Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

eerste editie van bokselse kwis groot succes

Boxtel breekt hoofd over dorpskwis

ANNELIEKE VAN DER LINDEN                         FOTO'S ALBERT STOLWIJK

,,We hopen maar dat we de kwis lastig genoeg gemaakt hebben en dat deelnemers niet over een uur alweer bij En Garde! staan met een volledig ingevuld boek", verzuchtten initiatiefnemers Patricia van Amelsvoort en Saskia Maltha van de Bokselse Kwis zaterdagavond, vlak voordat alle veertig teamcaptains het opdrachtenboek kwamen halen. De angst bleek ongegrond; de deelnemende ploegen hadden de vijf uur die ze kregen om de Bokselse Kwis te maken, hard nodig...

De Sint-Petrusbasiliek sloeg zesmaal, een teken dat de Bokselse Kwis zaterdagavond officieel van start ging. De aanvoerders haalden het opdrachtenboek op bij restaurant En Garde! en haasten zich vervolgens naar de plek waar de rest van hun team zat te wachten, met Boxtelse naslagwerken, tablets, laptops en telefoons in de aanslag.

Verschillende teams kozen ervoor de kwis in een Boxtelse horecagelegenheid te maken. Zo stonden Café De Borrel en Wendy's Croissanterie volledig in het teken van de Bokselse Kwis. De meeste deelnemers verzamelden echter bij iemand thuis. Zoals team Woody's, een ploeg bestaande uit veertien mensen die zich in de woonkamer van Corine en Joan van Houtum aan de Prins Hendrikstraat hadden verschanst. ,,We hebben de hele familie opgetrommeld. Het is goed om een team met verschillende generaties te hebben, iedereen weet wel iets", liet Joan weten.

Terwijl zijn moeder Mien zich bezighield met de prijzen van etenswaren uit de jaren vijftig, zorgde de jeugd ervoor dat vragen die in een andere taal werden geschreven, werden ontcijferd. ,,En ik loop zo even naar mijn buurman. Hij zal vast weten welke voetballers van ODC dit zijn", aldus Corine, terwijl ze naar de afbeeldingen in het opdrachtenboek wees.

TOILETTEN

Aan de Molenstraat boog Witte Gei't 2, een team van twaalf mensen zich over de opdrachten, die in tien verschillende categorieën waren opgedeeld, zoals 'Bekende Boxtelaren & Bekende Nederlanders', 'Bakstenen & Klinkers', 'Opgelet op school' en 'Van Alles Wat'. Het team werd opgedeeld in duo's die zich ieder op een categorie stortten, al werd onderling constant overlegd over onderwerpen. Zo moesten kwissers adressen achterhalen van huizen die op de foto stonden en er achter zien te komen hoeveel evenementen jaarlijks in Boxtel worden gehouden. Ook verwachtte de organisatie nog wat eigen creativiteit van de teams door hen een limerick en een originele groepsfoto te laten insturen.

Waar sommige vragen met behulp van naslagwerken, laptops en telefonische hulplijnen konden worden beantwoord, was het voor sommige kwesties makkelijker om de fiets te pakken en met eigen ogen te zien hoe lang er geparkeerd mag worden bij de Sint-Petrusbasiliek en in welk Boxtels café de toiletten stonden op de foto uit het opdrachtenboek. ,,We hadden niet verwacht dat deelnemers alle Boxtelse cafés afgingen en hopen dat we de eigenaren niet al teveel last hebben bezorgd", zei initiatiefnemer Van Amelsvoort. Jos van den Broek was de uitverkorene van Witte Gei't 2 en pakte al snel zijn fiets. ,,Ik ben opzichter bij woonstichting Sint-Joseph en ken iedere straat in Boxtel. En ondanks dat ik wel een vermoeden heb waar de foto's bij de opdrachten genomen zijn, weet ik het niet zeker. Het zijn toch pittige vragen, hoor."

KRANT

Tenslotte bevatte de Bokselse Kwis nog twee extra spelelementen. In café D'n Hendrik op de Markt werden de 'kroegtijgers' van de teams verwacht. Verschillende deelnemers hadden erg hun best gedaan door in tijgeroutfit te verschijnen, inclusief tijgerbrood- en nootjes. De organisatie liet hen drie dartspijlen gooien en twee biertjes proeven.

Burgemeester Mark Buijs ontving een deelnemer van ieder team in de raadzaal en stelde als een professionele quizmaster twintig vragen over gebeurtenissen die dit jaar in Boxtel plaatsvonden, zoals de archeologische opgraving in de wijk Zonnegolven en de komst van het duo Betsie en Wim Oksel in Boxtel. ,,Alvast een tip voor volgend jaar: lees de krant goed", grinnikte de burgemeester. Dat er volgend jaar weer een Bokselse Kwis komt, maakten Van Amelsvoort en Maltha al voor zes uur duidelijk. ,,Het is veel te leuk om te doen."

Afbeelding