Schaliegasfilm te zien in Podium Boxtel

Gemeente Boxtel wijst Cuadrilla nu de deur

MARIËLLE WIJFFELAARS

De huurovereenkomst van de beoogde locatie voor proefboringen naar schaliegas op bedrijventerrein Vorst, eindigt op 25 november. De gemeente Boxtel komt niet tegemoet aan het verzoek van Cuadrilla Resources om de overeenkomst te verlengen en beschouwt deze als beëindigd.

De overeenkomst werd in 2010 voor vier jaar afgesloten. De gemeente Boxtel ziet geen reden om deze te verlengen. ,,Cuadrilla heeft daar wel om gevraagd, maar wij zijn daar uiteraard niet op ingegaan", aldus wethouder Peter van de Wiel. De rijksoverheid verleende in 2010 een opsporingsvergunning aan Cuadrilla, ook deze loopt op 25 november af. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft deze echter aangehouden en wil afwachten tot de structuurvisie schaliegas is vastgesteld. Deze wordt medio 2015 verwacht. Van de Wiel: ,,Aanhouden is geen verlengen, dus wat ons betreft eindigt de huurovereenkomst."

Deze week werd ook bekend dat minister Kamp antwoord heeft gegeven op vragen van de Tweede Kamer over de milieu-effectrapportage over schaliegas. Hieruit blijkt dat Kamp (proef)boringen in natuur- of waterwingebieden niet uitsluit, alleen in Natura2000-gebieden mag niet worden geboord. Ook wordt onderzoek gedaan naar schalie-olie. Milieudefensie noemt deze ontwikkelingen zorgelijk. ,,Het alternatief 'geen schaliegas' wordt door de minister helemaal niet meegenomen, dus hij stuurt gewoon aan op boringen. En dat met ruim 220 schaliegasvrije gemeenten."

De strijd tegen (proef)boringen naar schaliegas gaat onverminderd door, ook in Boxtel. ,,Dat blijkt wel uit de ruim 2.400 zienswijzen die zijn ingediend op de conceptnotitie", stelt Van de Wiel. ,,Dat de minister daarop slechts een reactie van vijf pagina's geeft, is onbegrijpelijk. Het verzet in Nederland is heel groot, daar moet Kamp de ogen niet voor sluiten."

UNEARTHED

De actiegroep Schaliegas Vrij Boxtel had deze week wél positief schaliegas-nieuws te melden. Onlangs brachten Mirjam Bemelmans en Irma Gommers met leden van Milieudefensie en afgevaardigden van andere schaliegasactiegroepen een bezoek aan Zuid-Afrika waar onder meer het Karoo-gebied werd bezocht. Ook maakten ze kennis met filmmaakster Jolynn Minnaar uit dat land, die de schaliegasdocumentaire Unearthed maakte. De film is te zien op het befaamde festival IDFA en op diverse andere plekken in Nederland. En ook Boxtel wordt daarbij niet overgeslagen; Unearthed is zaterdag 29 november te zien in Podium Boxtel.

Gommers en Bemelmans zijn enthousiast over de komst van Minnaar naar Boxtel. De documentairemaakster komt uit de Karoo, een gebied waar Shell wil boren naar schaliegas. Unearthed verhaalt over de zoektocht naar voor- en nadelen van schaliegas.

De film wordt 29 november vanaf 19.00 uur vertoond, aansluitend kan het publiek vragen stellen aan Minnaar. De avond is gratis toegankelijk, aanmelden kan via e-mail: irmagommers5@gmail.com.