Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

assumptionist noud smulders overleden

Missionaris met beminnelijk karakter

PIET VAN OERS

Hij was gezegend met een verscheidenheid aan talent. Sympathiek, geestig, vriendelijk en speels. Iedereen raakte onder de indruk van zijn warmte en wijsheid. Zijn goedhartig en beminnelijk karakter was van dien aard, dat je wel van hem moest houden. Vanuit een volle Sint-Petrusbasiliek is dinsdag 11 november pater Noud Smulders naar zijn laatste rustplaats gedragen. Na een tamelijk lange aanloop naar zijn betrekkelijk korte ziekbed overleed de uit Eindhoven geboortige assumptionist op 6 november op 82-jarige leeftijd.

Als assistent in de Sint-Petruskerk schaarde Smulders van 1990 tot 2013 een grote groep parochianen om zich heen. Niet voor niets maakte het voltallige Sint-Petruskoor onder leiding van dirigent Kees Doevendans dinsdag zijn opwachting om de uitvaart op stemmige wijze te omlijsten. Bij het uitgaan van de kerk klonk niet het 'In Paradisum' maar het majestueuze 'De steppe zal bloeien'. Noud Smulders zelf had het nog geregeld. Hij stond open voor iedereen die hem ontmoette en straalde het verlangen uit om aan het welzijn van mensen bij te dragen.

Het grootste deel van zijn priesterleven besteedde hij aan zijn missionaire taak in centraal Afrika, waar hij drie decennia werkzaam was in het oostelijke deel van Congo. De meeste jaren daar werden gevuld met parochiewerk. Zeven jaar was hij bovendien bijbelleraar op de catechetenschool in Butembo. Van 1978 tot 1984 vervulde Smulders in zijn missiegebied de zware taak van provinciaal overste van de Congolese Assumptie en startte de opleiding (noviciaat en filosoficum) voor de inlandse paters. Op het gedachtenisprentje blijft niet onvermeld dat die periode hem erg zwaar gevallen is. 'Besturen was niet zijn sterkste kant en hij vond het moeilijk om met conflicten om te gaan'. Het missiewerk vroeg fysiek ook veel: dagenlang te voet door het bergland op weg naar de buitenposten.

In 1990 keerde Smulders definitief terug naar Nederland en nam zijn intrek in de communiteit van kasteel Stapelen te Boxtel. Nog in hetzelfde jaar vond men hem bereid assistentie te verlenen in de Sint-Petrusparochie, waar hij gedurende bijna een kwarteeuw veelvuldig achter het altaar plaatsnam. Ruim twee jaar vervulde hij op Stapelen de functie van provinciaal secretaris. Zijn voorliefde voor cultuur, geschiedenis en kunst kwam in 1993 tot uiting bij de opzet van Museum Stapelen, waarvan Smulders zich als de gedreven conservator ontpopte. Het was een aderlating toen het Provinciaal Kapittel begin 2005 het besluit nam het museum te ontmantelen.

Op 1 december 2006 werd pater Smulders benoemd tot overste van de communiteit kasteel Stapelen. Smulders heeft deze functie vervuld tot zijn ziekte het hem in de zomer van 2014 onmogelijk maakte. Op de kloosterbegraafplaats in park Stapelen werd hem dinsdag de laatste eer bewezen. Voorganger tijdens de uitvaart in de Sint-Petrusbasiliek was de overste van de Nederlandse Assumptie, pater Joep van Tuijl. Samen met Noud Smulders nam hij in 1945 zijn intrek in kasteel Stapelen en werd tijd ingeruimd om het missiehuis weer leef- en bewoonbaar te maken en te ontdoen van de gevolgen van de Duitse bezetting. Na de vakantie in dat jaar begon voor beiden het eerste schooljaar op Boxtelse bodem.