Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

Boxtelse intocht ondanks regen een groot succes

Kleine Sinterklaasjes en vrolijke Pietjes vieren feest op de Markt

YVONNE VAN BEEK

Het weer zat Sinterklaas niet mee zondag, toen hij in Boxtel op de Markt aankwam. Eigenlijk was het plan van de goedheiligman om over de Dommel te varen en uit te stappen bij de Deken De Wijsstraat, maar de slechte weersomstandigheden zorgden ervoor dat hij moest uitwijken naar het centrum. Toch werd Sinterklaas hartelijk ontvangen, het plein stond zeker halfvol met vele enthousiaste kinderen en ouders.

Van tevoren was aan de kinderen gevraagd om zich vrolijk uit te dossen en daar hadden ze massaal gehoor aan gegeven: vele vrolijke Pietjes en kleine Sinterklaasjes stonden geduldig te wachten op de échte Sinterklaas. Deze goedheiligman had uiteraard ook een aantal Pieten meegenomen en het bleek dat hij zich in Boxtel hield aan de traditie: de Pieten waren zwart.

Het duurde even voordat de Sint zich liet zien aan de inwoners van Boxtel en presentator Marcel van Galen en burgemeester Mark Buijs vroegen zichzelf hardop af of hij zich misschien verslapen had. De kinderen moesten heel hard roepen, zodat Sinterklaas uiteindelijk op het balkon van het gemeentehuis tevoorschijn kwam. ,,Het is een en al gezelligheid hier", zei Sint tevreden. ,,We maken er een feestje van."

Dat lukte de kinderen ook zeker, toen ze samen met de Zwarte Pieten gingen dansen op het liedje 'Feest' van Kinderen voor Kinderen, een dansje dat ze op school al een aantal keer hadden geoefend en Sinterklaas en de burgemeester dansten vrolijk mee. Buijs was blij dat Sinterklaas ook dit jaar weer de weg naar Boxtel gevonden had. ,,We wensen u heel hartelijk welkom. Het is geweldig dat u er bent."

VERKEERDE CODE

En wat voor de kinderen misschien wel het belangrijkst was: de Sint gaf aan dat ze zondagavond allemaal hun schoen mochten zetten. De route die de goedheiligman en de Zwarte Pieten maken om bij alle kinderen langs te gaan stond dit jaar niet in het Grote Boek, maar in een iBoek. Een speciale iPiet kwam met het iBoek het bordes op, maar tot groot vermaak van de kinderen toetste hij telkens de verkeerde code in, waardoor er een alarm klonk alsof er een stoomboot aankwam. ,,Hoe moet dat nu?", vroeg Van Galen zich af.

Sinterklaas en de Pieten willen graag achter de code van het iBoek komen en daar kunnen ze de Boxtelse kinderen goed bij gebruiken. Zij kunnen deze code vinden door een speurtocht te volgen in het centrum en daarbij de vragen goed te beantwoorden. Maar geen paniek, aldus de burgemeester. Hij bewaart namelijk elk jaar een kopie van het Grote Boek, zodat de Sint op zondagavond gewoon op pad kon om de schoentjes van de kinderen in Boxtel te vullen.

FOTO BOVEN: Burgemeester Mark Buijs is zichtbaar blij met de komst van Sinterklaas. (Foto's: Albert Stolwijk).


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding