Afbeelding
Foto: Peter de Koning

LEERLINGEN MUSICALSCHOOL F-ACT BOXTEL SCHITTEREN IN OIRSCHOTS THEATER DE ENCK

Wervelende musical bruist van enthousiasme en talent

MARGO BARTELDS

Een bruisende show met veel dans en zang. Daarvan hebben bezoekers van de Boxtelse musical Tango zaterdag- en zondagavond volop genoten in het Oirschotse theater De Enck. De leerlingen van musicalschool F-Act van Vincent en Mathasja Renes hebben een heel jaar lang gewerkt aan deze voorstelling. Het enthousiasme van de spelers spatte ervan af. Met overtuiging en lef brachten ze hun rol. Dit gold voor alle veertig spelers, in leeftijd variërend van 13 tot 50-plus.

Het verhaal met script is speciaal voor de eigen school geschreven door Vincent Renes. Hij gebruikte eigen werk, maar arrangeerde daarnaast ook bestaande liedjes, waarvan de tekst is aangepast. Het aantal rollen wordt afgestemd op het aantal leerlingen.

Dit jaar wilden de jongeren (vanaf de middelbare school) en de volwassenen graag samen op het podium staan. En dus werd gekozen voor een gezamenlijke productie. De spelers genieten zichtbaar van deze samenwerking.

AFGESTEMD

Het verhaal van de langzaam minder florerende club Tango kent vele facetten en verhaallijnen. Op het toneel speelt zich tegelijkertijd van alles en nog wat af. De bezoeker komt oren en ogen tekort om alles bij te houden. Het is één wervelende, maar goed op elkaar afgestemde show.
Kirsten, gespeeld door Anouk van Antwerpen, gaat ten onder aan een geheim dat ze meedraagt. Niemand komt achter de waarheid. Uiteindelijk blijken twee van de gasten eigenaresse Kirsten behoorlijk onder druk te zetten. Met name de jeugdige en niet al te grote Cindy Kelders, die de rol van Mara speelde, maakt als doortastende spionne en afperser, indruk door haar overtuigende speel- en danswijze. Ze speelt voor het tweede jaar mee in een musical van F-Act. ,,Het kost wel heel veel tijd, maar is heel fijn om te doen", vertelt Kelders na afloop.
In lef en overtuiging deden de jongste spelers zeker niet onder voor hun oudere collega's.
Het verhaal kent aan het eind een totaal onverwachte wending, waardoor uiteindelijk alles goed komt. In het verhaal heeft een journaliste door haar positieve berichtgeving een belangrijke rol in de stijgende bezoekersaantallen, waardoor club Tango gered is en een bloeiende toekomst heeft.

De bezoekers reageren na afloop enthousiast. De spelers worden ieder omringd door hun eigen schare fans en familieleden. De leerlingen uit Boxtel en directe omgeving, oefenen wekelijks in gemeenschapshuis De Rots. Bij gebrek aan een groot podium en een goede theaterzaal wijkt de musicalschool voor haar optredens jaarlijks uit naar De Enck in Oirschot.
Mathasja Renes kijkt tevreden terug op deze optredens: ,,Onze musicalschool speelt in op de talenten van de leerlingen. Er zijn leerlingen die heel goed zingen, maar wat minder soepel dansen; daar passen we de rol op aan. Uiteraard kan dat andersom ook."

INSPELEN OP TALENT

De diversiteit is enorm, maar élke leerling krijgt de kans om zijn of haar specifieke kwaliteit of wens te ontplooien. Er zijn ook leerlingen die na optredens met F-Act nu in musicals van bijvoorbeeld Albert Verlinde spelen. Wil een leerling voor het eigen plezier meedoen en zijn er geen wensen of plannen voor een carrière in die richting, dan biedt F-Act ook hen alle mogelijkheden.

Van de leerlingen wordt wel gevraagd dat ze ook thuis oefenen. ,,Met alleen twee uurtjes repetitie in de week kan een dergelijke productie niet ingestudeerd worden", verklaart Mathasja Renes. ,,Elke leerling krijgt een unieke toegangscode op de website, waarmee voor de eigen rol de teksten, liedjes en dansen thuis geoefend kunnen worden."

NIEUWE PRODUCTIE

In De Rots starten over veertien dagen de nieuwe lessen, waarin toegewerkt wordt naar de optredens in het najaar van 2015. Ook voor die productie hebben Mathasja en Vincent al veel materiaal geschreven. Er zijn groepen vanaf 7 jaar tot 50-plus. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een proefles bij musicalschool F-Act via www.musicalfact.com.

FOTO'S BOVEN: De verlopen nachtclub Tango wordt op het nippertje gered. De leerlingen van de Boxtelse musicalschool F-Act schitteren in de theaterproductie van Vincent en Mathasja Renes. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding