Gisteren was het op de kop af een halve eeuw geleden dat Tonnie en Jan Strik in het huwelijk traden. (Foto: Peter de Koning).
Gisteren was het op de kop af een halve eeuw geleden dat Tonnie en Jan Strik in het huwelijk traden. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

INSCHRIJVEN MOGELIJK TOT 1 NOVEMBER

Bokselse Kwis: voor
een zelfgekozen doel

Verschillende teams hebben zich al aangemeld voor de allereerste editie van de Boxtelse Kwis, het evenement dat op zaterdag 15 november plaatsvindt. Organisatoren Patricia van Amelsvoort en Saskia Maltha hopen dat ze nog een groot aantal ploegen kunnen verwelkomen voordat de inschrijftermijn op 1 november sluit. Iedere ploeg krijgt de kans om te 'kwissen' voor een zelfgekozen Boxtels goed doel.

Zo is er een aantal teams dat strijdt voor het lokale initiatief Eet met je Hart. Maar ook natuurgebied Dommelbimd, Stichting Openbaar Jeugdcarnaval Boxtel, kanovereniging De Pagaai, het G-elftal van ODC en een aantal buurtverenigingen zijn genoemd.

Het idee om een Bokselse Kwis te organiseren, is ontstaan door de quizzen die in omliggende dorpen werden georganiseerd. Die evenementen waren telkens een groot succes. Patricia en Saskia liepen allebei met het idee rond om ook een dergelijke evenement voor Boxtel te organiseren. Inmiddels spreken ze elkaar elke dag om af te stemmen wat er nog moet gebeuren of om een nieuwe vraag aan het arsenaal toe te voegen.

MEER DAN 100 VRAGEN

Teams mogen zelf bepalen uit hoeveel personen ze bestaan. Het is echter wel verstandig om met voldoende spelers te zijn, want er moeten meer dan honderd vragen beantwoord worden. Daarnaast worden ook opdrachten georganiseerd waarvoor deelnemers op pad moeten. Iedereen kan zich aanmelden door een e-mail te sturen naar debokselsekwis@gmail.com. Na betaling van het inschrijfgeld, ontvangen de teams een inschrijfnummer waarmee ze op zaterdag 15 november om 18.00 uur een kwisboek kunnen ophalen bij restaurant En Garde! aan de Markt. Voordat de klok van de Sint-Petrusbasiliek 23.00 uur geslagen heeft, moet het boek weer ingeleverd zijn bij En Garde!

Het complete regelement staat op www.facebook.com/debokselsekwis. Op deze website staan ook allerlei tips. Patricia en Saskia: ,,De Kwis is voor ons geslaagd als we het Boxtel-gevoel kunnen aanwakkeren. Schrijf je dus nog snel even in, het kan nog net!"

Gouden paar in Boxtel

ANNEKE VORSTENBOSCH

Gisterochtend om tien uur was het precies vijftig jaar geleden dat Tonnie (71) en Jan (72) Strik elkaar het ja-woord gaven. Na vijf en een half jaar verkering stapten de twee in het huwelijksbootje. Eén en ander moest snel gebeuren. Maar desalniettemin was het een bruiloft met alles erop en eraan. Inclusief een groot feest in het ouderlijk huis van Jan aan de Eindhovenseweg.

Genietend van een champagne-ontbijt dat zoon Richard op de vijftigste trouwdag als verrassing had geregeld, blikt het gouden paar terug. Niet alleen op een fijn huwelijk, maar ook op 55 jaar samenwerken. Energiek en met een glimlach vertellen zij graag over het geheim van een goed huwelijk: ,,Het is geven en nemen."


Het was liefde op het eerste gezicht voor Tonnie en Jan. Ze leerden elkaar kennen tijdens de dansles in zaal Bellevue. ,,Maar dansen kan hij nu nog steeds niet", lacht Tonnie in de gezellige woonkamer. Het jonge stel kreeg verkering en na een tijdje werd hen de kans geboden om een horecazaak aan de Stationsstraat in Boxtel te runnen (Maison Exquise). In die tijd moest je getrouwd zijn om een vergunning te krijgen voor een horecabedrijf. ,,Dus dat moest snel gebeuren. We zijn binnen drie weken getrouwd", blikt Tonnie terug.

MET DE TIJD MEE

Tijdens het interview gaat de vaste telefoon, vallen er kaartjes op de mat én klinkt de smartphone regelmatig. Allemaal felicitaties. ,,Ja, ook Appjes", verklaart Jan als zijn mobieltje weer 'piept'. Het stel gaat met de tijd mee. ,,Dankzij de jongens", waarmee Tonnie doelt op hun zoon Richard en kleinzoons Kevin en Raymon. Vanavond viert de familie groots feest samen met vrienden.
Met Maison Exquise ging het goed. Jan genoot vooral van de drukte rondom wielerevenementen met topamateur Henk van Vught waar bijzonder veel mensen op af kwamen. ,,En toen ik zwanger was, kregen we van de klanten een spaarvarken. Bedoeld voor de fooi. Daarvan moesten we de kinderwagen kopen. En dat gebeurde ook", blikt Tonnie terug. Als dank trakteerden ze hun klanten op een groot feest. ,,Terwijl onze Richard lekker lag te slapen."
Het stel besloot ook een cafetaria aan de Kruisstraat over te nemen. Eén jaar runde het stel beide zaken. ,,Dat was geen doen meer", blikt Tonnie terug. Samen zetten ze zich sinds 1975 voor de volle honderd procent in voor de cafetaria, welke nu nog steeds bekend staat als Kwalitaria Strik. ,,Toen in 1992 onze kleinzonen werden geboren, was de cafetaria helemaal versierd", blikt Jan terug. ,,We zaten te eten, zuurkool met worst, toen Richard belde dat er twee jongetjes geboren waren. We lieten het boeltje staan en zijn meteen naar het ziekenhuis gereden. Jan vroeg nog aan mij hoe ze heetten, maar dat wist ik al niet meer", lacht Tonnie. In 2001 droegen Tonnie en Jan het stokje over aan zoon Richard.

Na altijd veel te hebben gewerkt, geniet het echtpaar nu met volle teugen samen van het leven. Jan en Tonnie zijn een aantal keer per week in de sportschool te vinden, gaan naar elke thuiswedstrijd van PSV, genieten 's avonds samen van een wijntje en zijn al jaren trouwe supporters van kleinzoon Raymon, die doelman is in het eerste elftal van RKSV Boxtel. ,,We zijn ook heel trots op Kevin, de andere kleinzoon, die in onze voetsporen treedt op horecagebied. Hij werkt in café Hart van Boxtel", aldus Jan. ,,Mijn gezin is mijn alles", glimlacht Tonnie.