Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

ZWERFVUILACTIE DOMMEL DOOR BOXTEL

Blijven prikken, dat helpt!

Elke twee weken gaan leden van bewonersvereniging Dommel door Boxtel in de wijk Oost op zaterdagochtend met grijpstok en vuilniszak zwerfafval te lijf in de bermen van fiets- en wandelpad Lange Loop. Sinds zaterdag hebben ze hun werkgebied uitgebreid: ze pakken nu ook de Liempdseweg en de Laarakkerweg aan de overkant van de Dommel aan.

De 'prikploeg' is drie jaar geleden gevormd op initiatief van Ad van Gennip. De bewoner van Dommeloord ging voor die tijd vaak al in zijn eentje voor dag en dauw op pad om rotzooi op te ruimen. Sinds hij assistentie krijgt van buurtbewoners zijn de bermen op het acht kilometer lange traject aanzienlijk schoner, concludeert hij. Zwerfvuil trekt zwerfvuil aan is de achterliggende gedachte. Door regelmatig op te ruimen, wordt de buurt schoner en blijft die ook langer schoon.

,,Wij storen ons aan het rondslingerend zwerfvuil in de natuur en de verloedering van onze directe woonomgeving. Wij streven gedragsbeïnvloeding na door het creëren van een schone buurt. Onze eigen buurt. Dit proces werkt altijd", schreef Van Gennip in een brief die hij bij bewoners van de Liempdseweg in de bus gooide. Hij nodigde hen uit om zich aan te sluiten bij de opruimploeg en twee van hen reageerden positief. En ook nog een bewoner uit Oost. ,,We hebben zeventien vuiliniszakken met afval verzameld, twaalf meer dan normaal. Het was dus echt een zinvolle actie", blikt Van Gennip terug. Als nog meer mensen willen aanhaken zijn ze welkom.

De prikploeg is sinds 2011 actief op het traject langs de Dommeloever vanaf de rijksweg A2 tot aan de brug in de Eindhovenseweg. Een jaar geleden werd ook het stukje Fellenoord tussen tankstation Texaco en het Jacob-Roelandslyceum toegevoegd ,,Het resultaat is verbluffend: er ligt nauwelijks rommel meer. Maar we blijven prikken, dat helpt", zegt voorzitter Theodoor van Leeuwen van de bewonersvereniging.

FOTO LINKS: Onder het A2-viaduct van het Duits Lijntje maken graffitikunstenaars niet alleen fraaie en kleurrijke muurschilderingen. Ze laten ook veel rommel achter... (Foto: Albert Stolwijk).