Afbeelding
Foto: Peter de Koning

werkzaamheden baandervrouwenlaan zijn klaar

Auto's kunnen weer door Selissenwal

De eerste fase van de reconstructie van de Baandervrouwenlaan is klaar en dat betekent dat de rijbaan weer toegankelijk is voor auto's, voetgangers en fietsers. De doorgaande functie die de straat ooit had, werd jaren geleden al opgeheven. Maar met de invoering van een 30-kilometerzone, de wijziging van de voorrangssituatie bij de Parkweg en het realiseren van verspringende wegvakken is de Baandervrouwenlaan nu écht een verblijfsgebied geworden...

De voorbije maanden voerde het Liempdse aannemingsbedrijf Jan van den Boomen de herinrichtingswerkzaamheden uit in opdracht van de gemeente Boxtel. Automobilisten maar ook andere weggebruikers in de wijk Selissenwal moesten omrijden.

Het gebied tussen de afslag met de Sint-Severusstraat en de Parkweg heeft een heel ander aanzien gekregen. Naast vernieuwing van de trottoirs en de aanleg van een vrijliggend fietspad werd ook het rioolstelsel vernieuwd. Doordat in de Baandervrouwenlaan een nieuwe verkeersdrempel is aangelegd, wordt doorgaand verkeer via de Parkweg gestuurd. De voorrangssituatie ter plaatse is gewijzigd en ook is de maximumsnelheid aangepast naar 30 kilometer per uur.

In een later stadium wordt ook het gedeelte tussen de Parkweg en de Bosscheweg aangepakt, de werkzaamheden bestaan daar veelal uit onderhoud. Zo worden onder meer de rijbanen en fietsstrook opnieuw bestraat. (Foto: Peter de Koning).


Dak 'patronaat' Burgakker stort in

De in 1867 gebouwde openbare school, een gemeentelijk monument achter de woning Burgakker 3, ooit in gebruik als patronaat en sinds lange tijd opslagruimte, is toe aan herstel. Vanaf de straat is slechts een klein deel van het gebouw te zien, maar duidelijk is wel dat het dak sinds kort ontbreekt. Navraag bij de gemeente Boxtel leert dat het dak is ingestort. Over de oorzaak en een eventueel herstelplan was bij het ter perse gaan van deze krant nog niets bekend. Volgens de Monumentencommissie is het pand een traditioneel vormgegeven schoolgebouw met waarde voor de geschiedenis van het lagere onderwijs in Boxtel. De Monumentencommissie noemt ook de ensemble-waarde van het gebouw in combinatie met de ervoor gelegen voormalige onderwijzerswoning.