Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DRUKKE INLOOPAVOND BUURT HOUTWERF


Leuke ontmoeting met arbeidsmigranten

PETER DE KONING

De arbeidsmigranten op het adres Houtwerf 14-16 en de direct omwonenden beleefden dinsdagavond een plezierige ontmoeting. Voor het eerst kwamen ze daadwerkelijk bij elkaar over de vloer, onder het genot van gebakjes, koeken, koffie, thee en geurkaarsjes. Na de eerste aftastende minuten werd het al snel een gezellige bijeenkomst.

Het pand aan de Houtwerf 14-16 is eigendom van woonstichting Sint-Joseph. Lange tijd woonden er cliënten van zorginstelling Cello. Na een korte periode van leegstand en antikraak-bewoning werd afgelopen zomer bekend dat het vanaf juli onderdak ging bieden aan 26 arbeidsmigranten. In overleg met omwonenden werd dat aantal bijgesteld tot 20.

Namens de buurtbewoners liet Han Swinkels toen al weten: ,,Ze zullen hartelijk ontvangen worden. Het is een klein wijkje, dus zullen we er samen voor moeten zorgen dat het voor iedereen een prettige woonomgeving is en blijft. Ik heb er vertrouwen in dat dat gaat lukken."

RODE BRIEFJES

Dinsdagavond benadrukten de buurtbewoners dat die positieve opstelling goed heeft gewerkt. ,,Tot nu toe is er geen enkel incident geweest", vertelde Swinkels dinsdagavond. ,,Ja, ze hebben een keer rode briefjes aan hun kliko's gekregen omdat ze fout aan de straat stonden, met de wielen aan de verkeerde kant. Dat hebben we ze even uitgelegd."

De buurtbewoners brachten een aardigheidje mee voor hun nieuwe buren. Het pakket met allerlei Nederlandse lekkernijen viel goed in de smaak. Er werden veel handen geschud, de koffiepot pruttelde onafgebroken en de ruime huiskamer was al snel te klein. Han Swinkels: ,,Afgelopen zomer spraken we af een keer een inloop te organiseren om elkaar te ontmoeten. Die afspraak komen we nu na. Mijn tip voor anderen is: doe dit gewoon proactief. Je kunt er alleen maar profijt van hebben."

SPEELTERREIN

De buurtbewoners hebben inmiddels een samenwerkingverband opgericht. Onder de naam 'Houtwerf-Panta Rhei' zetten ze zich in voor het verbeteren van de leefbaarheid in het wijkje tussen de Prins Bernhardstraat, Jan Kruijssenstraat en Molenstraat. Ook het nog te bebouwen terrein Panta Rhei hoort daar bij. Niet alleen een goed contact met de arbeidsmigranten speelt een rol. De bewoners gaan zich ook inzetten voor het opknappen van de groenvoorziening en het speelterrein.


'TWEE WERELDEN IN ÉÉN RUIMTE' AAN MARKT BOXTEL

Filipe breidt uit met moderne damesmode

Vanaf eind januari biedt Filipe Mode aan de Markt in Boxtel naast de vertrouwde herencollectie ook een ruime collectie damesmode aan. De moderne herenlijn is op orde, en samen met zijn vrouw Diana vindt Filipe van den Borne het tijd voor uitbreiding. De afgelopen periode vormde het ambitieuze stel de plannen om tot concrete acties. De vertrouwde winkelnaam blijft behouden, met als toevoeging in het logo: 'men-women'. ,,De vrouw van de man die we nou al mogen aankleden, willen we opzoeken en bereiken."

,,We speelden al langer met de gedachte om damesmode in onze collectie op te nemen maar we wilden eerst de herenlijn echt goed op orde hebben", aldus een trotse Filipe van den Borne. Ruim drie jaar na de opening van zijn kledingzaak aan de Markt is die tijd nu gekomen. ,,We zijn zover", legt hij uit. De ruim opgezette zaak wordt met een aantal vierkante meters uitgebreid maar de intieme en overzichtelijke sfeer zal behouden blijven. ,,Ja, dat huiskamergevoel willen we écht bewaren", aldus de winkelier, tevens voorzitter van de Ondernemersvereniging Centrum Boxtel.

STOER, ZELFVERZEKERD

Met de dameslijn richten Filipe en Diana zich op de stoere, zelfverzekerde, modebewuste dame in het midden- en hoogsegment. Dat laatste geldt ook voor de vertrouwde herencollectie. ,,We hebben dadelijk echt twee werelden in één ruimte", legt Van den Borne uit.

De collectie die vanaf januari verkrijgbaar is, kenmerkt zich door een Scandinavisch tintje en bestaat onder andere uit merken als Moscow, Second Female, Modstrom, Dante6, Mos Mosh en Seven for all Mankind. ,,Én Drykorn. Dat merk verkopen we ook voor de heren en dat loopt ontzettend goed", aldus Van den Borne.

Mr & Mrs Filipe

Samen met vaste kracht Noor is de koers voor de nieuwe winkel bepaald. Filipe blijft het gezicht van de modezaak. Maar nu heeft zijn vrouw Diana een grotere rol achter de schermen, namelijk in de marketing en administratie. Het echtpaar kocht altijd al samen in en zal dat zeker blijven doen. ,,Uiteraard is Diana dadelijk ook regelmatig in en rondom de winkel te vinden", aldus Van den Borne.

En Mr. & Mrs. Filipe zijn ambitieus: ,,Nee, als het aan ons ligt zijn we er nog niet. We blijven vernieuwen en innoveren en hebben volop toekomstplannen."

Afbeelding