ons haaren biedt handtekeningen aan

Raadsvergadering Haaren in teken van fusieplannen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Hoeveel handtekeningen de belangenorganisatie inmiddels heeft ingezameld, houdt Peter Dirks nog even geheim. ,,Dat melden we voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering. Ik kan wel zeggen dat er een overweldigende steun voor het manifest is." Donderdag 20 november overhandigt Ons Haaren, de beweging die pleit voor het raadplegen van de Haarense bevolking over de ambtelijke fusie, de handtekeningen aan het college van B. en W.

Zaterdag 15 november wordt nog een handtekeningenactie bij supermarkt Coop in Helvoirt gehouden. ,,D66 hield daar een peiling onder driehonderd inwoners waaruit bleek dat een meerderheid van de mensen uit Helvoirt zou kiezen voor een samenwerking met Vught. Wij hopen meer mensen uit Helvoirt te bereiken met onze actie", zegt Dirks.

INSPREEKRECHT

Voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering volgende week donderdag, omstreeks 19.15 uur, worden de handtekeningen overhandigd aan het college. ,,Vervolgens maken we gebruik van het inspreekrecht. Daarin zullen we benadrukken dat er momenteel geen draagvlak is voor een ambtelijke fusie, zoals ook blijkt uit het aantal handtekeningen", licht Dirks toe.

Hij geeft aan dat het bedrijfsplan over de fusie op donderdag 18 december in de gemeenteraad wordt besproken. ,,We pleiten ervoor dat dit een opiniërend bedrijfsplan wordt dat nog niet rijp is voor besluitvorming en verder uitgewerkt dient te worden. Het is vooral belangrijk dat inwoners en organisaties om advies worden gevraagd. Wat dat betreft zijn we het volledig eens met de provincie", zegt Dirks. De provincie stuurde vorige week een brief om te benadrukken dat uit het bedrijfsplan niet blijkt dat het maatschappelijk middenveld is benaderd.

De organisatie en het college van B. en W. hebben hedenmiddag een eerste gesprek gehad. ,,Hierin zal vooral besproken hoe we de actie van volgende week, voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering, in goede banen kunnen leiden", zei Dirks gistermiddag. ,,Daarnaast zullen we natuurlijk vertellen dat er momenteel een duidelijk signaal wordt afgegeven door de Haarense bevolking."

Liempde

Stamboomonderzoek

In dienstencentrum De Kloosterhof verzorgt Anton Neggers op maandag 24 november om 20.00 uur een lezing over stamboomonderzoek. De lezing is de opmaat voor de cursus genealogie in Liempde, die begin 2015 door heemkundestichting Kèk Liemt wordt georganiseerd. De lezing is vrij toegankelijk.