Afbeelding
Foto: Piet van Oers

BABS VAN GEEL BLIJFT OP DE BRES VOOR EENZAME OUDEREN

Nominatie Passieprijs VriendenLoterij

PIET VAN OERS

Initiator en oprichter Babs van Geel van het succesrijke project 'Eet met je hart' is een van de vijf genomineerden voor de VriendenLoterij Passieprijs, als onderdeel van de Meer dan handen vrijwilligersprijzen 2014. De oud-inwoonster van Boxtel is voorgedragen door Femke Lagerweij uit haar geboorteplaats, die zelf ook als vrijwilliger nauw betrokken is bij het goede doel dat de stichting 'Eet met je hart' nastreeft en uitstraalt: een lach terugbrengen op het gezicht van eenzame ouderen.

De samenleving participeert volop. Die conclusie valt moeiteloos te trekken uit de 690 inschrijvingen die voor de uitreiking van de Meer dan handen vrijwilligersprijzen 2014 in aanmerking wensten te komen. Uiteindelijk zijn in totaal 28 projecten genomineerd. De prijzen worden dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Nieuw dit jaar is de VriendenLoterij Passieprijs, waarvoor Babs van Geel met succes de selectiecriteria heeft doorstaan. In deze categorie worden twee van de zes vrijwilligers beloond voor hun van onschatbare waarde gebleken inzet.

SELECTIECRITERIA

Naast specifieke criteria per categorie is gelet op de meerwaarde voor de maatschappij, of de inzending een voorbeeldfunctie heeft en overdraagbaar is. Bovendien is gekeken of het vrijwilligerswerk meer oplevert dan alleen iets doen voor anderen.

De kandidaten konden extra punten verdienen als ze op een innovatieve manier met vrijwilligers werken. Zoals in dit nieuwsblad al vaker is belicht, is het succes van de restaurantactie waarmee Van Geel door het land trekt bijna onnavolgbaar. Als professioneel fotograaf maakte zij een documentaire over eenzaamheid en ouderdom en werd hierdoor zó getroffen, dat zij het initiatief nam 'Eet met je hart' landelijk op de kaart te zetten. Daarmee heeft Van Geel een uniek concept weggezet, waarbij de initiator zelf nauwelijks beseft wat ze allemaal heeft opgebouwd. Over haar nominatie: ,,Ik sta niet graag in de belangstelling, maar op deze manier wordt de organisatie nog beter zichtbaar en inspireert het anderen om het initiatief op lokaal niveau verder uit te dragen.''

'Eet met je hart' organiseert zinvolle ontmoetingen voor eenzame ouderen, zoals gezellige brunches, boottochtjes en meezingmiddagen. Het hiervoor benodigde geld is afkomstig van lokale horecaondernemers, die tijdens speciale restaurantacties zeven weken lang per tafel een vrijwillige bijdrage van één euro vragen. Het succes van de actie steunt in niet geringe mate op de bevlogenheid waarmee Van Geel het team van vrijwilligers op tal van locaties in het land inspireert en motiveert. 'Ze weet mensen te raken, met haar hart', aldus de slotconclusie in een omschrijving van de genomineerden.

De jury, met Annemarie Jorritsma als voorzitter, maakt op 8 december de prijswinnaars bekend tijdens een ontmoeting in het theater LantarenVenster te Rotterdam. De uitreiking van de prijzen ligt in handen van staatssecretaris van VWS, Martin van Rijn en minister Ronald Plasterk. De Meer dan handen vrijwilligersprijs is een initiatief van het ministerie van VWS en wordt ondersteund door Vereniging NOV, VNG en de VriendenLoterij. Uit het gestegen aantal inschrijvingen mag geconcludeerd worden dat in Nederland steeds meer het besef groeit van de wenselijkheid van een participatiesamenleving.


DRUKKE INLOOPAVOND BUURT HOUTWERF

Leuke ontmoeting met arbeidsmigranten

PETER DE KONING

De arbeidsmigranten op het adres Houtwerf 14-16 en de direct omwonenden beleefden dinsdagavond een plezierige ontmoeting. Voor het eerst kwamen ze daadwerkelijk bij elkaar over de vloer, onder het genot van gebakjes, koeken, koffie, thee en geurkaarsjes. Na de eerste aftastende minuten werd het al snel een gezellige bijeenkomst.

Het pand aan de Houtwerf 14-16 is eigendom van woonstichting Sint-Joseph. Lange tijd woonden er cliënten van zorginstelling Cello. Na een korte periode van leegstand en antikraak-bewoning werd afgelopen zomer bekend dat het vanaf juli onderdak ging bieden aan 26 arbeidsmigranten. In overleg met omwonenden werd dat aantal bijgesteld tot 20.

Namens de buurtbewoners liet Han Swinkels toen al weten: ,,Ze zullen hartelijk ontvangen worden. Het is een klein wijkje, dus zullen we er samen voor moeten zorgen dat het voor iedereen een prettige woonomgeving is en blijft. Ik heb er vertrouwen in dat dat gaat lukken."

RODE BRIEFJES

Dinsdagavond benadrukten de buurtbewoners dat die positieve opstelling goed heeft gewerkt. ,,Tot nu toe is er geen enkel incident geweest", vertelde Swinkels dinsdagavond. ,,Ja, ze hebben een keer rode briefjes aan hun kliko's gekregen omdat ze fout aan de straat stonden, met de wielen aan de verkeerde kant. Dat hebben we ze even uitgelegd."

De buurtbewoners brachten een aardigheidje mee voor hun nieuwe buren. Het pakket met allerlei Nederlandse lekkernijen viel goed in de smaak. Er werden veel handen geschud, de koffiepot pruttelde onafgebroken en de ruime huiskamer was al snel te klein. Han Swinkels: ,,Afgelopen zomer spraken we af een keer een inloop te organiseren om elkaar te ontmoeten. Die afspraak komen we nu na. Mijn tip voor anderen is: doe dit gewoon proactief. Je kunt er alleen maar profijt van hebben."

De buurtbewoners hebben inmiddels een samenwerkingverband opgericht. Onder de naam 'Houtwerf-Panta Rhei' zetten ze zich in voor het verbeteren van de leefbaarheid in het wijkje tussen de Prins Bernhardstraat, Jan Kruijssenstraat en Molenstraat. Ook het nog te bebouwen terrein Panta Rhei hoort daar bij. Niet alleen een goed contact met de arbeidsmigranten speelt een rol. De bewoners gaan zich ook inzetten voor het opknappen van de groenvoorziening en het speelterrein.


'TWEE WERELDEN IN ÉÉN RUIMTE' AAN MARKT BOXTEL

Filipe breidt uit met moderne damesmode

ANNEKE VORSTENBOSCH

Vanaf eind januari biedt Filipe Mode aan de Markt in Boxtel naast de vertrouwde herencollectie ook een ruime collectie damesmode aan. De moderne herenlijn is op orde, en samen met zijn vrouw Diana vindt Filipe van den Borne het tijd voor uitbreiding. De afgelopen periode vormde het ambitieuze stel de plannen om tot concrete acties. De vertrouwde winkelnaam blijft behouden, met als toevoeging in het logo: 'men-women'. ,,De vrouw van de man die we nou al mogen aankleden, willen we opzoeken en bereiken."

,,We speelden al langer met de gedachte om damesmode in onze collectie op te nemen maar we wilden eerst de herenlijn echt goed op orde hebben", aldus een trotse Filipe van den Borne. Ruim drie jaar na de opening van zijn kledingzaak aan de Markt is die tijd nu gekomen. ,,We zijn zover", legt hij uit. De ruim opgezette zaak wordt met een aantal vierkante meters uitgebreid maar de intieme en overzichtelijke sfeer zal behouden blijven. ,,Ja, dat huiskamergevoel willen we écht bewaren", aldus de winkelier, tevens voorzitter van de Ondernemersvereniging Centrum Boxtel.

STOER, ZELFVERZEKERD

Met de dameslijn richten Filipe en Diana zich op de stoere, zelfverzekerde, modebewuste dame in het midden- en hoogsegment. Dat laatste geldt ook voor de vertrouwde herencollectie. ,,We hebben dadelijk echt twee werelden in één ruimte", legt Van den Borne uit.

De collectie die vanaf januari verkrijgbaar is, kenmerkt zich door een Scandinavisch tintje en bestaat onder andere uit merken als Moscow, Second Female, Modstrom, Dante6, Mos Mosh en Seven for all Mankind. ,,Én Drykorn. Dat merk verkopen we ook voor de heren en dat loopt ontzettend goed", aldus Van den Borne.

Mr & Mrs Filipe

Samen met vaste kracht Noor is de koers voor de nieuwe winkel bepaald. Filipe blijft het gezicht van de modezaak. Maar nu heeft zijn vrouw Diana een grotere rol achter de schermen, namelijk in de marketing en administratie.

Het echtpaar kocht altijd al samen in en zal dat zeker blijven doen. ,,Uiteraard is Diana dadelijk ook regelmatig in en rondom de winkel te vinden", aldus Van den Borne. En Mr. & Mrs. Filipe zijn ambitieus: ,,Nee, als het aan ons ligt zijn we er nog niet. We blijven vernieuwen en innoveren en hebben volop toekomstplannen."