Bert van der Meijden, op een uit een museum geleende oude fiets, beeldt uit hoe het geheime voedseltransport naar de airbornes plaatsvond. Het Verzetsmonument Kampina (achtergrond) is hierop geïnspireerd.  (Foto: Guus Bekooy).
Bert van der Meijden, op een uit een museum geleende oude fiets, beeldt uit hoe het geheime voedseltransport naar de airbornes plaatsvond. Het Verzetsmonument Kampina (achtergrond) is hierop geïnspireerd. (Foto: Guus Bekooy). Foto: Guus Bekooy

TV-DOCUMENTAIRE HANS VAN LIEMPT MORGEN OP DOMMELLAND

Verhaal van verzetsmonument in beeld

Vrijdag 24 en zaterdag 25 oktober is het precies zeventig jaar geleden dat Boxtel werd bevrijd van de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog. Naar aanleiding daarvan zendt de lokale omroep Dommelland morgen de eerste van twee bijzondere documentaires uit. Twee jaar lang werkte documentairemaker Hans van Liempt, met tussenpozen, aan deze productie, samen met filmer/schrijver Guus Bekooy.

In het kader van operatie Market Garden vlogen in september 1944 luchtvloten van Dakota's met zweefvliegtuigen (gliders) over Noord-Brabant, op weg naar Arnhem. De Duitsers konden een aantal van deze langzaam en laagvliegende toestellen neerhalen. Bemanningen werden door boeren en verzetsmensen opgespoord en in de bossen verstopt. Uiteindelijk werden ruim honderd geallieerde 'airbornes' verborgen gehouden in natuurgebied Kampina.

Eén van de eersten die contact legde met de bemanning van een bij Bergenshuizen in Vught neergekomen glider was Gabriël Sauer die na de oorlog in Amerika ging wonen. In 2012 kwam hij naar Nederland. Hij nam het eerste exemplaar in ontvangst van het boek Kampina Airborne dat werd geschreven door Peter van der Linden uit Oisterwijk. Ook bezocht hij toen de jaarlijkse herdenking bij het verzetsmonument in de Kampina. Hans van Liempt kon een filminterview met hem regelen.

TWEE DELEN

In overleg met Broer van Houtum, de initiatiefnemer en ontwerper van het verzetsmonument, ontstond het plan om een uitvoerige documentaire te maken. Uiteindelijk zijn dat twee delen geworden: één gericht op wat Market Garden bij Boxtel teweeg bracht en één over de geschiedenis van de airbornes in de Kampina.

Een belangrijke leidraad voor de documentaire was een ooggetuigenverslag, begin 1945 opgeschreven door verzetsman Klaas Dekker. Zijn twee zoons (Han en Ferdinand) werden samen met hun neef Hans (zoon van Roel Dekker) voor de documentaire teruggevoerd naar de situatie van 1944. Verzetsman Jan van Houtum leeft nog en werd meegenomen naar zijn vroegere onderduikadres.

HISTORISCHE BEELDEN

Walter van de Laar (dichter Victor Vroomkoning) haalde voor de camera herinneringen op aan de tijd dat zijn vader in het geheim brood bakte voor de airbornes in de Kampina. Historische én huidige situaties werden in beeld gebracht door Bert van der Meijden, Herman van den Heuvel, boswachter Frans Kapteijns en Ernst Vos van het museum Bevrijdende Vleugels. In de documentaire zijn veel historische beelden opgenomen.

Omroep Dommelland (Ziggo kabelkanaal 47 digitaal, 22+ analoog) zendt de documentaire uit op de Boxtelse bevrijdingdag, morgen dus: vrijdag 24 oktober. De uitzending begint om 19.00 uur. De dagen erna worden op gezette tijden herhalingen vertoond. De documentaire kan vanaf overmorgen ook worden bekeken via www.omroepdommelland.nl.


Kienen WensAmbulance

Vrijdag werd in woonzorgcentrum Simeonshof een kienmiddag gehouden waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de stichting WensAmbulance Brabant. Alle bijeen gebrachte prijzen werden verdeeld onder de deelnemers en uiteindelijk bleef 700 euro over. Barry van Brakel, een van de vrijwilligers die actief is als chauffeur van de WensAmbulance, is enthousiast over het resultaat. ,,Met dit bedrag kunnen we weer vijf gratis ritten aanbieden om een laatste wens van terminale patiënten in vervulling te laten gaan." De vrijwilligers zijn blij dat de activiteitenbegeleiding van Simeonshof hen in staat stelde de kienmiddag te houden.

Vermiste huisdieren

Stichting Amivedi in 's-Hertogenbosch meldt dat zaterdag 18 oktober een poes met schildpadmotief en witte kin, bef en voor- en achterpootjes is gevonden in de Van Salmstraat. Meldingen van vermiste of gevonden dieren zijn welkom via (088) 006 46 83 of www.amivedi.nl.