Afbeelding
Foto: Peter de Koning

PROMCONCERT FANFARE IN CIRCUSTENT IS GROOT SUCCES

Cirque du Concordia: een feest der herkenning op Velder in Liempde

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

In liefst zeven talen werd het publiek maandagavond tijdens het promconcert van fanfare Concordia uit Liempde welkom geheten door 'circusdirecteur' Rob van Abeelen en zijn 'hulpje' Roy Brewel. Het publiek gaf echter de voorkeur aan de Liempdse verwelkoming: 'Keileuk dè ge d'r bent, gaot er maar es ekkes lekker vur zitte'. Meer dan 900 mensen kwamen naar landgoed Velder en genoten in circustent Brabant van een spectaculair concert waarin onder meer breakdancers, acrobaten, danseressen van Tiga en een heuse klikodrumband een rol speelden.

De maandag in de tweede week van Circo Circolo start traditioneel met een opbouwdag voor nieuwe gezelschappen. Tot fanfare Concordia een tijd geleden aanklopte bij de organisatie. ,,Het is belangrijk dat een evenement zich verbindt met wat er in de gemeenschap leeft, zoals het 140-jarig bestaan van de fanfare. Af en toe dacht ik wel eens: wat hebben we nu weer toegezegd. Maar als ik zie hoe vol de tent zit, dan kan ik alleen maar blij zijn", zei directeur Marc Eysink Smeets van Circo Circolo.

Liefst 21 nummers kwamen voorbij en telkens was gekozen voor een extra act bij de muziek. Zo vertoonden de danseressen van Tiga hun kunsten in kleurige outfits en kregen zes breakdancers een daverend applaus na een energiek optreden. Een staande ovatie was er ook voor de slagwerkgroep, die bij de nummers 'The Cleaning Company' en 'Wheeling Bin Adventures' de instrumenten verruilde voor kliko's, volgens presentator Van Abeelen 'mede mogelijk gemaakt door de gemeente Boxtel'. Met behulp van de kleppen en het getik van stokken op de containers, werden drumnummers opgevoerd.

AFGELEID

Het jubileumpromconcert heette niet voor niets Cirque du Concordia; er was volop acrobatiek te zien. Zo betrad de jonge Boxtelse artiest Cas meerdere malen het podium om spectaculaire circusacts te laten zien, hing Hanka Venselaar boven het orkest in grote rode doeken en verzorgde het duo Tom en Ayla tweemaal een acrobatiekact.

Ook zorgt fanfare Concordia bij ieder promconcert voor nationaal bekende artiesten. Jamai Loman, volgens circusdirecteur Van Abeelen na deze avond vooral bekend van Cirque du Concordia, repeteerde alleen op maandagmiddag met de fanfare. Hij liet zien geen enkele moeite te hebben met popnummers als 'Let me entertain you' van Robbie Williams en 'Feeling Good', het bekende lied dat inmiddels door tientallen artiesten is gecoverd.

De 15-jarige meiden Sem van de Loo en Sophie Terhaak uit Liempde zongen een medley van Lady Gaga en kregen de kans om met Jamai te zingen. ,,We hebben nog nooit opgetreden voor zóveel mensen, maar vinden het geweldig om iedereen te vermaken. Het ging ook veel beter dan tijdens de repetities", aldus Sophie. ,,We worden de komende tijd vast nog veel op straat aangesproken", lachte het duo.

Voor de meeste mensen was het promconcert een feest van herkenning. ,,Er doen zóveel bekenden mee. Zo woont Sem bij ons in de straat en is Henriëtte Smulders, die een trompetsolo voor haar rekening nam, de leerkracht van mijn dochter", zei Noortje van den Langenberg, die met haar gezin naar Velder kwam. Silke Heijma (14) zat met haar bugel de hele avond op het podium. ,,Tot nu toe heb ik alleen in De Serenade gespeeld, dus dit was een stuk groter. Maar toen ik eenmaal begon met spelen, had ik geen zenuwen meer. Al moest ik me af en toe goed blijven concentreren, er traden zóveel leuke artiesten op dat ik soms afgeleid raakte..."

FOTO ONDER: Danseressen van Tiga traden tijdens het concert van fanfare Concordia tweemaal op: tijdens de nummers 'Circus Cancan' en 'And all that jazz'. (Foto: Peter de Koning).