dertig autovakken in de winter

Parkeren in de zomer taboe op Markt Boxtel

MARIËLLE WIJFFELAARS

Seizoensparkeren op de Markt in Boxtel. Dat ziet het college van B. en W. als oplossing voor de jarenlange discussie over de autoluwe Markt. Na overleg met omwonenden en ondernemers is gezamenlijk gekozen voor het plan om in de zomer parkeren op het terrein niet toe te staan, in de winterperiode komen er voor dertig auto's parkeerplaatsen.

Het is al langer een wens van de gemeenteraad om een autoluwe Markt te realiseren in hartje Boxtel. In het verleden zorgde dit voor weerstand bij de ondernemers. Na een aantal bijeenkomsten mét omwonenden en ondernemers werd het idee voor seizoensparkeren gevormd, een oplossing waar alle partijen zich in konden vinden, zo meldt wethouder Eric van den Broek. ,,Door de Markt in de zomer vrij van auto's te houden, is er veel ruimte voor evenementen en terrassen. In de winter kunnen dertig automobilisten hun voertuig kwijt op een parkeerstrook."

Hoewel de gemeenteraad zich heeft uitgesproken voor een autoluwe Markt, stelden de raadsleden in dit besluit dat de vijftig parkeerplaatsen die er verloren gaan wél gecompenseerd moeten worden. Hiervoor is de pastorietuin in beeld, de onderhandelingen met het bisdom 's-Hertogenbosch verlopen echter moeizaam.

Het college van B. en W. heeft nu een andere locatie in gedachten voor extra parkeerplaatsen. Het gaat om het gebied Achter 't Strijpt aan de Mgr. Bekkersstraat. ,,Hier zijn nu vijftig parkeermogelijkheden, ook zijn er nog plaatsen voor vergunninghouders. Door dit gebied anders in te richten, kunnen hier 120 plekken worden ingericht", stelt de wethouder. De onderhandelingen met het bisdom over de pastorietuin gaan ondertussen gewoon door. Van den Broek: ,,Als we daar ook parkeerplekken kunnen realiseren, is dat alleen maar fijn. We willen uiteindelijk zoveel mogelijk mensen naar het centrum van Boxtel trekken."

De Markt krijgt binnen dit nieuwe plan ook een heel nieuwe inrichting. Zo komt er in het midden een waterpartij met zogeheten 'spuiters' in de grond. Tijdens evenementen kunnen deze uit worden gezet. Ook het groen wordt aangepakt, Van den Broek wil dat de historische gevels beter tot hun recht komen, nu worden deze door bomen aan het zicht onttrokken.

Op pagina 5: 'Boxtel boekt vooruitgang met autoluwe Markt'.