Illustrator Marloes Toonen en haar vriend Hayk Vervoort met Het Grote Dilemma op Dinsdag Boek dat sinds deze week in de winkel ligt. (Foto: Peter de Koning).
Illustrator Marloes Toonen en haar vriend Hayk Vervoort met Het Grote Dilemma op Dinsdag Boek dat sinds deze week in de winkel ligt. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELSE VRIENDENGROEP PRESENTEERT HILARISCHe REEKS NU OOK IN BOEKVORM

Elke dag: absurde dilemma's op dinsdag...

Er lekt altijd een pakje Fristi in je tas

óf je kunt alleen zien in het donker.

HENK VAN WEERT

Bovenstaande onzinnige en onmogelijke keuze vormt een van de zestienhonderd absurde 'Dilemma's op Dinsdag' die zes Boxtelaren afgelopen week in boekvorm hebben uitgegeven. Wat begon als een geintje uit verveling tijdens een gezapig familiefeestje, is in anderhalf jaar tijd uitgegroeid tot een ware hit op Facebook. En die werd nóg groter na een interview bij De Wereld Draait Door...

Ineens zat de Boxtelse vriendengroep vrijdagavond op de eerste rij tijdens het populaire praatprogramma van de Vara. Twee van hen, illustrator Marloes Toonen en documentairemaker Joep van Osch, schoven bij Matthijs van Nieuwkerk aan tafel om kort over 'Het Grote Dilemma op Dinsdag Boek' te praten.

Sinds vorig jaar februari wordt wekelijks een Dilemma op Dinsdag gepubliceerd. Het idee ontstond uit pure meligheid, grinnikt Marloes. De makers beleefden op het bewuste familiefeestje veel lol én verhitte discussies over hun irreële dilemma's en ondertussen leerden ze elkaar nóg beter kennen. Het zestal bedacht diezelfde avond hoe leuk het zou zijn om de dilemma's aan meer vrienden voor te leggen en dus werd een Facebookpagina geopend. Inmiddels is ook een eigen website in de lucht.

SENSOR

Het is een hecht clubje dat in leeftijd varieert van 26 tot 30 jaar en naast Marloes wordt gevormd door haar vriend Hayk Vervoort, diens zus Joeske, hun nichtje Brechje van Osch en haar broer Joep met zijn vriendin Martje Wijers. ,,Allemaal Boxtelaren, maar inmiddels ook allemaal elders woonachtig", vertelt Hayk, die samen met zijn vriendin in hun vroegere stamkroeg Le Temps Perdu uit de doeken doet hoe het spraakmakende boek tot stand is gekomen. ,,Marloes en ik wonen in Utrecht, de overigen in Amsterdam. Maar één keer in de maand treffen we elkaar en eten we samen. En ondertussen bedenken we nieuwe dilemma's en dat gaat er soms heftig aan toe", vervolgt Hayk. Marloes verzorgt steeds de illustraties, in de haar kenmerkende naïeve stijl.

Over inspiratie heeft het zestal niet te klagen. ,,We putten uit de dagelijkse ergernissen die mensen bezighouden, maar we krijgen ook voorstellen vanuit het publiek. Maar inzendingen komen niet zomaar op onze site. Ze moeten niet te ingewikkeld én meteen duidelijk zijn", zegt Marloes. ,,Slechts één dilemma is dan ook volledig door ons overgenomen." De illustrator, die momenteel als docent kunstzinnige vorming werkzaam is in Almere, zegt een sensor te hebben ontwikkeld om alledaagse gebeurtenissen te 'vertalen' naar een dilemma.

RAZEND POPULAIR

Ondanks dat het pure flauwekul is, werden de digitale Dilemma's op Dinsdag razend populair. De Facebookpagina waar het anderhalf jaar geleden allemaal mee is begonnen, had voor aanvang van De Wereld Draait Door afgelopen vrijdag zo'n 65.000 volgers. Hayk glundert: ,,En na de televisieuitzending stond de teller in mum van tijd op bijna 71.000 duizend likes. Het loopt echt als een tierelier."

De reacties na afloop van de televisieuitzending vrijdagavond zijn legio. ,,Ik kreeg onder meer leuke berichtjes van oud-docenten en -medeleerlingen van de kunstacademie in Tilburg, maar ook van basisschool De Beemden en het Jacob-Roelandslyceum. Heel leuk", glundert Marloes. ,,We hoorden donderdag pas dat we misschien in de uitzending zouden komen bij Matthijs. Vrijdagochtend werd het definitief op voorwaarde dat we alle zes aanwezig konden zijn. Dat was nog best een uitdaging. Zo moest Martje met de trein vanuit Gent komen, waar ze als taalwetenschapper werkt. ,,En dat bleek alleen mogelijk met een eerste-klaskaartje voor de Thalys. Gelukkig betaalde de Vara..."

40 KEER 40

Door de ringband in het boek uit twee helften bestaat, kunnen lezers veertig keer veertig combinaties maken en ontstaan uiteindelijk zestienhonderd onmogelijke dilemma's. Leuk voor avonden met vrienden, etentjes bij je schoonouders, als je geen zin hebt in huiswerk of niet kunt slapen, op je eerste date, tijdens saaie kantooruren of urenlange autoritten, in de wachtkamer of op het terras. Belangrijk is dat je móet kiezen en daarbij aangeeft waarom. Geen uitwegen, geen excuses, geen verlichtende omstandigheden.

Op de vraag welk dilemma Marloes en Hayk zelf de leukste vinden, kijken ze elkaar even aan. ,,De eerste uit het boek", zegt Marloes. Haar vriend Hayk knikt instemmend: ,,Alles wat je zegt wordt in het Duits nagesynchroniseerd óf je wordt op straat altijd achtervolgd door een draaiorgel." Maar die ene uit De Wereld Draait Door is ook wel hilarisch: De huid van je lichaam is van krokettenkorst óf er loopt altijd een dwerg naast je die zegt dat je liegt. Tja...

Het Grote Dilemma op Dinsdag Boek kost 14,95 euro en is verkrijgbaar in de boekhandel.


Marloes Toonen en Joep van Osch schoven vrijdagavond aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. (Foto: Albert Stolwijk).