Afbeelding
Foto: Peter de Koning

michiel van de laar DINGT MEE NAAR SCHILDERSVAKPRIJS

'Werk van on-Nederlands hoog niveau'

PETER DE KONING

Decoratieschilder Michiel van de Laar uit Vught is één van de genomineerden voor de Nationale SchildersVakprijs 2014. De geboren en getogen Boxtelaar dingt mee met zijn renovatiewerk in het monumentale pand Oude Kerkstraat 9, pal onder de toren van de Sint Petrusbasiliek. Dinsdag 4 november wordt de uitslag bekend.

Al twintig jaar bewonen Wim en Yolande Tiellemans de bovenverdieping van het statige herenhuis. Ze runden er hun distributiebedrijf voor reclamedrukwerk. Nadat ze hun onderneming verkochten, wilden ze de kantoren op de begane grond weer bewoonbaar maken. Bij het slopen van de verlaagde plafonds kwamen kleurrijke, maar zwaar beschadigde sierlijsten en ornamenten tevoorschijn. Wim en Yolande besloten die in oude luister te laten herstellen.

Aan de hand van oude restanten maakten stukadoors van 't Vaantje uit Sint-Michielsgestel mallen om de gipsen versieringen te reconstrueren. Voor het terugbrengen van de oorspronkelijke kleuren en decoraties gingen Wim en Yolande in zee met meester-schilder Michiel van de Laar. Een ervaren vakman met zijn atelier aan de Vughtse Taalstraat. Hij leerde het vak aan mbo-school SintLucas en specialiseerde zich verder in Brussel.

Houtimitatie

,,Dit was een bijzondere opdracht", vindt Van de Laar. ,,Want het gebeurt niet zo vaak dat zoveel facetten van het decoratief schilderen door de eeuwen heen in één project samenkomen. Vaak gaat het alleen om het aanbrengen van imitatie schilderwerk, of het restaureren ervan. Hier betreft het een volledige reconstructie van de hele gang met portaal op basis van oude teruggevonden kleuren en goudfragmenten. En met een nieuw kozijn met daarin verwerkt originele deuren met geëtst glas uit België."

Van de Laar herstelde met acrylverf de bloemenguirlandes in het entreeportaal, op basis van de nog aanwezige stukken. Hij verguldde het lijstwerk en voorzag de voordeur, tussendeur en kozijnen van eikenhoutimitatie. Hij noemt met nadruk het aanbrengen van de marmerimitatie in de hele gang, met daarop een trompe l'oeil-lijst van zo'n tien centimeter hoog. ,,Misschien niet het meest in het oog springend maar voor mij wel uiterst interessant om te doen. Daar heb ik op een aantal meters de zogenaamde open boek-methode toegepast. Alsof de platen marmer vlindersgewijs zijn aangebracht. Het meest complexe daarvan is dat je dan met links en rechts tegelijk het gespiegelde hoofdmotief aanbrengt. Heel uitdagend."

Recepturen

De houtimitatie door Van de Laar is op basis van lijnolie, terpentijn, pigmentpoeder en krijt, met gebruik van grove jute, kurk en stalen kammen. Die techniek leerde hij aan het Institut Superieur de Peinture Van der Kelen in Brussel. Dit gerenommeerde opleidingsinstituut bestaat sinds 1883 en onderwijst nog steeds de oude technieken op basis van de oude recepturen. Van de Laar sloot er zijn opleiding af met de medaille d'or. Het vergulden deed Van de Laar met een traag drogende vernis die zorgt voor een hoge glansgraad. Het gebruikte goud is zogenaamd dubbeltorengoud van 23,75 karaat. Voor de marmerimitatie gebruikte hij acrylverf met een vertrager omdat anders de verf te snel droogt om de transparantie en de zachtheid van de aders te kunnen verwezenlijken. Het marmer bestaat uit drie lagen transparant over elkaar heen.

Van de Laar deed de hele klus in samenwerking met Hans Boers uit Sint-Michielsgestel. Die was verantwoordelijk voor de onmisbare grondlagen en het afwerken met de nodige vernissen. ,,Als een ondergrond niet goed is, wordt het nooit echt. Al schilder je nog zo goed", roemt Van de Laar zijn Gestelse collega.

De decoratieschilder is vol vertrouwen: ,,Waarom wij de Nationale SchildersVakprijs gaan winnen? Vanwege de complexheid van het project in een hal van slechts 25 vierkante meter, en het bijna on-Nederlands hoge niveau van de uitvoering ervan." Dinsdag 4 november is de uitslag bekend. De jaarlijkse Nationale SchildersVakprijs bestaat sinds 2008 en is een initiatief van de Schilders Vakkrant, Eisma's Schildersblad en SchildersVak.nl. Met deze prijs willen zij het kwaliteitsbewustzijn in de branche bevorderen en het kwaliteitsschilderwerk promoten.

• OP DE FOTO'S: Decoratieschilder Michiel van de Laar was betrokken bij de renovatie van het monumentale pand aan de Oude Kerkstraat 9 van Wim en Yolande Tiellemans. Van de Laar maakt dankzij dit werk kans op de Nationale SchildersVakprijs. (Foto's: Peter de Koning).


Inloopmiddag over nieuw beregeningsbeleid

Waterschap De Dommel houdt maandag 27 oktober een informatiemiddag over het nieuwe beregeningsbeleid. Van 13.00 tot 17.00 uur kunnen bezoekers binnenlopen in gasterij De Bourgondiër.

Omdat het beregeningsbeleid voor alle gebieden en percelen anders zijn, worden op drie locaties bijeenkomsten gehouden. Naast de inloopmiddag bij De Bourgondiër aan de Bosscheweg, kunnen belangstellenden donderdag 30 oktober terecht in tapperij De Zwaan te Heeze en vrijdag 31 oktober bij streekhuis De Brabantse Kempen in Middelbeers. Tijdens de informatiedagen kunnen agrariërs met het waterschap in gesprek over de gevolgen van het nieuwe beleid voor hun bedrijf. Meer informatie over de nieuwe regels is te vinden op www.dommel.nl.

Afbeelding