Afbeelding
Foto: Henk van Weert

VIJFTIEN NIEUWE VRIJWILLIGERS VOOR WIJKBUDGET

Selissen heeft wel wat handjes nodig...

HENK VAN WEERT

Wijkorgaan Platform Selissen is in haar nopjes met de vijftien nieuwe vrijwilligers die zich zaterdag aanmeldden tijdens de informatiemarkt in gemeenschapshuis De Walnoot. Met de mensen die al actief zijn in het buurtwerk van Boxtel-Noord gaan ze onder meer aan de slag om de fontein in de vijver aan te pakken en een ommetje te realiseren langs de Dommel.

Samen met de bewoners in de wijk stelde Platform Selissen de voorbije jaren een zogeheten wijkontwikkelingsplan op. Daarin werden diverse projecten aangedragen die aandacht behoeven om het leef- en woonplezier te verbeteren.

De wijk die in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw uit de grond werd gestampt om de naoorlogse woningnood te lenigen is de afgelopen vijftien jaar intensief opgeknapt. Veel verpauperde buurten werden gerevitaliseerd, zoals dat in ambtelijk jargon heet. De wijk is ervan bekomen en in plaats van dat mensen er wegtrekken, vestigen zich er juist weer nieuwe mensen. Zowel jonge gezinnen als mensen die al wat ouder zijn en in plaats van een grondgebonden woning kiezen voor een appartement.

De gemeenteraad heeft begin september 61.000 euro uitgetrokken voor het wijkbudget. Met dat geld kunnen diverse projecten worden gerealiseerd, maar niet als daarvoor alleen bedrijven worden ingeschakeld. Hulp van vrijwilligers is onontbeerlijk, betoogde voorzitter Jan Pennings van het wijkorgaan vorige week nog in deze krant. En die vrijwilligers meldden zich zaterdagmiddag in De Walnoot, waar diverse projecten werden toegelicht.

WANDELROUTE

Een daarvan was de realisering van een wandelroute langs de oever van de Dommel. ,,Het pad achter de woningen van Dommeldal loopt er al, maar een klein deel is zo smal dat je er bijna niet langs kunt. Hier zouden we misschien een vlonder kunnen bouwen zodat de route wat makkelijker toegankelijk wordt", gaf Jos Stolvoort aan. Als dat lukt, wordt het pad vast intensiever gebruikt en kunnen de ouderen die in de appartementencomplexen Ridder, Rentmeester en Banier wonen een mooi rondje wandelen.

Ton de Gruiter woont sinds twee jaar in de Rentmeester en ziet zo'n wandelroute wel zitten. ,,In het processiepark op Duinendaal hebben bewoners laatst ook de paden opgeknapt. Zoiets zou hier misschien ook wel kunnen." Toch meldde De Gruiter zich niet aan voor deze werkgroep. ,,Ik kies liever voor het digitaal platform, daar ligt meer mijn interesse. Het is goed dat dit soort activiteiten plaatsvinden. Het stimuleert de sociale cohesie in de wijk en dat is belangrijk."

FONTEIN

De fontein in de met vlonders omgeven vijver bij De Walnoot is het wijkorgaan ook een doorn in het oog. Nu staat er een waterornament dat is gemaakt wat witte marmerblokken die eertijds het altaar vormden van de gesloopte Maria Reginakerk. Maar het natuursteen is helemaal bruin uitgeslagen door het kabbelende water. Het liefst zou het wijkorgaan zien dat de waterspuiter die er aanvankelijk stond weer terugkomt, zei platformvoorzitter Pennings. Maar het klaterende water leidde tot kritiek van omwonenden.

Tijdens de informatiemiddag in De Walnoot meldden zich ook vrijwilligers voor onder meer jongerenwerk, aanpak van zwerfvuil en de aanleg van een jeu de boulesbaantje bij de vijver. Met vijftien concrete toezeggingen spreekt Platform Selissen bij monde van voorzitter Pennings van een geslaagde actie.

FOTO BOVEN: In de fraaie vijver bij gemeenschapshuis De Walnoot staat een waterornament dat is opgebouwd uit witte marmerblokken die eertijds het altaar van de gesloopte Maria Reginakerk vormden. Het bruin uitgeslagen natuursteen is het wijkorgaan een doorn in het oog. (Foto: Henk van Weert).


MUZIEK IN BEELD: CROSSOVER DOOR BOXTEL'S HARMONIE

Fotoclub Boxtel toont natuur op muziek

Tijdens het concert Muziek in Beeld vertolkt Boxtel's Harmonie zaterdagavond 29 november 2014 muziekstukken die worden vergezeld door natuurfoto's. De beelden zijn gemaakt door leden van Fotoclub Boxtel.

Het repertoire varieert van populaire klassieken (Capriccio Espagnol, Rimski-Korsakov) en romantische filmtunes (Gabriëls Hobo, Morricone) tot swingende bigband-klanken van Glenn Miller. Maar ook hedendaagse popmuziek ontbreekt niet: daarvoor betreedt Joia Rath het podium met het zeventig leden tellende blaasorkest. De Boxtelse singer-songwriter, die in Rotterdam aan het conservatorium studeert, kruipt in de huid van Adèle, Caro Emerald én Coldplay.

HET BEWAARDE LAND

De begeleidende foto's die worden vertoond, zijn onder meer gemaakt tijdens natuureducatieproject Het Bewaarde Land. In dit Boxtelse initiatief, dat inmiddels ook elders in het land navolging heeft gekregen, gaan leerlingen uit het basisonderwijs enkele dagen op pad om onder begeleiding de natuur te leren proeven, ruiken en voelen.

Ook voor de presentatie van de muziekstukken heeft Boxtel's Harmonie gekozen voor een alternatieve vorm. Kinderen van orkestleden leiden in korte filmpjes de verschillende composities bij het publiek in. Aan de hand van een geluidsopname vertellen zij voor de camera wat ze van de muziek vinden.

KAARTVERKOOP

'Muziek in Beeld' wordt zaterdag 29 november gehouden in de aula van het Jacob-Roelandslyceum en begint om 20.00 uur. Een halfuur voor aanvang is de zaal open. Kaarten kosten vijf euro en zijn te bestellen via info@boxtelsharmonie of te koop bij UITpunt Boxtel in bibliotheek De Meierij aan de Burgakker. Telefonisch reserveren kan ook: dagelijks tussen 18.30 en 20.00 uur via telefoonnummer 06-53 24 15 00.

Boxtel

Opbrengst collecte

De collecte van Alzheimer Nederland heeft in de week van 3 tot en met 8 november in Boxtel 4.931,24 en in Liempde 1.523,78 opgebracht. De organisatie roept mensen op om volgend jaar ook een steentje bij te dragen als collectant. Aanmelden hiervoor is mogelijk bij Henny de Haan (Boxtel), telefoonnummer (0411) 67 50 23 of Hannie Rodenburg (Liempde), (0411) 63 17 06.

Vrouwen

MAANDAG 17 NOVEMBER

KVO: 13.00 yoga in De Walnoot.

KVO: 18.30 koorrepetitie in De Hartslag.

DINSDAG 18 NOVEMBER

KVO: 13.00 fietsen, vertrek vanaf het Breukelsplein.

KVO: 13.30 bezoek museum MuBo, Baroniestraat 18.

WOENSDAG 19 NOVEMBER

KVO: 19.00 gym groep 1 in de Angelaschool.

KVO: 20.00 gym groep 2 in de Angelaschool.

KVO: 20.30 volksdansen, Oirschotseweg 18.

DONDERDAG 20 NOVEMBER

KVO: 09.00 nordic walking.

KVO: 13.00 yoga in Orion.