SintLucas-studenten Pien Coppens (links) en Shauni Sonnemans maakten maandag alvast een rondje door het Boxtelse centrum om inspiratie op te doen voor de etalageroute. (Foto: Peter de Koning).
SintLucas-studenten Pien Coppens (links) en Shauni Sonnemans maakten maandag alvast een rondje door het Boxtelse centrum om inspiratie op te doen voor de etalageroute. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SINTLUCAS FLEURT IN FEESTMAAND DE ETALAGES IN BOXTELS CENTRUM OP (1)

'Fijn om aan zo'n vrije opdracht te mogen werken'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

In aansluiting op de nostalgische kermis heeft de Ondernemingsvereniging Centrum Boxtel in samenwerking met stichting Brabants Centrum een bijzondere etalageroute voor het Boxtelse centrum in petto. Studenten van SintLucas ontwerpen de creaties en zijn deze week aan de slag gegaan. Vanaf 12 december zijn de resultaten te zien. De studenten Pien Coppens (19) en Shauni Sonnemans (20) vertellen de komende weken in deze krant over het proces van concepten tot creaties.

23 Boxtelse ondernemers, onder wie Hema, sigarenmagazijn Voets en Filipe Mode, stellen hun etalage beschikbaar. Brabants Centrum financiert het materiaal voor de creaties die de studenten ontwikkelen. Daarin zijn ze geheel vrij, zo vertellen Pien en Shauni. Beide studenten zijn vierdejaars en volgen de opleiding 'Vormgeving Product Presentatie'. ,,Voor mij is al sinds de middelbare school duidelijk dat ik de interieurbranche in wil. Ik koos voor SintLucas, omdat je in het eerste jaar kennismaakt met allerlei creatieve vormen", legt Pien uit. Haar droom is om interieurstylist te worden. ,,Na dit schooljaar start ik met een nieuwe opleiding, mogelijk bij Willem de Kooning Academie of Academie Artemis in Rotterdam."

Shauni koos vier jaar geleden voor SintLucas om dezelfde reden. ,,Ik wilde iets creatiefs doen en hier kon je kennismaken met alle richtingen. Hierna wil ik waarschijnlijk commerciële textielkunde in Enschede gaan doen."

GEHEEL VORMEN

De studenten liepen al een aantal stages, maar zogenoemde SintLucas@work-opdrachten, waarbij studenten werken voor 'echte klanten', hebben ze nog niet vaak gedaan. ,,We krijgen nu de kans om onze ideeën daadwerkelijk tot uitvoering te brengen, dat is erg leuk", aldus Shauni.

Onlangs zijn de studenten 'gebriefd' over de opdracht door directeur Henk van der Zee van Brabants Centrum en Filipe van den Borne, eigenaar van Filipe Mode. ,,In dertien etalages komt een ontwerp te hangen die te maken heeft met het onderwerp nostalgische kermis. De overige tien etalages moeten een geheel vormen met de gevels waar een creatie hangt", legt Pien uit. De groep studenten is opgesplitst, waarbij een groep van zes werkt aan de route en dertien studenten een object maken.

Pien, die met een creatie aan de slag gaat, zit momenteel in de ontwerpfase. ,,Ik heb onderzoek gedaan naar de nostalgische kermis en trends op het gebied van sieraden en mode. Uit die informatie haal ik bepaalde steekwoorden die ik verwerk in eerste schetsen. Iedereen heeft een andere manier van werken en ik werk mijn schetsen het liefste uit op papier." Ze geeft aan dat ze ook allerlei proefjes verricht in de werkplaats van SintLucas. ,,Daar kijk ik bijvoorbeeld hoe ik plastic kan smelten en ijzer kan verbuigen. Uit deze proeven blijkt dan of mijn idee ook haalbaar is." De studente doet nog geen uitspraken over haar idee. ,,Ik zit nu nog in de conceptfase en als ik ga schetsen, ontstaat er vaak een idee. Over een week weet ik meer."

CREATIVITEIT

Zes studenten houden zich bezig met de route en hoe de verschillende etalages één geheel vormen. ,,We bedenken allemaal een concept en uiteindelijk wordt het beste idee uitgekozen. Dat zou bijvoorbeeld een plattegrond kunnen zijn, maar ook een app behoort tot de mogelijkheden. Vervolgens gaan we met dat concept aan de slag totdat iedereen het met elkaar eens is", zegt Shauni. De deadline van het project is op 11 december, een dag later gaat de nostalgische kermis op de Markt van start en moeten de etalages zijn ingericht. ,,Normaal hebben we acht weken voor een project, dus vier weken is korter dan we gewend zijn", vertellen Pien en Shauni. ,,Maar het is fijn om aan zo'n vrije opdracht te mogen werken. We kunnen hier onze creativiteit in kwijt."

De nostalgische kermis wordt geopend op vrijdag 12 december om 16.00 uur en duurt tot en met woensdag 17 december 21.00 uur. De ouderwetse attracties nemen de hele Markt in beslag: reuzenrad, rups, draaimolen, zweefmolen, luchtschommels, Oudhollandse snoepkraam en nog veel meer. De kermisexploitanten hanteren 'nostalgische' tarieven van één tot anderhalve euro per attractie. Om het echte kerstgevoel in de winkelstraten extra te versterken, houden de ondernemers op zondag 14 december een kerstfair met houten chalets en kramen.

In Brabants Centrum zijn de komende weken de vorderingen van de studenten te lezen. Komende week wordt duidelijk welke concepten en creaties Pien en Shauni hebben bedacht.


Argentijnse thriller
in Podium Boxtel

In Podium Boxtel laat FilmPodiumScopia donderdag 20 november vanaf 20.15 uur de film 'El Secreto De Sus Ojos' uit 2009 zien. Deze romantische thriller vertelt de levensloop van de pas gepensioneerde onderzoeksrechter Benjamin Espósito, die een roman wil schrijven over een onopgeloste moord- en verkrachtingszaak uit 1974.

De voorstelling begint met een inleiding door filmkenner Wim van Liempt. Kaartjes zijn voor 8 euro verkrijgbaar bij het UITpunt van bibliotheek De Meierij aan de Burgakker, cadeauwinkel Hebbes op de Markt en op de avond zelf bij Podium Boxtel aan de Burgakker.