Is burgerparticipatie dé oplossing?

Centrum Boxtel: een gebed zonder einde....

ANALYSE

De Markt moet autoluw. Er komen parkeerplaatsen in de oude boomgaard, in de pastorietuin of onder de gemeentevijver. Er is te veel leegstand. De lantaarnpalen krijgen wéér een nieuwe lik verf.

De afgelopen jaren is veel gesproken over de Markt in Boxtel en werden allerlei plannen, visies en ontwerpen gelanceerd. Dat het plein autoluw moet, is iets waar de Boxtelse politiek het over eens is. Maar dat is dan ook het enige. Want waar moeten er dan parkeerplaatsen komen? Dicht bij het centrum of mag het ook wat verder weg? Allerlei plannen werden gelanceerd maar strandden uiteindelijk in de gemeenteraad of door veel weerstand onder inwoners en ondernemers. Iedereen heeft namelijk wel een mening over het centrum en die ideeën lopen vaak behoorlijk uiteen.

SCHOOLVOORBEELD

De gemeente Boxtel denkt dit nu te ondervangen door burgers en ondernemers eerder te betrekken bij het voorbereiden van plannen. Zo werden betrokkenen uitgenodigd mee te denken over de herinrichting van de Markt en werden allerlei belangenverenigingen, inwoners en bedrijven betrokken bij de totstandkoming van een nieuwe detailhandelsvisie. Want het college van B. en W. wil geen kant en klare plannen meer maken, maar eerst zorgen voor steun en draagvlak onder de Boxtelaren. Het lijkt hét schoolvoorbeeld van burgerparticipatie.

De vraag is echter of deze koers uiteindelijk dé manier zal zijn om echte stappen te zetten in het Boxtelse centrum. Er zijn veel uiteenlopende belangen. Een goede zaak dat de gemeente wil luisteren naar burgers en ondernemers, maar iedereen tevreden stellen zal nooit lukken. En er zal dus altijd weerstand blijven tegen centrum-plannen. Zoals wethouder Eric van den Broek eerder zei: ,,Het centrum is uiteindelijk van de inwoners en bezoekers van winkels en horeca." En dat is precies de reden waarom iedereen er een mening over heeft.

ETALAGES

Dat het de hoogste tijd is dat er in het centrum iets gaat gebeuren, is in ieder geval iets waar de meeste mensen het wel over eens zijn. Veel panden staan leeg. Niet alleen in de Stationsstraat maar ook in de Rechterstraat zijn vele lege etalages. Of de herinrichting van de Markt en de vorige week wederom geschilderde lantaarnpalen dat kunnen oplossen, is nog maar de vraag.

De komende maanden wordt het spannend. Wat zal de komst van hoogleraar Cor Molenaar opleveren, behalve een koffie-actie? Wat zijn de resultaten van de bijeenkomst op 13 november over de detailhandelsvisie? Hoe komt het ontwerp voor de herinrichting van de Markt eruit te zien? Laten we hopen dat er op korte termijn eindelijk duidelijkheid gaat komen.