DE MEIERIJ NOG IN GESPREK MET SCHOLEN

Bibliotheekpunt in Esch sluit definitief de deuren

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Directeur Marc Jacobs van bibliotheek De Meierij maakte vorige week bekend dat het uitleenpunt in Liempde op 1 januari 2015 dicht gaat. Begin deze week werd duidelijk dat de bibliotheekpunten in de gemeente Haaren hetzelfde lot treft. De voorzieningen in Esch, Biezenmortel, Helvoirt en Haaren sluiten een maand eerder, op 1 december.

De gemeente Haaren kondigde twee jaar geleden al aan de volledige subsidie voor bibliotheek De Meierij (ruim één ton) per 1 januari 2015 stop te zetten. Er volgden vele gesprekken tussen de bibliotheek en de gemeente, maar Haaren zette de beslissing door. ,,Helaas houdt de gemeente vast aan het besluit, ondanks dat we meerdere malen hebben aangegeven dat het verdwijnen van de uitleenpunten slecht is voor de leefbaarheid in het dorp", aldus directeur Jacobs van bibliotheek De Meierij. ,,We hebben die subsidie echter hard nodig en kunnen het niet opvangen, waardoor is besloten de bibliotheekpunten te sluiten. Aan alles wat je als bibliotheek zou willen organiseren, hangt nou eenmaal een prijskaartje. Het budget is nu echter tot het nulpunt gezakt."

Om praktische redenen sluiten de bibliotheekpunten al op 1 december. ,,We hebben tijd nodig om de uitleenpunten op te ruimen en alle spullen te verhuizen", laat Jacobs weten.

ONDERWIJS

Bibliotheek De Meierij is nog wel in gesprek met de Stichting Katholiek Onderwijs Haaren om een faciliteit voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar te behouden in de dorpen. ,,Zo hebben we al gesproken over 'Bibliotheek op school', een landelijk project dat de scholen ondersteuning biedt op het gebied van lezen, taal en mediawijsheid. Hiervoor moeten de zogenoemde Lokale Educatieve Agenda-gelden worden aangesproken die scholen ontvangen. Deze gesprekken gaan erg voortvarend, dus ik hoop dat we kinderen in de dorpen nog iets kunnen bieden op het gebied van lezen", zegt Jacobs.

Volwassenen uit de gemeente Haaren zijn per 1 december echter aangewezen op omliggende gemeenten. ,,Er bestaat op andere plekken een service waarbij vrijwilligers boeken bezorgen bij mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn. Het zou mooi zijn als deze service uitgebreid kon worden, maar je moet wel vrijwilligers hebben."

De directeur geeft aan dat mensen met hun abonnement gebruik kunnen maken van vestigingen van bibliotheek De Meierij in de omliggende gemeenten. ,,Als het abonnement ergens volgend jaar afloopt, zijn we echter genoodzaakt extra kosten te berekenen als mensen een nieuw abonnement afsluiten. Omliggende gemeenten zijn namelijk niet van plan om mensen uit Haaren te subsidiëren." Het gevolg is dat jeugdleden tot en met achttien jaar, die voorheen gratis waren, ongeveer veertig euro per jaar gaan betalen. Voor volwassenen komt er ongeveer veertig euro bij op het bestaande abonnementsbedrag.

GEMONDE

Wat er met de bibliotheekvoorziening in Gemonde gaat gebeuren, is nog niet bekend, zo meldt Jacobs. ,,We hebben alle gemeenten voorstellen gestuurd met plannen voor de toekomst en wat we daarbij nodig hebben. Sint-Michielsgestel heeft nog geen concrete uitspreken gedaan, maar gaf wel aan dat er flink bezuinigd moet worden en dat alles in de gemeente ter discussie staat. Dat is lastig voor ons, omdat we ook vooruit moeten kijken", legt Jacobs uit.


ProRail vormt
klankbordgroep
spoorplan PHS

Twaalf inwoners uit Boxtel en Esch mogen vanaf december in een klankbord meepraten én meedenken over de plannen voor intensiever treinverkeer, het zogeheten Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Dat maakte spoorbeheerder ProRail deze week bekend.

Tussen Boxtel en de aansluiting van het spoor op Betuwelijn bij Meteren gaan in de toekomst aanzienlijk meer goederen- én personentreinen rijden. Zowel het ministerie van Infrastructuur & Milieu áls spoorbeheerder ProRail zelf zeggen het belangrijk te vinden dat zij een goed beeld krijgen van wat er speelt in de regio.

Aanmelden kan via internet: www.prorail.nl/meterenboxtel/klankbordgroep.