Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BREDE DELEGATIE TREKT CONTACTEN VERDER AAN

Concrete afspraken Boxtel en Wittlich

De jumelage breder vormgeven, contacten aantrekken en concrete afspraken maken. Dat waren vooraf de doelstellingen voor de Boxtelse delegatie die gisteren, woensdag 12 november een bezoek bracht aan Wittlich, de Duitse zustergemeente van Boxtel. De delegatie hield een prima gevoel over aan het bezoek. De jumelage zit de laatste jaren nadrukkelijk in de lift en leidt tot steeds meer concrete resultaten.

Een brede Boxtelse delegatie van zo'n tien personen vertrok gisterochtend rich-


Zorgen over

veranderingen

in zorgsector

Tijdens de informatiebijeenkomst van de Boxtelse politieke partij INbox in gemeenschapshuis De Walnoot over wijzigingen in de zorgsector werd gisteravond duidelijk dat veel aanwezigen de nieuwe situatie per 1 januari niet met veel vertrouwen tegemoet zien. De gemeenten krijgen er vanaf die datum veel taken bij op het gebied van (jeugd)zorg, terwijl er ook veel verandert rond de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz).

Ad van Weert van het Gehandicapten Platform Boxtel liet weten dat veel mensen zich grote zorgen maken over de veranderingen. ,,Ik ken het verhaal van een man van 97 die nu nog zeven uur zorg krijgt, maar het straks moet doen met twee uur per week. Ook de korting op de huishoudelijke hulp is een groot probleem. Er is gewoon te weinig geld. Ook hoor ik verhalen van mensen die hun woning moeten aanpassen, maar in plaats daarvan te horen krijgen dat ze beter kunnen verhuizen. De gemeenten krijgen vanuit de landelijke overheid steeds meer taken toegeschoven, maar de financiële middelen zijn beperkt."

Tijdens de avond gaven wethouder Eric van den Broek, ambtenaren van de gemeente Boxtel en coördinator Marieke Dijkshoorn van het Steunpunt Mantelzorg Boxtel presentaties. Daarbij werden onderwerpen als het sociaal wijkteam, de veranderingen in de Wmo, mantelzorg en (verborgen) eenzaamheid onder ouderen voor het voetlicht gebracht. Een van de bezoekers benadrukte dat mantelzorgers het belangrijk vinden dat ze er niet alleen voor staan. ,,Daarom is het fijn om vanavond van de ambtenaren te horen dat als er sprake is van een crisis- of noodsituatie er meteen en altijd actie wordt ondernomen. Als mensen weten dat ze gehoord worden, zijn ze eerder bereid om mantelzorg te verlenen", liet een vrouw weten.

Wethouder Van den Broek gaf aan dat ook hij zich ongerust maakt over het vele extra werk dat op het bordje van gemeenten gelegd wordt. ,,Het implementeren van de zorgtaken moet bovendien snel gebeuren, maar je praat wel over de grootste zorgoperatie waar we ooit mee te maken hebben gehad. Dat zal gepaard gaan met foutjes omdat er ontzettend veel op ons afkomt. Feit is dat we snel moeten reageren op de nieuwe ontwikkelingen en efficiënt dienen te werken." Van den Broek stelde dat hij ondanks alle zorgen, vertrouwen heeft in de toekomst. ,,We moeten het samen doen. Aan de korting die ons vanuit de landelijke overheid is opgelegd, kunnen we als gemeente weinig doen, maar één ding is zeker: wij laten mensen nooit in de kou staan en zullen aanvragen nooit weigeren."

ting Wittlich en keerde 's avonds zeer tevreden terug. ,,We zijn weer erg hartelijk ontvangen. Alles wat we vandaag besproken hebben, gaan we de komende weken verder uitwerken", sprak Arjen Witteveen gisteravond namens de hele delegatie.

Voorzitter Henk Wagenaars van de Werkgeversvereniging Boxtel (WeB) was van de partij om de contacten met de ondernemers in Wittlich te verstevigen. Wagenaars opperde spontaan om het jaarlijkse uitstapje van de WeB-leden een keer om te vormen tot een bezoek aan collega-ondernemers in Wittlich en beloofde dit idee te bespreken met zijn Boxtelse achterban. Op de Wirtschaftwoche in Wittlich, in september 2015 wordt in ieder geval opnieuw gratis ruimte gereserveerd voor Boxtelse ondernemingen om zich te presenteren. Zij ontmoeten dan onder andere de regionale branchevereniging voor wijnproducenten die duidelijk aangaf ook kansen te zien voor een uitwisseling met Boxtelse collega-ondernemers.

Ook wethouder Herman van Wanrooij reisde gisteren mee en betoogde dat de jumelage ook mogelijk moet zijn voor gezinnen met een kleine beurs. Vooral voor de kinderen uit die gezinnen kan de uitwisseling veel waarde hebben, vond de wethouder.

LOCAL HEROES

De voorzitter van de kunststichting in Wittlich ziet kansen voor nauwere contacten met Boxtel, onder andere tijdens de kunstdagen in het tweede weekend van juni in 2015. De kunststichting zou het toejuichen als Boxtelse kunstenaars en kunstverenigingen zich dan presenteren, zoals Kunstlicht 99 en de Kunststichting Boxtel.

Verder waren de Wittlichers onder de indruk van het project Local Heroes van de Boxtelse tentoonstellingsmaker Jules van de Langenberg. Op zondag 25 mei dit jaar verraste hij heel Boxtel met werk van 27 ontwerpers, kunstenaars en architecten op allerlei verrassende plekken in heel Boxtel. Een reprise van dit project in de Duitse zustergemeente ziet ook Van de Langenberg zelf wel zitten.

Ook op het gebied van toerisme, sport, scouting en muziek hebben vertegenwoordigers uitgebreid met elkaar gesproken en nadere afspraken gemaakt. Het idee om samen een Facebook-pagina aan te maken kwam opnieuw voorbij en wordt de komende tijd verder uitgewerkt.

OP DE FOTO: Het bezoek van de Boxtelse delegatie aan Wittlich omvatte onder meer een excursie door het historische hart van het Eifelstadje. Wethouder Herman van Wanrooij (midden) en jumelagevoorzitter Arjen Witteveen (links) krijgen uitleg over stadsvernieuwing op de Marktplatz van wethouder Albert Klein. (Foto: Marc Cleutjens).