Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

VEEL ANIMO BIJ OPEN HUIS SPPILL AAN BARRIERWEG

'Deze bouwval wordt vast heel mooi'

HENK VAN WEERT

Enkele honderden belangstellenden namen zaterdag een kijkje in de te restaureren boerderij aan de Barrierweg 4 in Liempde. In de leegstaande dorpsboerderij tegenover de muziekkiosk gaat de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) een informatiecentrum voor nationaal landschap Het Groene Woud vestigen.

SPPiLL-voorzitter Tossy de Man toonde zich zaterdagmiddag aangenaam verrast door de grote belangstelling. ,,Dat er zóveel mensen zouden komen, hadden we niet verwacht. Er stonden al mensen aan de deur te wachten, toen we om tien uur startten. En sindsdien hebben we continu mensen over de vloer. Fijn dat er zoveel interesse is. Want we hebben veel vrijwilligers nodig om al onze plannen te realiseren."

FLINK STUTWERK

Piet en Marietje Habraken nemen ook een kijkje. ,,We volgen in de krant wat hier allemaal staat te gebeuren en die opzet lijkt me prima", vertelde Piet. ,,Het is nu een bouwval, maar als het straks is opgeknapt wordt het vast heel mooi." Zijn echtgenote knikt: ,,Ik ben jaren niet hier binnen geweest. Vroeger wel, ik was vriendin met een van een dochter van de familie Van den Meerendonk die hier woonde." In de stal wijst ze op een gat in de muur. ,,Aan de andere kant van de muur is de schouw in de woonkamer. De bewoners konden zo in de gaten houden of een koe al aan het kalveren was. Grappig hè?"

De noordelijke gevel van de boerderij is volgens de monuementencommissie van bijzondere waarde. Die is aan de buitenkant dan ook flink gestut. Piet kijkt er fronsend naar: ,,Zo'n houten constructie op betonnen platen kost op zich al een kapitaal. 't Is nogal wat..."

INSPIREREND

Jeanne Bok is ook een van de bezoekers. De kunstenares uit Best, gespecialiseerd in werd door een digitale nieuwsbrief van Het Groene Woud op de open dag geattendeerd. ,,Ik zoek een alternatieve atelierruimte waar ik workshops kan houden. Dit is echt een inspirerende omgeving waar ik wel uit de voeten zou kunnen met cursisten als de boerderij eenmaal is opgeknapt. Met heel weinig kan ik al heel veel."

RESTAURATIE

De restauratie van de dorpsboerderij tegenover het Concordiapark is mogelijk dankzij een subsidie uit het provinciale programma Landschappen van Allure. Daarnaast draagt ook de Europese Unie een steentje via 'Rural Alliances'. In dit project werken mensen uit verschillende landen samen rond thema's die het dagelijks leven van Europese burgers aangaan. Om zo bij te dragen aan leefbaarheid op het platteland door het vormen van allianties en coöperaties. Financiering kwam tot stand via het Interreg IVB-programma voor Noordwest-Europa.

GROTE FOTO: Bezoekers van de open dag in de boerderij aan de Barrierweg kregen onder meer uitleg over de restauratie van de kapconstructie. (Foto's: Albert Stolwijk).

KLEINE FOTO: Een van de bezoekers bekijkt de oude bedstee, die volgens een opschrift van een van de vroegere bewoners in 1972 klaarblijkelijk in gebruik was als kledingkast.


Erfgoeddag in

Sint-Oedenrode

Het Groene Woud en Brabants Heem houden op vrijdag 21 november van 13.00 tot 17.30 uur in samenwerking met de Stichting de Brabantse Boerderij (SdBB) de bijeenkomst 'Erfgoedversterking in de praktijk... in Het Groene Woud'. De erfgoeddag is bedoeld voor mensen die belangstelling hebben voor cultuurhistorie en erfgoed. Plaats van handeling is de Gasthuishoeve aan de Kremselen 2 in Sint-Oedenrode.

Tijdens de bijeenkomst delen leden van heemkundekringen uit de regio hun ervaringen over erfgoedprojecten en laten zij zien hoe samenwerking kan leiden tot zinvolle projecten die maatschappelijk en toeristisch relevant zijn. Een tweede onderdeel van het programma is de presentatie van het boek '...dat men het goed van den ongeboornen niet mag verkoopen. Gemene gronden in de Meierij van Den Bosch tussen hertog en hertgang 1000-2000'. Deelname is gratis.

Mensen die de erfgoeddag willen bijwonen, dienen vóór 14 november een e-mail te sturen naar streekhuis@hetgroenewoud.com.


Hoge opkomst bij

Concerto du Vin

in gymzaal school

De muzikale happening 'Concerto du Vin' is zaterdag in de fraai en sfeervol aangeklede gymzaal van de Gemondse basisschool uitgegroeid tot een succes. De organisatie was in handen van muziekvereniging Sint-Lambertus, dat met het drukbezochte evenement de activiteiten rond de viering van haar honderdjarig bestaan afsloot.

Naast uitvoeringen van de drumband onder leiding van Marcel Schakenraad en de fanfare waarbij Boxtelaar Adri Verhoeven het dirigeerstokje ter hand nam, stonden gastoptredens met zang en dans op het programma. Het concert werd afgesloten met livemuziek van het duo E&R.

,,De opkomst was geweldig en de ambiance prachtig, waarbij de bezoekers aan het begin van de avond getrakteerd werden op een welkomstdrankje met de naam 'Du Vin'", liet Jeanne Dolstra namens de muziekvereniging weten. ,,Het concert zat vol verrassende elementen. We kunnen terugkijken op een geslaagde avond, een mooie afsluiting van ons eeuwfeest."

Gemonde

Elf-elfbal

Het carnavalsseizoen in Mullukzuipertjesland werd zondag ingeluid met een elf-elfactiviteit in café-zaal Kloosterzicht. De jeugd mocht onder meer met een lasergeweer schieten, knutselen en schilderen. Goochelaar Dries zorgde voor vertier met zijn trucs en ballonkunsten. Ook werd het thema voor 2015 bekendgemaakt: 'We zette Gimde op zun kop'.

Liempde

Noottoestand

Blaasorkest Noottoestand, bestaande uit achttien muzikanten, geeft zaterdag 15 november tussen 16.00 en 17.30 uur een 'friends & family-concert' in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat. Het concert is gratis toegankelijk. Er wordt een mix van populaire nummers ten gehore gebracht, van Robbie Williams tot Queen en Caro Emerald.

Afbeelding