Hoofdman Jeroen van de Ven (rechts) installeert pastoor Jacques Grubben en burgemeester Jeannette Zwijnenburg als gildeheer- en vrouwe van het Sint-Willebrordusgilde. Kort daarvoor werd het nieuwe vaandel (links) ingezegend. (Foto: Albert Stolwijk).
Hoofdman Jeroen van de Ven (rechts) installeert pastoor Jacques Grubben en burgemeester Jeannette Zwijnenburg als gildeheer- en vrouwe van het Sint-Willebrordusgilde. Kort daarvoor werd het nieuwe vaandel (links) ingezegend. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ESSCHE GILDE VERVANGT VAANDEL

Nieuwe heer én vrouwe voor Sint-Willebrordus

Het Sint-Willebrordusgilde beleefde zondag een bijzondere dag. Tijdens de Willibrordusviering in de gelijknamige kerk in Esch werd het gloednieuwe vaandel ingezegend. Na de viering installeerde hoofdman Jeroen van de Ven een nieuwe gildeheer- en vrouwe: pastoor Jacques Grubben en burgemeester Jeannette Zwijnenburg.

Het vaandel van het gilde uit Esch was aan vervanging toe, zo meldt hoofdman Van de Ven. ,,De oude vlag is gemaakt van natuurzijde. Dit materiaal gaat ongeveer 25 jaar mee voordat het verweerd raakt en dat was nu het geval. We zijn drie jaar geleden gestart met het ontwerp en de financiering van het vaandel. Zo'n vlag kost namelijk 7.000 euro", aldus Van de Ven.

Slechts enkele bedrijven in Nederland maken deze vaandels en het Sint-Willebrordusgilde ging met het ontwerp naar Joke Willigers uit Liessel. ,,We vonden het vooral belangrijk dat onze patroonheilige op het vaandel kwam te staan. Door de jaren heen is de afbeelding van Sint-Willibrordus nogal veranderd, dus we hebben de hulp van de kerk ingeroepen om tot de juiste beeltenis te komen."

LEVENSLANG

Daarnaast zijn Jacques Grubben, per 1 januari pastoor van de Heilig Hartparochie, en burgemeester Zwijnenburg van de gemeente Haaren, na de Willibrordusviering geïnstalleerd als gildeheer- en vrouwe. Hoofdman Van de Ven hing beide personen een sjerp om. ,,We vinden het een eer dat zij tijd willen vrijmaken voor het Essche gilde, ondanks hun drukke posities", zegt de hoofdman. Hij geeft aan dat zes gildeheren en één vrouw zich verbonden hebben aan het gilde. ,,Deze mensen hebben een adviserende rol en worden voor alle evenementen uitgenodigd. Ze mogen deze functie levenslang vervullen. Zo is Frans Ronnes, voormalig burgemeester van de gemeente Haaren, ook nog als gildeheer betrokken. Daarnaast is er nog een beschermheer van het gilde: Cor van der Zanden." Van de Ven geeft aan dat met de toezegging van burgemeester Zwijnenburg voor het eerst in de geschiedenis van de Essche vereniging een gildevrouwe is geïnstalleerd.

Ook in Boxtel werd een Willibrordusviering georganiseerd. Bij de Willibrorduskapel aan de Kapelweg in de buurtschap Luissel ging pastoor Grubben voor tijdens een korte gebedsdienst. Na afloop werd Luisselse koek geserveerd.