De JRL-delegatie die het Duitse Weimar bezocht: Wies van Hoek, Anke Vlemminx, Joost Rovers, Jan Sebregts, Rein Sint Nicolaas, Robert Coolen, Femke Ahlers.
De JRL-delegatie die het Duitse Weimar bezocht: Wies van Hoek, Anke Vlemminx, Joost Rovers, Jan Sebregts, Rein Sint Nicolaas, Robert Coolen, Femke Ahlers. Foto: Annelieke van der Linden

BOXTELSE VWO'ERS NEMEN DEEL AAN 'SCHULBRÜCKE' IN WEIMAR

JRL-scholieren praten over Europa

Samen met scholieren uit Roemenië, Slowakije, Polen, Italië en Duitsland hebben zes vwo-leerlingen van het Boxtelse Jacob-Roelandslyceum (JRL) vorige week in Weimar over Europa gesproken en nagedacht. Het project Schulbrücke Europa stond onder de bezielende leiding van professor Fritjof Reinhardt, filosoof en historicus. Zowel het verleden, als het heden en de toekomst van Europa kwamen daarbij aan bod.

De gekozen werkvormen dienen als goede voorbereiding op ieders vervolgstudie: er werd college gevolgd, in werkgroepen gewerkt, gediscussieerd en de leerlingen maakten en gaven presentaties. Het was een pittig programma met als voertaal Duits, meldt JRL-docent Jan Segbregts die het zestal begeleidde.

Doelstelling is om jongeren zich niet alleen Nederlander te laten voelen, maar ook Europeaan. Daarom vertelden de scholieren over hun eigen cultuur, historie en gewoontes. Vervolgens werd op zoek gegaan naar de verschillen, maar vooral ook de overeenkomsten tussen de diverse volkeren in het verleden en heden. Als laatste werden tegen het licht van de diverse nationale geschiedenissen toekomstverhalen van een gezamenlijk Europa geschreven.

SNEL ÉÉN

Docent Sebregts: ,,Het was opvallend hoe snel de groep tot een geheel gevormd was. En natuurlijk is het voor mij als docent Duits fantastisch om te zien hoe onze leerlingen met hun Duits in de discussierondes de zogenaamde Muttersprachler behoorlijk goed partij konden geven."

,,Ik heb zoveel meegemaakt deze week dat ik het thuis allemaal nog even op een rijtje moet zetten. En dat je van de hele dag Duits praten zo moe kunt worden, had ik niet gedacht", gaf Joost Rovers aan. Anke Vlemminx, een van de andere vijf JRL-scholieren: ,,Ik vind de hele dag Duits praten hartstikke leuk. En ik heb de Slowaken, die in het begin een beetje terughoudend waren, de tweede helft van de week beter leren kennen. Blijkbaar hebben zij wat meer tijd nodig om te wennen."

Sinds 2009 is het Jacob-Roelandslyceum vaste deelnemer van project Schulbrücke Europa.