Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

ONDERNEMERSTROFEE VOOR DE DEUGNIET EN STANDBY THUISZORG

BOT 2014: vrouwen staan aan de top

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Wie niet bij de pakken neer gaat zitten en de situatie naar haar of zijn hand wil zetten, pakt die kansen. Voor hen is er die nieuwe dag. Ondernemers, zeker de genomineerden voor Boxtelse Ondernemers Trofee (BOT) 2014, behoren tot deze bloedgroep", zei juryvoorzitter Jeroen Weijers vorige week in Podium Boxtel. Hoewel iedere genomineerd bedrijf volgens de jury een winnaar was, vond zij dat eetcafé De Deugniet (categorie 'minder dan 10 fte) en Standby Thuiszorg (meer dan tien fte) het beste pasten bij het thema 'A Brand New Day'.

,,Er is voor jullie nog wat werk te verrichten vanavond", zo waarschuwde juryvoorzitter Jeroen Weijers de zeven finalisten aan het begin van de avond. Hoewel de jury, bestaande uit Weijers, oud-winnaars Frank van Schaaijk (D&M Holland) en Peter Verzijden (Fysiotherapeutisch Medisch Centrum) en Jorrit van Eck van de Rabobank al bedrijfsbezoeken had afgelegd, kregen alle genomineerden nog eens de kans hun verhaal te doen.

Na filmpjes waarin personeelsleden vertelden waarom hun werkgever de BOT moest winnen, betraden alle directeuren het podium en kregen ze een vraag voorgeschoteld van één van de juryleden. Hoe ambachtelijk werk zich met het thema 'A brand new day' verhoudt, wilde de jury van Bas Geurts van Schoenmakerij Bas weten. En hoe Henk van der Zee van Brabants Centrum en Leonie Smits-Stoelinga eetcafé De Deugniet de toekomst voor zich zagen. ,,We leren gasten vragen stellen over alles. Wat zij willen, kan namelijk al gauw bij De Deugniet", zei Smits.

BOOST

Voorzitter Tossy de Man van SPPiLL en eigenaar Jan van den Luitgaarden van Innodak kregen vragen over innovatie, terwijl Menny Landman van Standby Thuiszorg inging op de veranderingen in de zorg en hoe haar bedrijf daarmee omging. ,,Vijftien jaar geleden, toen we met Standby begonnen, was de thuiszorg heel strak geregeld. Ik wilde het anders doen en zorg afstemmen op specifieke vragen. Wij merken dat andere organisaties deze omslag inmiddels ook maken." Van Patrick van Loosbroek (Unilux) wilde de jury weten wat hij had gedaan om tot het sleutelwoord 'betrouwbaar' te komen.

De juryleden trokken zich na twee extra vragenrondes vervolgens terug voor overleg en het publiek werd rijkelijk vermaakt met cabaretgroep Jeroens Clan, die op hilarische wijze een Algemene Leden Vergadering en een radiouitzending uitbeelden. Ook zangeres Tessa Berkelmans en danseres Stefanie Schellekens verzorgden optredens.

Standby Thuiszorg en eetcafé De Deugniet werden uiteindelijk uitgeroepen tot winnaars van de BOT 2014. ,,Als alle ondernemers in hun vak zouden staan als Leonie, zou Cor Molenaar een stuk minder werk hebben", zei juryvoorzitter Weijers na afloop. Over Standby Thuiszorg: ,,Ondernemen in de zorg was eerder een vloek dan een zegen, maar niet voor Menny en Nicole en hun team. Inmiddels worden ze door het ministerie als voorbeeld genoemd."

Deugniet-eigenaresse Stoelinga was emotioneel na de bekendmaking. ,,Het is een enorme boost voor het team. Ik ben altijd een loyale werknemer geweest, maar mijn ouders hebben altijd gezegd dat ik eens voor mezelf moest beginnen. Ze maken het helaas niet meer mee, maar ik weet zeker dat ze van bovenaf meekijken." Nicole Jorna, samen met Landman eigenaar van Standby, noemt de prijs 'geweldig'. ,,Het was voor Menny niet lastig om ons verhaal te vertellen op het podium. Wij ademen immers Standby uit. Toen het juryrapport werd voorgelezen, kreeg ik het even benauwd. We hebben toch heel wat mooie bedrijven in Boxtel, dacht ik toen."

FOTO BOVEN: Nicole Jorna en Menny Landman van Standby Thuiszorg en Leonie Smits-Stoelinga van De Deugniet (rechts) wonnen vorige week de Boxtelse Ondernemers Trofee 2014. (Foto's: Albert Stolwijk).


Nieuwe bedrijven
in De Baanderije

Schoonheidsspecialiste Nikkie Siemerink en fotografen Joyce de Jong en Manon Nijssen bundelen de krachten en vestigen zich in bedrijvencentrum De Baanderije aan de Parallelweg Zuid in Boxtel. Ze houden zondag 23 november tussen 13.00 en 18.00 uur een feestelijke opening met allerlei acties.

De Jong legt met haar bedrijf FotoJoy de focus op baby- en kinderfotografie. Nijssen van Eye Catch Creative richt zich op glamour- en fashionfotografie. Siemerink van Nikkies Beauty Skin and Nails verzorgt schoonheidbehandelingen, hairstyling en make-up adviezen, maar geeft ook diverse massages en zet gelnagellak. De ondernemers bieden gezamenlijke fotoshoots aan.

Leonie Smits-Stoelinga van De Deugniet.
Menny Landman van Standby Thuiszorg.