Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

expositie in sint-willibrordusschool esch op 27 november

Talloze ideeën voor natuurspeelplaats

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een kabelbaan, houten doeltjes, zitjes, een megatrampoline, een kikkervijver, een doolhof van hout en een bmx-baan. De jaarlijkse Willibrordusdag van de Essche Sint-Willibrordusschool stond vrijdag in het teken van de natuurspeelplaats, die waterschap De Dommel achter de school nabij de Essche Stroom zou willen realiseren. Alle leerlingen van de basisschool kregen de kans om mee te denken. Zij presenteren donderdag 27 november hun ideeën aan het waterschap én de Essche bevolking.

Het waterschap hield voor de samenstelling van het ontwerpplannen interviews met mensen uit Esch waarin zij konden aangeven waarmee rekening moest worden gehouden. Educatie met betrekking tot de Essche Stroom werd meerdere malen genoemd, waardoor het waterschap opperde om een natuurspeelplaats in te richten. ,,We zijn natuurlijk heel blij dat de realisatie van deze plek voor de jeugd in samenspraak met de school gebeurt", laat schooldirecteur Wilma van der Pol weten. ,,Het leek ons een goed idee om de jaarlijkse Willibrordusdag aan dit thema te koppelen. Ik zie dat de kinderen erg enthousiast zijn en veel ideeën hebben. Met behulp van de plannen ziet het waterschap wat er leeft onder de jeugd."

MAQUETTES

Iedere klas hield voorafgaand aan de knutseldag een brainstorm waarin leerlingen attracties en andere ideeën konden noemen. Tijdens de Willibrordusdag mocht iedereen het idee uitwerken op schaalmodel. Op grote kartonnen platen maakten de klassen maquettes van de natuurspeelplaats.

Lizzy van Riel en Kyra van Esch uit groep 8 tekenden de natuurspeelplaats op het karton. ,,En voor de Essche Stroom gebruiken we blauwe vuilniszakken", lachte het duo. Ook in de andere klassen werden plattegronden gemaakt op grote platen, die vervolgens werden ingericht met allerlei attracties van hout, kurk, touw en klei. Bovenbouwleerlingen hielpen de kleuters uit de groepen 1 en 2 met hun natuurspeelplaatsen.

Directeur Van der Pol laat weten dat de platen in een apart lokaal worden bewaard tot en met donderdag 27 november. ,,Die dag mag een aantal kinderen de plannen toelichten tijdens een speciale tentoonstelling die we in de school inrichten. We hebben mensen van waterschap De Dommel uitgenodigd en iedereen uit Esch is ook van harte welkom om te kijken naar de ontwerpen." De expositie vindt plaats van 16.30 tot 19.00 uur in de Sint-Willibrordusschool.

Volgens de planning van het waterschap volgt in het najaar het definitieve ontwerp rondom de herinrichting van de Essche Stroom in het gebied nabij het spoor aan de Runsdijk tot de Helweg in Boxtel. De verwachting is dat in het laatste kwartaal van 2015 wordt gestart met de werkzaamheden.

FOTO BOVEN: Leerlingen uit alle klassen van de Sint-Willibrordusschool maakten vrijdag allerlei natuurspeelplaatsen op schaal. Waterschap De Dommel wil achter de school een educatieve speelplek realiseren nabij de Essche Stroom. (Foto: Annelieke van der Linden).

Kyra van Esch (links) en Lizzy van Riel uit groep 8 van de Sint-Willibrordusschool droegen zorg voor de maquette. De Essche Stroom werd gemaakt van blauwe vuilniszak... (Foto: Annelieke van der Linden).