Afbeelding
Foto: Marielle Wijffelaars

dag van de mantelzorg in de rots

'Mantelzorgers vinden helpen vanzelfsprekend'

MARIËLLE WIJFFELAARS

,,Met mijn naam in de krant? Dat hoeft niet hoor. Al die aandacht is niets voor mij." De mantelzorgers die maandag in gemeenschapshuis De Rots in Boxtel-Oost bijeen kwamen, waren het er roerend over eens: een gezellige middag was prima, maar al te veel belangstelling was niet nodig. Toch werden juist deze vrijwillige hulpgevers in het zonnetje gezet tijdens de jaarlijks Dag van de Mantelzorg.

Wethouder Eric van den Broek opende de feestelijke bijeenkomst met een voorbeeld uit zijn familieleven. ,,Mijn moeder kwam uit een gezin met vijftien kinderen en gezamenlijk zorgden ze voor het huishouden van mijn oma. Voor hen was dat heel normaal om te doen, het hoorde er gewoon bij", vertelde hij. ,,Dat is ook wat mantelzorgers typeert: ze vinden de hulp die ze geven aan een zieke of hulpbehoevende naaste heel gewoon en zien het als vanzelfsprekend."

Bij de gemeente Boxtel zijn vierhonderd mantelzorgers bekend. Maar volgens de wethouder ligt dat aantal veel hoger. ,,Een groot deel helpt stilzwijgend en geeft zorg aan een familielid, buurman of andere bekende. We hebben deze mensen hard nodig, ook door de vele veranderingen in de zorg. Door jaarlijks een gezellige bijeenkomst voor ze te organiseren, spreken we onze waardering en respect uit."

TANDEMFIETS

De aanwezige mantelzorgers werden verrast met optredens van het duo Spelt en het Wereldkoor. Ook was er voor iedereen een presentje. ,,Ik kom hier nu voor de derde keer", vertelde een bezoeker. ,,Ik ben mantelzorger voor twee mensen. Mijn moeder is dementerend en heeft steeds meer hulp nodig want ze wil graag in mijn ouderlijk huis blijven wonen. De buurman help ik door boodschappen te doen en de tuin te onderhouden. Of het niet zwaar is? Dat valt mee, ik doe het graag. Al vind ik wel lastig om goede vervanging te vinden als ik op vakantie ga."

Ook een andere Boxtelse mantelzorger wilde liever haar naam niet noemen. Ze was voor de eerste keer aanwezig. ,,En dat terwijl ik al jarenlang mantelzorger ben", legde ze uit. ,,Toen mijn echtgenoot 38 jaar was, kreeg hij een hersenbloeding. Hij moest opnieuw leren lopen en praten, gelukkig gaat dat nu weer beter. Als hij de deur uit wil, moeten we wel altijd samen gaan. Maar stilzitten doen we niet hoor, we gaan er graag op uit met de auto of op de tandemfiets." De bijeenkomst in De Rots vond ze vooral heel gezellig: ,,Het is echt genieten. Feestelijke muziek en het is fijn om eens met andere mantelzorgers te praten. Volgend jaar kom ik vast weer."

FOTO BOVEN: De mantelzorgers ontmoetten elkaar in De Rots en luisterden naar het duo Spelt en het Wereldkoor. (Foto: Mariëlle Wijffelaars).


BEZUINIGINGEN TREFFEN CULTUURSECTOR

MiK: 'aanbod afstemmen op veranderende vraag cursisten'

De economische recessie, bezuinigingen bij gemeenten en de veranderende vraag van cursisten zijn voor MiK Kunsteducatie reden om na te denken over de toekomst. De kunstinstelling, die ook een vestiging in Boxtel heeft, denkt aan een nieuwe bestaansvorm waarbij naast een kleine vaste bezetting gebruik wordt gemaakt van zzp'ers. ,,We willen een organisatie worden die flexibel inspeelt op de vraag uit de gemeenschap", zo meldt MiK.

MiK Kunsteducatie heeft vestigingen in Boxtel, Sint-Michielsgestel, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Uden en Vught. Al deze gemeenten moeten gaan bezuinigen en daarbij zal ook de cultuursector worden getroffen. Samen met de zeven gemeenten gaat MiK bekijken op welke manier de activiteiten kunnen worden voortgezet. Eind november maken de gemeenten een keuze, de kunstinstelling wil voor 1 maart 2015 duidelijkheid geven over de nieuwe situatie die per 1 augustus ingaat.

VAKANTIEPERIODE

Volgens woordvoerder Marlijn Hoefnagel van MiK zijn niet alleen de aankomende bezuinigen reden om na te denken over de bestaansvorm, maar ook de veranderende vraag van cursisten en andere afnemers speelt daarbij een grote rol. ,,Onze deelnemers en bezoekers willen meer flexibiliteit en maatwerk. Ze willen vooral cursussen of workshops volgen als het hen uitkomt", licht Hoefnagel toe. ,,We spelen daar al op in door in de vakantieperiode bepaalde activiteiten aan te bieden. Ook is het mogelijk om niet meer wekelijks een les te volgen, maar bijvoorbeeld eens in de twee weken. Deze werkwijze past bij de huidige tijd."

Voor de toekomst wordt gedacht aan een kleine vaste bezetting die flexibel aangevuld kan worden met zzp'ers. Dat heeft gevolgen voor de personele bezetting, maar hoe dat er precies uit gaat zien wordt de komende maanden pas duidelijk. Hoefnagel: ,,Het zou een goede manier zijn om echt in te spelen op de vraag van cursisten. We willen hier uiterlijk 1 maart helderheid over geven, ook richting het personeel."

Tot 1 augustus 2015 verandert er niks voor deelnemers en bezoekers van MiK Kunsteducatie. Volgens de instelling zullen cursisten ook daarna weinig veranderingen merken; MiK wil zich blijven richten op creatieve ontwikkeling, maar dan op een andere manier. Ook directeur Laurens Felix benadrukt dat veranderingen noodzakelijk zijn: ,,Het zijn woelige tijden voor de cultuursector en ook MiK heeft geen andere keuze dan hierop inspelen. Maar we willen behouden blijven voor de lokale samenleving."