Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

LANDELIJK PREVENTIEPROJECT VAN START OP AMALIASCHOOL

'Pietje Pit' leert jeugd over houding

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Let op, twee vuisten tussen je lichaam en de tafel. En houd je rug recht." De tien leerlingen van groep 5 van de Prinses Amaliaschool volgen dit schooljaar naast de bekende vakken als taal, rekenen ook 'Zit met Pit': een project over houding en bewegen. Anne-Marie van Kasteren en Annicka Peters van de praktijk voor Oefentherapie Cesar, gevestigd in 't Groeihuys aan Liduinahof in Boxtel, verzorgen dit lesprogramma op de basisschool en hopen dat ook andere onderwijsinstellingen in de gemeente volgen.

In de klas stond vorige week de schrijfhouding centraal. Leerlingen kregen uitleg over de wervelkolom, die onder meer bestaat uit 7 hals-, 12 borst- en 5 lendenwervels, het heiligbeen en het stuitje. Ook mochten de kinderen raden hoeveel spieren ieder mens heeft. Dat blijken er zo'n 640 te zijn. Vervolgens was het tijd om enkele stellingen over gezondheid en bewegen te beantwoorden, een lichaamsoefening te doen en een vragenlijst over het gebruik van (spel)computers in te vullen. Vervolgens lette Peters erop dat de kinderen recht op hun stoel zaten. ,,Met de zitbotjes op de stoel, voeten op de grond, twee vuisten tussen het lichaam en de tafel en een rechte rug", legt de therapeute uit.

'Zit met Pit' is ontwikkeld door een aantal oefentherapeuten in Zuid-Oost-Brabant. Eind 2009 won het lesprogramma een innovatieprijs van de Rabobank, waarna het project verder werd uitgerold in Nederland. Van Kasteren is al 23 jaar met haar praktijk voor Oefentherapie Cesar in Boxtel gevestigd en volgde de cursus in 2012, samen met Peters, die ook in de praktijk werkt. ,,Ik merk de laatste jaren dat de groep tieners met schouder- en rugklachten steeds groter wordt. Dat heeft te maken met zware boekentassen en huiswerk voor school, maar ook met het feit dat kinderen minder bewegen en veel tijd doorbrengen achter de computer, laptop of tablet", legt Van Kasteren uit. ,,Als mensen niet veel bewegen, zijn hun spieren minder sterk, waardoor ze last kunnen krijgen van nek, rug en schouders als ze veel in dezelfde houding zitten."

OUDERS

Om jongeren bewust te maken van hun houding, is 'Zit met Pit' ontwikkeld. ,,De lessen zijn bedoeld voor de groepen 5 en 6 van de basisschool", vertelt Van Kasteren. ,,Zij kunnen al lezen en schrijven en als je ze op die leeftijd al bewust maakt van hun houding en leert dat bewegen gezond is, hebben ze daar hun hele leven iets aan en kun je veel klachten voorkomen." Daarnaast worden ook ouders actief bij het proces betrokken. ,,De kinderen krijgen een brief mee naar huis en mogen ook de houding van hun vader en moeder onderzoeken. Zo help je ouders ook weer bewust te maken", zegt Kasteren.

Het programma bestaat uit vier interactieve lessen van een uur die door de hele klas worden bijgewoond. Onderwerpen als de luister-, computer- en schrijfhouding komen voorbij. Daarnaast krijgen de kinderen ook enkele huiswerkopdrachten. ,,Doel is de jeugd spelenderwijs bewust te maken van bepaalde dingen", zegt Van Kasteren. Zo speelt Pietje Pit een belangrijke rol. In het werkboek van 'Zit met Pit' staan allerlei plaatjes met dit fictieve personage. Van Kasteren: ,,Wij én Pietje Pit geven allerlei tips. Zo kun je op de bank op je mobiele telefoon kijken, maar vaak kijk je een hele tijd omlaag, waardoor je last krijgt van je nek. Maar je kunt ook op de grond zitten met opgetrokken knieën en daar je telefoon op laten rusten." De therapeute hoopt dat leerkrachten vervolgens de handschoen oppakken en de leerlingen nog regelmatig attenderen op hun houding.

Van Kasteren schreef alle basisscholen aan en de Prinses Amaliaschool hapte als eerste toe. ,,De school was meteen enthousiast. Ik hoop echt dat ook andere scholen in de gemeente Boxtel met dit project beginnen. Er zitten kosten aan het project verbonden, maar we willen nog met de gemeente in gesprek over subsidiemogelijkheden. Het zou geweldig zijn als alle scholen het project eenmaal gratis kunnen uitproberen. Als mensen er eenmaal kennis mee hebben gemaakt, is het enthousiasme groot."

FOTO BOVEN: Oefentherapeute Annicka Peters (rechts) is dit schooljaar vier keer te gast in groep 5 van de Prinses Amaliaschool. De kinderen volgen 'Zit met Pit': een project waarin houding en bewegen centraal staan en allerlei tips en lichaamsoefeningen voorbijkomen. (Foto: Annelieke van der Linden).


ANGELASCHOOL KLAAR VOOR FINALE LEGO LEAGUE

Nederlands leren met behulp van app

Al jaren neemt de Angelaschool deel aan de First Lego League Challenge. Momenteel werken twee leerlingenteams uit groep 8 onder schooltijd aan opdrachten werken die met techniek en techologie te maken hebben. Tijdens de regiofinale, die op zaterdag 22 november in Tilburg wordt gehouden, presenteren groepen uit Noord-Brabant hun ideeën. Onlangs vertelde team ATLT 1 in Brabants Centrum over hun plannen, nu is ATLT 2 aan de beurt...

Leerlingenteam ATLT 2 is in twee groepen verdeeld. Ravian, Lotte, Juul en Luc houden zich bezig met de zelfgebouwde robot, die de leerlingen via een computer allerlei opdrachten moeten laten verrichten. ,,Zo trekt de robot sinds deze week iets naar zich toe", zegt de legogroep trots. In een computerlokaal van de Angelaschool staat een grote tafel waar een parcours is uitgestippeld dat de robot moet afleggen. ,,Via de Lego League krijgen we allemaal missies die we tijdens de regiofinale moeten volbrengen. Daar krijgen we punten voor", zegt Juul.

Niet alleen het volbrengen van missies met de robot levert punten op, ook de presentatie van een zelfbedacht product. Daarmee houden Ivo, Merith, Youp, Joy, Roos en Sander zich bezig. ,,Het thema dit jaar is 'wat is de toekomst van het leren'", vertelt Youp. De komst van Somalische kinderen op de Angelaschool bracht de groep op een idee. ,,Zij spreken geen Nederlands. Om het voor buitenlandse kinderen leuker te maken om de taal te leren, hebben we een app voor de tablet en mobiele telefoon bedacht. Via deze app zouden mensen allerlei plaatjes kunnen zien met de Nederlandse woorden erbij. Eigenlijk is het de vertaler van Google, maar dan de leuke versie", zegt Roos.

BEGROTING

Ieder groepslid vervult een rol tijdens de Lego League. Zo is een leerling woordvoerder en zorgt een ander ervoor dat de kosten in beeld komen. ,,Zo zijn we al bij een logopedist geweest én bij wethouder Marusjka Lestrade. Zij vond ons idee erg goed en vertelde dat er in Boxtel mensen met heel veel verschillende nationaliteiten wonen. Ze vroeg ons een begroting te maken. We wisten eerst niet wat dat was, maar nu wel...", zeggen Roos en Merith. Daarnaast is ook contact gelegd met Fontys Hogescholen, die zelfs mogelijk interesse heeft om de app verder te ontwikkelen, zo vertellen de leerlingen trots.

Tijdens de regiofinale presenteren de leden van ATLT 2 hun idee. Wat de kosten zijn om de app te ontwikkelen, is onduidelijk, zo zegt Youp. ,,Ik heb naar allerlei bedrijven gebeld en de ene persoon zegt honderden euro's, terwijl een ander over duizenden euro's praat." Een logo voor de app is er al wel: een combinatie van de Nederlandse en de Somalische vlag, een verwijzing naar waar het idee is ontstaan. ,,Het is een leuk project, dus werken we soms na schooltijd door", zeggen alle groepsleden. ,,We leren veel over samenwerken en bedrijven." Mensen die meer informatie willen, kunnen kijken op de Facebookpagina Legoteam Angelaschool.

FOTO BOVEN: Team ATLT gaat 22 november de strijd aan met andere scholen tijdens de regiofinale van de Lego League. (Foto: Annelieke van der Linden).

Afbeelding