Populair tijdens de sportdag in brede school De Wilgenbroek was Bossabal: volleybal op een groot springkussen. (Foto: Annelieke van der Linden).
Populair tijdens de sportdag in brede school De Wilgenbroek was Bossabal: volleybal op een groot springkussen. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

SPORTEN TIJDENS DE HERFSTVAKANTIE IN DE WILGENBROEK

Bossabal, zumba en 'blindvoetbal'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Leerlingen van de Boxtelse basisscholen hoefden zich in de herfstvakantie niet te vervelen. Zij konden dinsdag en vandaag terecht bij de brede school Wilgenbroek. Buurtsport Boxtel organiseerde in de aula en de gymzalen twee 'doedagen' met bijzondere sporten en spelletjes.

De sport- en speldag op dinsdag was bestemd voor leerlingen uit de groepen vijf tot en met acht. Vandaag konden kinderen uit alle groepen deelnemen aan de activiteiten. Buurtsportmedewerker Richard Dekker liet dinsdag weten dat er honderd kinderen aanwezig waren. ,,En voor donderdag zitten we op tweehonderd kinderen, al stromen de aanmeldingen nu binnen door het mindere weer dat is voorspeld." De kinderen konden beide dagen gaan en staan waar ze wilden. ,,We bieden op allerlei plekken in de school spelletjes aan en ze mogen zelf kiezen wat ze leuk vinden", aldus Dekker.

Waar dinsdag in het teken stond van sport, werden donderdag ook creatieve activiteiten georganiseerd, zoals boomschors beschilderen. Daarnaast lag er vandaag ook een stormbaan in de school en werd breakdance aangeboden. ,,We vinden het belangrijk dat kinderen bewegen en bieden daarom ook activiteiten in de herfstvakantie aan", vertelde Dekker. ,,Het is fijn om te zien dat iedereen enthousiast is."

PINGPONG 2.0.

De aula van de Wilgenbroek was dinsdag omgetoverd tot een speelparadijs waar onder meer de grote versie van het bekende spel Mikado en Twister konden worden gespeeld. Populair was ook 'Pingpong 2.0.': een nieuwe vorm van tafeltennis, waarbij iedere leerling zes bekertjes kreeg en waarbij het de kunst was om het pingpongballetje met een stuit in één van de kopjes van de tegenstander te laten landen. Jurre (10) stond dinsdagochtend met 1-0 achter tegen Bart, maar vond dat niet zo erg. ,,Het is een spannend spel. Al vond ik bossabal ook erg leuk."

Bij Bossabal speelden de kinderen volleybalduels tegen elkaar. Het bijzondere aan dit spel is dat de leerlingen op springkussens en op trampolines staan. De kussens namen de volledige gymzaal van de Wilgenbroek in beslag. Ook zorgden de vele apparaten voor een overbelasting van het elektriciteitsnetwerk, waardoor de kinderen een tijdje in het donker moesten sporten. Een reparateur was echter snel ter plaatse om het probleem te verhelpen.

DE JONGENS

In een van de kleinere speelzalen speelden leerlingen een andere bijzondere sport: 'blindvoetbal'. Alle deelnemers kregen een bijzondere blinddoek om: twee plastic bekertjes. Vervolgens werd er een potje gevoetbald, waarbij de bal alle kanten op vloog en de leerlingen tegen elkaar botsten.

Voor de kinderen die liever wilden dansen, zorgde Marleen, gymdocent op verschillende Boxtelse basisscholen, voor workshops zumba, gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dansstijlen. Het viertal Nina, Josephine, Isa en Maud probeerde zich alle swingende pasjes eigen te maken. ,,We zijn al bijna de hele dag aan het dansen. Niet alleen zumba, maar ook ballet en breakdance", vertelden de meiden.

Stiekem keken verschillende jongens naar de danseressen, maar op de vraag of zij mee wilden doen, schudden ze hard het hoofd. Juffrouw Marleen had nog een verrassing voor de deelnemers: tijdens de gymlessen na de herfstvakantie krijgen de leerlingen opnieuw dansles. ,,En dan moeten de jongens wél meedoen..."

• OP DE FOTO: Buurtsport Boxtel organiseerde in de herfstvakantie allerlei sporten en spelletjes voor basisschoolleerlingen. Hier werden ook nieuwe sporten geïntroduceerd: bossabal en blindvoetbal. (Foto's: Annelieke van der Linden).

Boxtel

Cursussen MiK

Bij MiK Kunsteducatie start dinsdag 28 oktober een cursus waarin deelnemers een grote schaal van keramiek maken. Gedurende vijf lessen op dinsdagmiddag krijgen cursisten uitleg over diverse vormen en technieken. Zaterdag 1 november wordt in Sint-Ursula aan de Baroniestraat in Boxtel gestart met een serie lessen sieraden maken. Met zilverklei maken deelnemers allerlei kunstwerkjes. Aanmelden via www.mikweb.nl.

Populair tijdens de sportdag in brede school De Wilgenbroek was 'blindvoetbal'.