Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CERES, EETBAAR BOXTEL, TRANSITION TOWN EN GROEI & BLOEI

Cursus ecologisch tuinieren in De Rots

Volkstuinvereniging Ceres en de organisaties Eetbaar Boxtel en Transition Town Boxtel bundelen de krachten en organiseren opnieuw een cursus Ecologisch Tuinieren. Die start op maandag 8 december en bestaat uit vier bijeenkomsten tussen 20.00 en 22.15 uur in gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat.

Marie José Meertens van de werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel en Groei & Bloei, geeft de cursus en behandelt allerlei onderwerpen aan de hand van presentaties via Powerpoint. Zo wordt de eerste les een inleiding gegeven over ecologisch tuinieren, daarnaast worden de basisprincipes van een ecologische moestuin behandeld. De tweede bijeenkomst, die op 15 december plaatsvindt, gaat in op bodemverzorging en composteren. Tijdens de derde les op 12 januari leren mensen over zaaien, verspenen en opkweken van gewassen. De laatste bijeenkomst, op 19 januari, worden onder meer plagen en ziektes, de inrichting van de tuin en wisselteeltschema's besproken.

De kosten voor de cursus bedragen 35 euro per persoon. Belangstellenden kunnen zich opgeven via e-mail: andre.leermakers@home.nl. Tevens dienen deelnemers het cursusgeld te voldoen door 35 euro over te maken naar A. Leermakers, rekeningnummer NL14 INGB 0001 6469 25 onder vermelding van 'Cursus tuinieren'. Bij onvoldoende deelnemers wordt de cursus geannuleerd en krijgen mensen die zich hebben ingeschreven het geld terug.

Bij voldoende deelname wordt begin 2015 ook een cursus voor gevorderden georganiseerd.


SPPiLL SCHAKELT TREKPAARD RIEN VAN DE LAAR IN

Victoria sleept putmikken uit Geelders

Het Liempdse trekpaard Victoria trok vrijdag gezaagde boomstammen uit De Geelders. Een mooi schouwspel op een waterige herfstochtend. De stammen zijn bedoeld als putmik voor het waterputtenproject van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL).

Voor een tractor zijn de smalle paden in De Geelders duidelijk niet geschikt. Trekpaard Victoria van paardenliefhebber Rien van de Laar bood uitkomst. Het imposante dier werkte zich letterlijk in het zweet om de afgezaagde boomstammen uit het bos te slepen.

De stammen zijn bestemd om als putmik te gaan functioneren bij de waterputten die SPPiLL gaat realiseren in samenwerking met Stichting de Brabantse Boerderij. Een putmik is een hefboom (met een emmer aan het uiteinde) die in het verleden werd gebruikt om water uit de put te scheppen.

Het realiseren van tien waterputten is één van de deelprojecten waarmee de SPPiLL-projectgroep Natuur- en cultuurprojecten de relatie tussen het authentieke


Vermiste huisdieren

Stichting Amivedi in 's-Hertogenbosch meldt dat maandag 3 november een zwarte langharige hond is gevonden aan het Essche Heike. Woensdag 5 november is een wit met zwarte kat aangetroffen in de Mijlstraat. Een bruin met zwarte herdershond werd vrijdag 7 november gevonden aan de Kapelweg. Meldingen van vermiste of gevonden dieren zijn welkom via (088) 006 46 83 of www.amivedi.nl.

centrum van Liempde en het omliggende buitengebied wil versterken. Dit vormt een onderdeel van het overkoepelende project 'Liempde, gastvrij en cultuurhistorische toegangspoort tot het hart van Het Groene Woud'. Stichting de Brabantse Boerderij heeft de leiding over dit project.

FOTO ONDER: SPPiLL-vrijwilligers aan het werk in natuurgebied De Geelders. Rien van de Laar leidt trekpaard Victoria, op de achtergrond Driek Termeer. Op ambachtelijke wijze worden boomstammen uit het natuurgebied gesleept. (Foto: Peter de Koning).