In oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg is hedenmiddag een nieuwe expositie geopend over zagen en bijlen door de jaren heen. (Foto: Mariƫlle Wijffelaars).
In oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg is hedenmiddag een nieuwe expositie geopend over zagen en bijlen door de jaren heen. (Foto: Mariƫlle Wijffelaars). Foto: Annelieke van der Linden

expositie over bosbouwgereedschap van de prehistorie tot nu

'Hakken en zagen' in De Groene Poort

In oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg te Boxtel opende wethouder Peter van de Wiel hedenmiddag de expositie 'Hakken en zagen'. Bezoekers kunnen tot en met 30 november allerlei (pre)historische bijlen en zagen bezichtigen die uit de collectie van Werner Peters uit Balgoy komen, met illustraties van Gerard Peters. Ter vergelijking worden ook de moderne uitvoeringen van die gereedschappen getoond.

Al vele tienduizenden jaren benut de mens het bos. Niet alleen voor beschutting maar ook om er hout te oogsten voor de bouw van huizen en om er gereedschappen en gebruiksvoorwerpen van te maken. Al in de prehistorie werd de bijl uitgevonden. Bij De Groene Poort zijn allerlei stenen bijlen te zien. Sommigen zijn ruw bewerkt, anderen zijn gepolijst tot glanzende meesterwerken.

Na de ontdekking van koper werden bijlen, messen, speer- en pijlpunten van metaal gemaakt. Koper maakte echter ook heel nieuwe gereedschappen mogelijk, zoals de zaag. Later ontdekte men dat koper door bijmenging van tin veel harder werd: het brons. De steentijd was voorbij, de bronstijd was begonnen.

Ongeveer in de zevende eeuw voor Christus begint de ijzertijd. Allerlei gereedschappen en gebruiksvoorwerpen worden vanaf dan van ijzer gemaakt, zo ook bijlen en zagen.

'Hakken en zagen' is te bezichtigen tijdens openingstijden van De Groene Poort. Meer informatie: www.oertijdmuseum.nl.