Afbeelding
Foto: Heemkunde

LEZING OVER 'EEN VLUCHT REGENWULPEN'

Abdelkader Benali
te gast in bibliotheek

In de actie Nederland Leest die op 1 november van start ging, staat 'Een vlucht regenwulpen' van Maarten 't Hart centraal. Maandag 17 november komt Abdelkader Benali naar de bibliotheek aan de Burgakker in Boxtel om te vertellen over dit boek, maar ook over zijn eigen werk.

Abdelkader Benali maakte in 2012 het tv-programma Benali Boekt Een vlucht regenwulpen. Hij was daarin zeer te spreken over het boek. Een vlucht regenwulpen is dan ook een fenomeen. Er werden een miljoen exemplaren van het boek verkocht. Ook de verfilming ervan werd een klassieker. Een beklemmende geschiedenis over een door afkomst en opvoeding tot isolement gedoemd kind, wiens angsten verzacht worden door een grote opmerkingsgave en een diepe liefde voor de natuur. Een vlucht regenwulpen is een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland nog een universum was, en een dorpje de hele wereld.

De lezing van Abdelkader Benali vindt plaats op maandag 17 november 20.15 uur in de bibliotheek in Boxtel, Burgakker 4. Kaarten kosten tien euro per persoon'; bibliotheekleden krijgen 10 procent korting. Reserveren kan via www.bibliotheekmeierij.nl/agenda.


LAATSTE AFLEVERING 'GROOTE OORLOG'

Automatische suikerpot,

een Boxtelse uitvinding

CHRIST VAN EEKELEN

'Elke druk op het knopje, één lepel suiker in uw kopje'. Dat was de slogan bij de verkoop van het suikerpotje op bijgaande foto. In Den Haag pretendeert men dat het daar is uitgevonden, maar dit suikerpotje is toch echt een Boxtelse uitvinding.

In militaire dienst tijdens de Eerste Wereldoorlog, werkt Johannes van den Broek uit Boxtel, de uitvinder van het suikerpotje, in de wapenkamer. Volgens de overlevering van zijn familie komt hij daar op het idee voor het schuifsysteem van de suikerpot. Pas in 1931 vraagt hij octrooi aan. Zijn uitvinding wordt omschreven als een 'inrichting voor het regelbaar afgeven van poedervormige of korrelvormige stoffen'. Naar aanleiding hiervan beschrijft de krant Het Vaderland: 'Deze 'aardige uitvinding' als 'suikerpot' waarbij een lepel overbodig is geworden… Door eenmaal op dien knop te drukken, komt er uit de bus een hoeveelheid van één lepeltje suiker'.

De automatische suikerpot vond zijn weg door het gehele land en sierde blijkbaar ook de theetafel van het KLM-kantoor in Amsterdam. De Indische Maharadja van Patiala, die hier in september 1935 op bezoek kwam, was blijkbaar zo geïmponeerd door dit handige apparaat, dat hij zich in verbinding stelde met Van den Broek en '24 verzilverde automatische suikerpotten in etui' bestelde voor zijn hofhouding.

OCTROOI

Johannes Martinus Maria van den Broek wordt op 28 mei 1896 in Boxtel geboren, in Breukelen wijk D nr. 215. Zijn vader Johannes Antonius van den Broek was koperslager aan de Nieuwe Kerkstraat (nu Baroniestraat). Ook Johannes wordt koperslager en als hij tijdens zijn militaire dienstplicht, gedurende de Eerste Wereldoorlog, werkzaam is in de wapenkamer van zijn militair onderdeel doet hij zijn uitvinding. Terwijl hij in dienst is, woont hij bij zijn ouders in Boxtel. Dat hij pas in 1931 octrooi aanvraagt doet natuurlijk niets af aan het feit, dat het suikerpotje dus een Boxtelse uitvinding is.

Op 2 oktober 1918 trouwt Johannes met de uit Schokland afkomstige Gerritje Schultink om op 15 oktober 1919 naar Den Haag te verhuizen. Daar zet hij zijn fabriekje op. Twee broers en een zuster reizen hem vanuit Boxtel na om in Den Haag te helpen aan het succes van de Boxtelse uitvinding. Johannes van den Broek sterft als hij 44 jaar is. Zijn schoonzoon zet het bedrijf voort. Als in de jaren zestig het octrooi verloopt, wordt het suikerpotje door velen nagemaakt.

Dit is de laatste aflevering van de artikelenreeks De Groote Oorlog die werd verzorgd door Heemkundekring Boxtel.

Afbeelding
Afbeelding
       ...ABDELKADER BENALI...