Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ONS IDEAAL VIERT IN 2015 dertigjARIG BESTAAN

Kleurrijke show opstap naar jubileum

PETER DE KONING

Zestig vogelkwekers uit heel Brabant toonden afgelopen weekend hun mooiste vogels tijdens de nationale vogelshow van de Boxtelse vereniging Ons Ideaal. Ongeveer negenhonderd vogels in alle soorten en maten zorgden voor een vrolijk gekwetter in gemeenschapshuis De Rots.

Van kleur- en postuurkanaries tot exoten en hybriden, van dwergpapegaaien en parkieten tot exotische duiven en grondvogels. Alle soorten en maten waren weer vertegenwoordigd in een 'zee' van tentoonstellingskooien. Een vertrouwde aanblik in deze tijd van het jaar. November is immers traditioneel de maand waarin vogelverenigingen naar buiten treden om belangstellende bezoekers hun beste kweekresultaten van het voorbije seizoen te tonen.

Maar ook buiten de kooien was er nieuws te melden. Het oude verenigingslogo van Ons Ideaal, in gebruik sinds de oprichting in 1985, is vervangen door een veel eigentijdser beeldmerk. De creatie van ontwerper Roeland Heesbeen uit Boxtel sierde afgelopen weekend voor het eerst de tentoonstellingscatalogus. Een mooie opstap naar de viering van het 30-jarig bestaan van Ons Ideaal volgend jaar. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste prijswinnaars van afgelopen weekend.

UITSLAGEN

Hoofdgroepkampioenen: Kleurkanaries vetstof, Th. van Boxtel; kleurkanaries pigment, P. van Boxtel; kleurkanaries mozaïek, A. Tijhuis; vorm/postuurkanaries vorm, P. Ashouwer; vorm/postuurkanaries gefriseerd, A. van den Heuvel; vorm/postuurkanaries houding, S. Ashouwer; exoten gestandaardiseerd, J. Pijnenburg; exoten overig, A. van den Bergh; Europese cultuurvogels, A. van Gestel; hybriden, A. van Gestel; grasparkieten, M. Schellekens; agaporniden, Th. van de Langenberg; grote parkieten, A. van der Loop; exotische duiven en grondvogels, E. Oosterkamp.

Kampioen jeugd: Luuk Smits met een groen roodkop man bij de gestandaardiseerde exoten (91 punten).

Bondsschild beste EK van Ons Ideaal: J. Pijnenburg met een zwartborst isabel man bij de gestandaardiseerde exoten (94 punten).

Klassement beste 7 vogels: P. van Boxtel met 650 punten.

Gerard van der Meijden Trofee: P. van Boxtel met 653 punten (beste stam + stel + enkeling).

Aanwijzing beste vogel: W. Tönnissen met een kleurkanarie bruin pastel wit dominant en W. Klarenbeek met een vorm/postuurkanarie lizard-zilver. Ze kregen allebei 93 punten.

OP DE FOTO: Zestig kwekers uit heel Brabant brachten afgelopen weekend zo'n 900 vogels bijeen in gemeenschapshuis De Rots. (Foto: Peter de Koning).


Titel gloort voor

eerste team van

Taverbo/Sabo

TAFELTENNIS

De tafeltennissers van Taverbo/Sabo 1 hebben het kampioenschap na de 3-7 zege op Deurne voor het grijpen. Met nog twee speelronden te gaan heeft het team nog maar vijf punten nodig om de titel in de wacht te slepen.

Het vlaggenschip van de vereniging, Taverbo/Sabo 1, trad afgelopen weekeinde aan met Danny Smits als de vervanger van de geblesseerde Jasper van der Aa. De Boxtelaren begonnen sterk aan het duel en stonden binnen een mum van tijd met 3-0 voor. Nadat het dubbelspel verloren ging, sloop er wat twijfel in de Boxtelse formatie.

De thuisploeg rook bloed, maar doordat de kopman van Deurne in zijn partijen tegen Teun Vlaminckx en Michel Sperling van Taverbo/Sabo aan het kortste eind trok, nam het vertrouwen weer toe bij de bezoekers. De gasten wonnen vervolgens redelijk eenvoudig met 7-3. Smits wist één partij in zijn voordeel te beslissen, terwijl Vlaminckx en Sperling ongeslagen bleven. Taverbo/Sabo speelt 22 november in eigen huis de kampioenswedstrijd tegen OTTC. Als het team dan meer dan vier punten haalt, is de titel én promotie naar de hoofdklasse een feit.

CONCURRENTIE

Ook Taverbo/Sabo 3 ligt nog steeds op koers om eerste te worden in de competitie, al is de voorsprong op de concurrentie kleiner geworden door een magere 4-6 overwinning op 'Een en Twintig'. De ploeg kan zaterdag 22 november kampioen worden in de derde klasse, al is men afhankelijk van de overige resultaten in de poule.

Het tweede team van de Boxtelse club won afgetekend met 1-9 in en tegen Stiphout.

Overige uitslagen

Deurne 1 - Taverbo/Sabo 1        3-7

Stiphout 3 - Taverbo/Sabo 2        1-9

Een en Twintig 3 - Taverbo/Sabo 3        4-6

Taverbo/Sabo 4 - OTTC 4        4-6

Taverbo/Sabo 5 - Flash 9        8-2

Taverbo/Sabo 6 - TTCV 11        5-5

Taverbo/Sabo 7 - Always Fair 4        2-8

Uitslagen jeugd

Taverbo/Sabo 1 - Meppers 2        6-4

Taverbo/Sabo 2 - Rally 1        2-8

Taverbo/Sabo 3 - TIOS '51 5        6-4

Taverbo/Sabo 4 - TOIS '51 7        8-2

Sport kort

Ducks rugby

Het gecombineerde rugbyteam van het Boxtelse Ducks en Oisterwijk Oysters kwam afgelopen weekeinde niet in actie, maar wacht komende zondag 16 november een mooie uitdaging. De koploper kan dan in Woensel tegen de nummer twee, The Elephants, het studententeam van de Technische Universiteit, een belangrijke stap zetten richting het kampioenschap. Bij winst slaat koploper Ducks een flink gat met de belangrijkste concurrent.

Programma vrijdag 14 november

Scholenrugby (Vorsenpoel)        08.45

Programma zaterdag 15 november

TBM: Districtstoernooi in Oisterwijk        10.00

Programma zondag 16 november

Colts: Oemoemenoe - Ducks        vertr 10.15

Sen.: The Elephants/Duck/Oysters        13.00

Paarden

Sint-Martinus Boxtel

Ruiters van de hippische sportvereniging Sint-Martinus uit Boxtel deden zondag mee aan de tweede selectiewedstrijd voor ponydressuur in Oostelbeers. Carlijn van Oerle behaalde met India in de klasse D/M2 de derde plaats met 199 punten. In de klasse C/M1 werd Kim van de Sande met Vick derde met 192 punten. Tara Verbeten werd met Jeduna HS zevende in de klasse E/L2 met 186 punten. Suus van de Nieuwenhof behaalde met Nando in de klasse C/L1 198 punten, de combinatie werd daarmee tweede. In de klasse C/B werd Lieke de Bresser met Misting Wett vierde met 187 punten. De volgende selectiewedstrijd wordt gereden op zondag 30 november in Udenhout.

Vrouwen HCB '92

in 'winning mood':

zege in Gemert

HANDBAL

De handbalvrouwen van het Boxtelse HCB '92 waren na de uitzege van een week eerder op Acritas (17-11) zondag in eigen huis ook te sterk voor het tweede team van Tremeg uit Gemert. De thuisploeg won met ruime cijfers: 15-8.

HCB '92 nam van meet af aan het initiatief en stond binnen tien minuten op een 4-1 voorsprong, maar daarna kwam Tremeg terug in de wedstrijd en hielden beide teams elkaar in evenwicht. De ruststand was 5-5. In de tweede helft nam het Boxtelse team het heft weer in handen en hadden de bezoekers niet veel meer in de melk te brokkelen. HCB'92 bezet nu de eerste plaats op de ranglijst.

Programma zaterdag 15 november

Habo '95 - HCB '92 D1        12.30

EHV - HCB '92 DB1        13.30

HVM - HCB '92 DS2        11.00


Omroep Dommelland

Het nieuwe programma van Omroep Dommelland met de titel 'Maand in Beeld!' geeft een overzicht van de gebeurtenissen in Boxtel, Liempde en Lennisheuvel. Elke eerste week van de maand worden korte fragmenten vertoond van evenementen, festiviteiten en nieuws. De eerste aflevering van het programma (uitzenddatum 6 november), waarin onder meer aandacht besteed wordt aan Ierse muziek in de Oude Boomgaard, circustheaterfestival Circo Circolo op landgoed Velder, woningbouw in Boxtel, de 65e verjaardag van reus Jas de Keistamper en Helicon '100 jaar groen onderwijs', is nog te zien via de link 'uitzending gemist' op www.omroepdommelland.nl.