KVO kiest nieuwe naam: Vrouwen Contact Boxtel

De Katholieke Vrouwen Organisaties (KVO) in Nederland kregen een vraag voorgeschoteld: sluiten jullie je aan bij de nieuwe, landelijke organisatie Vrouwen van Nu, of wil je zelfstandig verder gaan? In Boxtel hoefde daar niet lang over nagedacht te worden. Meegaan in een landelijke organisatie waarvan het hoofdkantoor in Den Haag komt te zitten, dat zagen het bestuur en de 240 leden niet zitten. De keuze voor zelfstandigheid werd daarom snel gemaakt en vanaf 1 januari 2015 zal de organisatie door het leven gaan als Vrouwen Contact Boxtel.

,,Anders zou het een 'ver-van-mijn-bed-show' worden voor veel mensen", weet bestuurslid Willemien Renders. ,,De leden waren bang dat de activiteiten vrijwel allemaal ver weg zouden zijn en ze willen juist deelnemen aan activiteiten in en rondom hun woonplaats Boxtel."

De belangrijkste boodschap die de nieuwe organisatie wil uitdragen is dat het een vereniging is voor alle vrouwen, ongeacht de geloofsovertuiging. De KVO bestaat al 86 jaar, het begon in 1928 als de Boerinnenbond om onder andere ongeschoolde boerinnen cursussen aan te bieden en ze zo wat bij te leren. Vrouwen meldden zich vaak aan op het moment dat ze trouwden.

LEREN EN ONTSPANNEN

Het katholieke geloof heeft hierin altijd een belangrijke rol gespeeld, maar in deze tijd wordt dat steeds minder. Zelf weten de bestuursleden dat ook. ,,Het woordje katholiek weerhield mensen er nog wel eens van om lid te worden", vertelt Gody van Mensvoort. Voorzitster Ans Schoenmakers: ,,Als we jongere mensen aan willen trekken, zullen we het geloof niet centraal moeten zetten. We willen een vereniging zijn voor alle vrouwen om te leren en te ontspannen. Al hebben we wel een jaarlijkse kerstviering en organiseren we ook wel eens een fietstocht naar de Heilige Eik, het geloof staat los van onze vereniging."

Ook in de omgeving van Boxtel, zoals in Esch, Sint-Michielsgestel en Helvoirt werd de KVO's de mogelijkheid voorgelegd om zelfstandig verder te gaan, maar deze groepen weten geen bestuur bij elkaar te krijgen. ,,Wij hebben al aangeboden aan de leden van die organisaties om zich bij ons aan te sluiten", vertelt Schoenmakers. ,,Dan kunnen we ook eens iets gaan doen in die plaatsen."

VEEL ACTIVITEITEN

Er wordt veel georganiseerd door de Boxtelse vereniging. Elk jaar valt er bij de leden een programmaboekje op de mat met verschillende cursussen, workshops en excursies, vaak door de leden zelf aangedragen. Zo wordt er aan yoga gedaan, gaan mensen samen fietsen en bloemschikken, maar ook theatervoorstellingen, thema-avonden en een kerstviering staan op het programma. ,,Voor ieder wat wils", zegt Renders. Van Mensvoort vult aan: ,,We hebben nooit moeite om ons programmaboekje vol te krijgen. Er zijn altijd voldoende suggesties."

In 2015 verandert er wat betreft de activiteiten niets voor de leden van Vrouwen Contact Boxtel. ,,We luisteren naar onze leden en proberen ons aanbod hierop af te stemmen", legt Schoenmakers uit. ,,En het belangrijkste is dat we proberen zo laagdrempelig mogelijk te zijn."

Voor vragen over Vrouwen Contact Boxtel kunnen lezers terecht bij Gody van Mensvoort via telefoonnummer 06-22 54 90 89.