Sinterklaas arriveerde zondagmiddag met een fraaie koets bij het voormalige raadhuis in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).
Sinterklaas arriveerde zondagmiddag met een fraaie koets bij het voormalige raadhuis in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

SFEERVOLLE EN DRUKBEZOCHTE INTOCHT GOEDHEILIGMAN EN ZWARTE PIETEN ONDANKS HERFSTWEER

Honderden kinderen geven Sint een warm onthaal in Liempde

STEFAN LATIJNHOUWERS

Sinterklaas is dol op Liempde. De goedheiligman laat tijdens de jaarlijkse intocht steevast aan de jeugdige en grote inwoners weten dat hij graag naar het klompenmakersdorp komt. Ook zondag was de Sint tijdens het bezoek helemaal in zijn element, al was er wel een probleem dat opgelost moest worden, want twee Zwarte Pieten waren zoek. En die hadden nou net het cadeautje bij zich dat de Sint aan burgemeester Mark Buijs wilde overhandigen.

Ondanks het sombere herfstweer was het niet alleen reuzegezellig maar ook heel erg druk bij en in de straten rond het voormalige raadhuis in Liempde. In het centrum van het dorp werd door de honderden aanwezigen niet al te lang stilgestaan bij de landelijke discussie over de kleur van de Pieten, maar werd de komst van die goede, goede Sint uit het warme Spanje - net als in andere jaren - groots gevierd.

COMMOTIE

Natuurlijk was alle commotie over de trouwe helpers van Sinterklaas ook niet aan de Liempdenaren voorbijgegaan. ,,Maar iedereen moet nou eens ophouden met dat gezeur over Zwarte Piet. Waar hebben we het over? Het is een totaal onschuldig kinderfeest. De media hebben er veel te veel aandacht aan geschonken, daarom is het ook zo uit de hand gelopen. Al is het inderdaad heel triest dat de landelijke intocht in Gouda verstoord is door demonstranten en dat er zoveel arrestaties verricht zijn", lieten Jan, Ria en Joke weten. ,,Nee, onze achternamen zijn niet nodig. Iedereen kent ons in Liempde", zei Ria breeduit lachend.

Ook Bart van Erp, die samen met zijn zoontje Gies naar de intocht was gekomen, was duidelijk in zijn oordeel. ,,Ik ben de hele discussie echt helemaal zat. Ieder extra woord over de kwestie rond Zwarte Piet is er één te veel. Laat die kinderen vanaf nu gewoon lekker genieten van het Sinterklaasfeest." Gies was het helemaal eens met zijn vader. ,,Het maakt mij ook niet zoveel uit welke kleur Zwarte Piet heeft."

Sinterklaas straalde zondagmiddag van oor tot oor in hartje Liempde. Hij liet even op zich wachten, maar toen hij eenmaal met een prachtige koets op de plaats van bestemming arriveerde, werd hij hartstochtelijk toegejuicht door alle kinderen, hun (groot)ouders en alle andere belangstellenden. Staand op het bordes samen met burgemeester Buijs en presentator Ruud Bouwmans kwam de Sint maar net boven de vele opengeklapte paraplu's in alle kleuren van de regenboog uit.

SATELLIETPIET

Toen de gulle bisschop uit Madrid te horen kreeg dat de twee vermiste Pieten nog steeds niet in Liempde waren, fronste de Sint zijn wenkbrauwen. ,,Zijn de Pieten het spoor bijster?", zei Sinterklaas met een zorgelijke blik. Hij kreeg van een van zijn andere Pieten te horen dat het tweetal met de trapfiets naar Liempde zou komen, maar dat er al dagen niets van ze was vernomen. De satellietpiet was er niet meer in geslaagd om contact met ze te leggen, maar ging de zaak tot op de bodem uitzoeken. Vervolgens zag het publiek dat deze piet boven de daken werd getakeld, en dat hij staand in een kleine bak zijn twee collega's probeerde te traceren in het dorp. Uiteindelijk kwam alles goed en bleek dat de twee pietjes toch in aantocht waren. Gezond en wel maakten ze even later hun opwachting bij het voormalige raadhuis.

Sinterklaas overhandigde vervolgens het cadeau - een Klumpkesbrood - aan burgemeester Buijs. Met een massaal gezongen 'Zie ginds komt de stoomboot ' kwam er een einde aan een geslaagde intocht van Sinterklaas en zijn Pieten.

Liempde

Dansen in De Punder

Gasterij De Punder houdt zaterdag 22 november vanaf 20.00 uur een dansavond. Bezoekers kunnen zich uitleven op muziek van vroeger en nu, waarbij tal van stijlen de revue passeren. De entree bedraagt 2,50 euro inclusief hapjes. De zaal opent om 19.00 uur.

Sinterklaas voert, geflankeerd door burgemeester Mark Buijs en Zwarte Piet, het woord op het bordes van het voormalige raadhuis in Liempde.  (Foto: Albert Stolwijk).
Twee grote fans van Zwarte Piet hebben het ondanks het  natte herfstweer prima naar hun zin tijdens de intocht in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).
Twee grote fans van Zwarte Piet hebben het ondanks het  natte herfstweer prima naar hun zin tijdens de intocht in Liempde. (Foto: Albert Stolwijk).