verbaasde reacties na bericht sluiting

Vrijwilligers biebpunt Liempde willen door

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het nieuws dat het bibliotheekpunt in Liempde vanaf 1 januari 2015 dicht gaat, is bij zowel vrijwilligers als bezoekers hard aangekomen. Ruim vijvenhalf jaar was het uitleenpunt in het dorp gevestigd en ondanks de beperkte openingstijden maakten veel Liempdenaren er gebruik van. Met een handtekeningenactie wordt getracht het tij nog te keren.

In 2008 werd het bibliotheekpunt geopend in dienstencentrum De Kloosterhof, in 2011 verhuisde de voorziening naar het adres Dorpsstraat 34a. ,,En we hebben al sinds de begintijd dezelfde groep vrijwilligers", vertelt Mientje van Schaijk. ,,We werken hier allemaal met zoveel plezier, dus de aanstaande sluiting is echt ingeslagen als een bom. We vinden het allemaal heel erg jammer."

HANDTEKENINGEN

Sinds het nieuws twee weken geleden bekend werd gemaakt, werden bij het Liempdse uitleenpunt door veel leden en bezoekers handtekeningen ingeleverd. Niet alleen volwassenen, ook kinderen maakten hiermee hun onvrede duidelijk. ,,We willen hier zeker nog iets mee gaan doen, want bibliotheek De Meierij mag best weten dat de Liempdenaren heel verbaasd zijn over de gang van zaken", aldus Van Schaijk.

In Liempde zijn zeventig volwassenen lid van de bibliotheek, ook zijn er 258 jeugdleden. Met name de kinderen én oudere lezers vinden het volgens Van Schaijk jammer dat het uitleenpunt in hun dorp verdwijnt. ,,Ouderen zijn minder mobiel en gaan minder makkelijk op en neer naar Boxtel voor de boeken. En ook voor moeders met kleine kinderen is het juist fijn dat ze op woensdagmiddag na schooltijd even naar binnen kunnen wandelen om leesboeken uit te zoeken. Een ritje naar Boxtel kost veel meer tijd."

SOCIALE FUNCTIE

Er wordt bekeken of de ouderen mee kunnen draaien in 'Bibliotheek aan huis' waarbij vrijwilligers boeken bij senioren thuis afleveren en weer ophalen. Een goed plan, maar volgens Van Schaijk heeft een bezoek aan het uitleenpunt ook een sociale functie. ,,Mensen ontmoeten elkaar en maken een praatje. Dat verdwijnt straks ook."

En dat laatste geldt niet alleen voor de bezoekers maar ook voor de vrijwilligers. Van Schaijk: ,,Ook wij genieten van het contact met de vele leden. We zullen ons protest zeker nog laten horen. Want als het aan de vrijwilligers ligt, gaat het bibliotheekpunt in Liempde gewoon door. Helaas beslissen wij dat niet."

GEMONDE EN ESCH

Niet alleen het uitleenpunt in Liempde gaat dicht. Ook de voorzieningen in de gemeente Haaren sluiten de deuren. De punten in Esch, Biezenmortel, Helvoirt en Haaren sluiten op 1 december. De toekomst van het bibliotheekpunt in Gemonde is nog onduidelijk, al gaf directeur Marc Jacobs van bibliotheek De Meierij vorige week aan te vrezen voor het voortbestaan van deze voorziening. De gemeente Sint-Michielsgestel maakte deze week bekend zich te beraden over de bezuinigingen die ook in deze gemeente noodzakelijk zijn. ,,Er is nog niks concreets te melden over de locaties van bibliotheek De Meierij in deze gemeente", aldus een woordvoerder.