Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TIJDELIJK MEER SPOOROVERLAST DOOR OMLEIDING BETUWEROUTE

Geen extra 'giftreinen' door Boxtel

HENK VAN WEERT

Vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor moet 'zoveel mogelijk' via de Betuweroute blijven plaatsvinden. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld aan de Tweede Kamer. De capaciteit van de Betuwelijn is tussen 2017 en 2022 aanzienlijk minder vanwege werkzaamheden in Duitsland. Het kabinet wil voorkomen dat naast 'giftreinen' die nu al via de Brabantroute - en dus door Boxtel - rijden, nóg meer chemische stoffen worden vervoerd.

In februari van dit jaar dwongen de Kamerfracties van GroenLinks en D66 in een unaniem gesteunde motie af om de veiligheidsrisicio's in kaart te brengen en overlast van de tijdelijke omleidingen op het spoor te onderzoeken. Daarop heeft de staatssecretaris een stuurgroep ingesteld waarin niet alleen spoorbeheerder ProRail is vertegenwoordigd, maar onder meer ook provinciebestuurders en transporteurs, waaronder verladers van chemische stoffen.

BELANGEN AFWEGEN

Die stuurgroep heeft volgens Mansveld gezocht naar maatregelen waarbij economische en maatschappelijke belangen tegen elkaar zijn afgewogen. Omleiding van goederentreinen is onontkoomlijk om te voorkomen dat de economische groei stagneert. Als de grensovergang Zevenaar (Betuwelijn) niet of minder gebruikt kan worden, zullen treinen via Venlo en Oldenzaal moeten rijden.

Wat betreft het vervoer van gevaarlijke stoffen onderschrijft de stuurgroep de wens van de Kamer om deze 'bij voorkeur' via de Betuwelijn te blijven vervoeren. De verladers zullen daarbij transporten zoveel mogelijk moeten bundelen en dat zal nog een hele opgave blijken. Maar de transporteurs in de stuurgroep hebben beloofd zich hiervoor in te spannen.

In het verlengde van de Nederlandse Betuwelijn legt de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen tussen 2017 en 2002 een derde spoor aan: van Emmerich naar Oberhausen. Dat leidt er vanaf volgend jaar al toe dat tijdelijk minder treinen over de Betuwelijn (van de Rotterdamse haven naar het Ruhrgebied) kunnen rijden.

Deze capaciteitsbeperking mag er volgens de staatssecretaris niet toe leiden dat goederenvervoer minder aantrekkelijk wordt óf dat schepen hun lading niet in Nederlandse havens lossen. ,,Het vervoer van goederen per spoor levert een belangrijke bijdrage aan het vestigingsklimaat en daarmee aan de economie van Nederland en dat willen graag zo houden", aldus Mansveld.

En dus valt er volgens de staatssecretaris niet aan te ontkomen dat tijdelijk meer goederentreinen over de Brabantroute (Breda-Boxtel-Eindhoven-Venlo) gaan rijden. Maar wagons met gevaarlijke stoffen moet als het enigszins mogelijk is via de Betuweroute blijven rijden. Na de voorbereidingen in de komende twee jaren gaat het werk in Duitsland tussen 2017 en 2022 echt van start en zullen maandelijks gedurende één week meer goederentreinen Boxtel doorkruisen.

Om overlast zoveel mogelijk te beperken, worden stillere treinen ingezet, belooft Mansveld aan de Kamer. ,,Maar omdat het ministerie geen aantallen of percentages noemt, vinden we dit nog wel een punt van aandacht", meldt een woordvoerder van de gemeente Boxtel. In februari antwoordde B. en W. op vragen van de lokale SP-fractie al dat de zogeheten Veiligheidsregio voldoende is voorbereid op eventuele spoorincidenten.

• FOTO BOVEN: Tussen 2017 en 2022 zullen elke maand gedurende één week extra goederentreinen Boxtel passeren. (Foto: Peter de Koning).