Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Orgel Liempde nadert originele klank

Het grote orgel achterin de Liempdse kerk Sint-Jans Onthoofding staat op de drempel van een nieuwe jeugd. Sinds begin dit jaar is het orgel buiten gebruik voor een intensieve onderhoudsbeurt door Verschueren Orgelbouw uit Heythuysen. Een omvangrijke klus die langzaam maar zeker zijn voltooiing nadert.

Alle 1.050 pijpen zijn gecontroleerd en met een koper/tin-legering verlengd tot de oude, lagere stemming. De toonhoogten komen nu weer overeen met de originele stemming van ruim een eeuw geleden. Ralf Jochems van Verschueren Orgelbouw legt uit: ,,Door de jaren heen is het orgel enkele keren verbouwd en aangepast aan de voorkeuren die toen golden. Nu keert het geluid terug naar zijn oorsprong en dat past ook veel beter bij de toegenomen aandacht voor historische waarden." Nu er gewerkt wordt aan het orgel, kunnen de specialisten ook bij de hele pneumatiek tussen klavier en orgelpijpen. Dit is het complete netwerk van flexibele leidingen en verbindingen. Een uitgebreide renovatie hiervan past niet binnen het budget van het Liempdse kerkbestuur, maar de Limburgse orgelbouwers doen wat ze kunnen. ,,Waarschijnlijk genieten de parochianen met Kerstmis weer van de originele orgelklanken", aldus Jochems.

OP DE FOTO: Jan van Grimbergen (voorgrond) en Ralf Jochems van Verschueren Orgelbouw zijn aan het werk bij het Liempdse kerkorgel. (Foto: Peter de Koning).