sportplaatjesboek van vier jaar geleden liggen, zodat de namen bij de juiste foto's konden worden gezet. Oma Jo (86) kon de Boxtelse foto's van vroeger heel goed duiden en Anita puzzelde flink en concentreerde zich vooral op de moeilijkere vragen.

Twee muzikanten uit de groep bogen zich over de vraag met bladmuziek. Via de piano bracht Irmi de hit 'Happy' van Pharrell Williams ten gehore, wat volgens Welluk?! dus het goede antwoord was op één van de vragen. Sommige kwesties leidden ook tot discussie. Zoals bij de

'cryptische' afbeeldingen van Bekende Boxtelaren het geval was. Het antwoord op de tweede opgave was meteen duidelijk: 'Geert Hoes'. Tot iemand opmerkte dat het wellicht om een 'strikvraag' ging vanwege het zakje friet en dat het antwoord dus 'Gera' van Kwalitaria Strik moest zijn...

Ondertussen rekenden Jan, John en Frits de nodige wiskundige vragen uit en zochten zij Boxtelse weetjes op via de laptop. Ine bezocht namens Welluk?! het meerkeuzeonderdeel in de raadzaal waar zij met vele andere Boxtelse deelnemers welkom werd geheten door burgemeester Marc Buijs en de twee initiatiefneemsters van de Bokstelse Kwis, Patricia van Amelsvoort en Saskia Maltha. Na een half uurtje zwoegen 'vloog' zij, samen met de andere deelnemers, de trap af. Met in het voorbijgaan soms nog net een vluchtige 'houdoe' of 'hoe ging het' naar de andere deelnemers. Doel was om op zoek te gaan naar het thuisfront om weer verder te helpen met de vele vragen. Ine: ,,Ik heb echt een fijne avond beleefd. De Bokselse Kwis verbroedert en brengt mensen bij elkaar. Overal in het centrum leefde het evenement."

groepsfoto

Dat merkten Lieke en Anneke ook toen zij samen op zoek gingen naar het adres van vier Boxtelse toiletten die op de foto stonden in het opdrachtenboek. Na twee bezoekjes aan een horecazaak was voor hen de puzzel opgelost. Thijs, Lars en Niek gaven zich vrijwillig op voor de proefopdracht in een café. ,,Dat bleek geen 'straf'", aldus de drie mannen, die in café D'n Hendrik op de Markt dartspijltjes mochten gooien en biertjes mochten proeven. Eenmaal weer thuis gearriveerd, boog Tilburger Lars zich met stadsgenoot Niek over de geluidsfragmenten en de logo's van Boxtelse bedrijven. In no time vulden zij antwoorden in, Boxtelaar of niet. ,,Ik vind het wel een leuk feestje moet ik zeggen. Volgend jaar weer wat mij betreft", zei Lars.


Hilarisch was ook het moment waarop het team doorkreeg dat er voor elf uur nog een originele groepsfoto moest worden ingeleverd. Het was natuurlijk al harstikke donker maar de kwissers besloten op straat te gaan liggen om zo de teamnaam 'Welluk?!' uit te kunnen beelden. Dan zou de foto van bovenaf gemaakt kunnen worden. Dorien: ,,Iemand uit de groep zei resoluut: 'Ik houd de auto's wel tegen", maar hij had niet in de gaten dat het een weg met eenrichtingsverkeer was én dat hij precies aan de verkeerde kant van de groep stond..."
Diverse teamleden hadden kranten bewaard van de afgelopen weken, maar er bleek nauwelijks tijd over om hier wat in op te zoeken. De avond vloog voorbij. Welluk?! keek er tevreden en met een grote glimlach op terug.


Afbeelding