Afbeelding
Foto: Peter de Koning

JESSI DAAMS SCHENKT WK-CHEQUE AAN GILDE GEMONDE

Jeugd vermaakt zich met boog en buks

HENK VAN WEERT

Brabants Centrum, hét dagblad op donderdag, bestaat op 1 december zeventig jaar. Dat jubileum wordt gevierd mét de lezers die tijdens een pool rond het WK voetbal in Brazilië mee konden dingen naar een prijzenpot van 10.000 euro. Omdat de krant verenigingen en stichtingen in haar verspreidingsgebied een warm hart toedraagt, moeten de zestien winnaars de helft van hun prijzengeld doneren aan de instelling van hun keuze. Jessi Daams uit Gemonde vulde de pool in met haar man Johnny van der Leest en schonk zondag 250 euro aan het gilde Sint-Joris & Sint-Catharina.

,,Het WK is leuk om naar te kijken, maar verder geef ik niet zoveel om voetbal. Ik ben alleen voor Oranje. Én voor ons eigen clubke Irene natuurlijk, daar spelen mijn zonen Jelle en Jochem." Het is zondagochtend en Jessi schuift met beide zonen Jelle en Jochem aan tafel in gildeaccommodatie Datmunda. Daar is in de even weken iedereen tussen 10.30 en 12.00 uur welkom om kennis te maken met de club die een eeuwenoude geschiedenis kent. Dat blijkt wel uit de imposante verzameling zilveren prijsschildjes die in kasten aan de muur hangen.

Jelle en Jochem popelen om te gaan schieten. Want ze zitten niet alleen op voetbal, maar ook bij het gilde. Net als hun ouders. Samen met zo'n zes tot acht andere kinderen in de leeftijd van 5 tot 14 jaar komen ze één keer in de twee weken bijeen om te vendelen en te trommelen. Maar ook wordt geschoten: met handboog, kruisboog, luchtbuks én lasergeweer; onder begeleiding natuurlijk.

TROMMEN EN VENDELS

,,We zijn erg blij met de belangstelling van de jeugd en daarom willen we er ook graag in investeren. Dit geld kunnen we goed gebruiken om nieuwe jeugdtrommen en jeugdvendels aan te schaffen", vertelt gildehoofdman Hans van der Schoot. Naast de jeugd die om de veertien dagen van buiten de club komt 'proeven' aan het gilde, telt de broederschap tien jeugdleden: kinderen van volwassen gildeleden.

Met de tweewekelijkse bijeenkomsten op zondagochtend hoopt de eeuwenoude broederschap nieuwe leden te werven. Dat het een leuke club is, staat als een paal boven water. Althans voor Jessi. Ze beleeft veel plezier als bazuinblazer én schutter. Haar man doet ook mee aan schietwedstrijden en is daarnaast fervent tamboer. ,,Ja, wij vormen een hecht gildegezin", grinnikt Jessi, die zich in 2001 aansloot bij het gilde. ,,Want toen pas mochten voor het eerst vrouwen lid worden..."

FOTO BOVEN: Jessi Daams (linksboven) reikt de cheque van 250 euro die ze won tijdens de WK-pool van Brabants Centrum uit aan hoofdman Hans van der Schoot van het gilde Sint-Joris & Sint-Catharina. Tussen hen in redacteur Henk van Weert van het lokale dagblad op donderdag. En natuurlijk was de jeugd die zich uitleeft met handboog-, kruisboog- en luchtbuksschieten er als de kippen bij om mee op de foto te gaan. (Foto: Peter de Koning).


Intocht Sint in

Gemonde op

23 november

Sinterklaas en zijn pieten brengen op zondag 23 november een bezoek aan Gemonde. De aankomst is om 13.45 uur bij zaal De Schuif aan de Dorpstraat, van waaruit een rondrit wordt gemaakt door het dorp.

Vanaf De Schuif voert de tocht via de Dorpstraat, Sint-Lambertusweg, Kerkeind, Lariestraat, Akkerstraat naar de kiosk. Hier arriveert Sinterklaas rond de klok van 14.00 uur, waar een feest losbarst.

KAARTJES AFHALEN

Kaartjes kunnen op 23 november tussen 10.00 en 12.00 uur afgehaald worden bij De Schuif, wat geldt voor alle basisschoolleerlingen uit Gemonde tot en met groep 5. Hierna worden géén toegangsbewijzen meer verstrekt.

Gemonde

Kaarten bij Irene

De Gemondse voetbalvereniging Irene houdt morgen, vrijdag 14 november vanaf 20.00 uur in de kantine aan de Kaal Hoefsteeg weer een kaartavond. Deelnemers kunnen voor 2,50 euro per persoon rikken en jokeren, waarbij de organisatie zorgt voor prijzen die rond de klok van 23.00 uur uitgereikt worden. De kantine is vanaf 19.15 uur geopend.

Treinenbeurs

De Bestse Verzamelaars houdt zondag 30 november in zaal De Schuif aan de Dorpstraat te Gemonde een treinenbeurs. Tussen 09.00 en 14.00 uur is het publiek welkom.