Overzichtsfoto van de Markt in Boxtel, gezien van complex De Croon in het centrum. Aan de rechterzijde moet in de nieuwe plannen een parkeerstrook komen voor dertig auto's. (Archieffoto Albert Stolwijk).
Overzichtsfoto van de Markt in Boxtel, gezien van complex De Croon in het centrum. Aan de rechterzijde moet in de nieuwe plannen een parkeerstrook komen voor dertig auto's. (Archieffoto Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

detailhandelsvisie onderwerp van gesprek in boxtel

Ontwikkelingen in centrum zorgen voor reuring

MARIËLLE WIJFFELAARS

Het centrum van Boxtel is al jaren een veelbesproken item onder inwoners én ondernemers. De afgelopen weken nam dat alleen maar toe. De komst van hoogleraar Cor Molenaar, sluiting van diverse winkels en vooral de nieuwe detailhandelsvisie hielden de gemoederen flink bezig. En dat is volgens het college van B. en W. alleen maar positief.

Volgens wethouder Eric van den Broek heeft B. en W. burgerparticipatie hoog in het vaandel staan en worden inwoners daarom al snel betrokken bij totstandkoming van plannen. Eerst draagvlak, dan plannen vaststellen, lijkt het nieuwe credo.

Om tot een nieuwe detailhandelsvisie te komen, werd dan ook twee weken geleden een bijeenkomst gehouden voor Boxtelaren en ondernemers. Op 13 november krijgt deze een vervolg en die bijeenkomst moet een concreet plan opleveren dat kan worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

SOCIALE MEDIA

En juist deze werkwijze zorgt voor opschudding en vraagtekens bij betrokkenen. Op sociale media beginnen mensen zich af te vragen hoe het traject nu verder gaat. ,,Wanneer wordt er nu iets concreet afgesproken en bepaald?" vragen inwoners en ondernemers zich af. Van den Broek: ,,Ik juich dit juist toe. Hoe meer erover gesproken wordt, hoe beter. De nieuwe werkwijze van de gemeente is even wennen, zowel voor burgers als voor ons."

Tijdens bijeenkomsten maar ook via sociale media houdt de gemeente Boxtel de ontwikkelingen in de gaten. De wethouder ziet alle meningen als aanbevelingen, hier wordt de nieuwe visie op gebaseerd. ,,Niet meer te lang en te veel praten, maar snelle actie. Daar is het centrum bij gebaat", aldus van den Broek.

De meningen lijken echter nogal uiteen te lopen. Waar de een vindt dat winkelcentrum Oosterhof verplaatst moet worden, ziet een ander juist meer heil in het uitbreiden van deze voorziening in de wijk Oost. En moet er nu eigenlijk wel of geen supermarkt in het centrum komen? Wethouder Van den Broek meldt goed naar alle ideeën te luisteren en wil begin 2015 een detailhandelsvisie presenteren aan de gemeenteraad. ,,Doorpakken, dat móet."

KOPJE KOFFIE

Ondertussen is Cor Molenaar, hoogleraar detailhandel en e-marketing, gestart in Boxtel. Hij is aangesteld om het centrum een impuls te geven en dat moet op korte termijn zorgen voor concrete plannen. Deze week lanceerde Molenaar zijn eerste actie. Op de zaterdagen 1, 8, 15, 22 en 29 november krijgt winkelend publiek bij besteding van twintig euro een bon voor een gratis kop koffie met gebak. Het grootste deel van de winkels en horecazaken doet mee aan deze actie. Op deze manier wil Molenaar ervoor zorgen dat consumenten extra genieten van het winkelen in Boxtel.

Maar ook door de herinrichting van route park Stapelen – Sint-Petrusbasiliek (STA-P) wil de gemeente komen tot een aantrekkelijker centrumgebied. Ook een autoluwe Markt - waarvoor deze week een nieuw plan werd gelanceerd - moet ervoor zorgen dat het centrum meer mensen gaat trekken.

LEEGSTAND

De leegstand van winkelpanden is op sociale media én in de straten ook een veelgehoord onderwerp. Zo sloten onder meer Blieke bij Marieke, boekhandel Elckerlijc, schoenenzaak Verkuilen en bakkerij Schellens de deuren. Deze week werd bekend dat ook The Read Shop dicht gaat.

Volgens wethouder Van den Broek is er wél interesse van ondernemers om zich te vestigen in het centrum van Boxtel ,,Maar de onduidelijkheid over de Markt houdt veel winkeleigenaren tegen. Nu we plannen hebben voor herinrichting van de Markt, verwacht ik dat de panden daar sneller vol zitten."

Ook de detailhandelsvisie moet bij gaan dragen aan een betere uitstraling van het centrum en vooral een visie zijn voor de lange termijn. Van den Broek: ,,Met ondernemers en inwoners samen komen we uiteindelijk tot een goed plan waarmee we Boxtel aantrekkelijker maken voor winkelend publiek. Ik hoop dat mensen vooral mee willen blijven praten."