Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

NOMINATIE NIEUWSBEDRIJF VOOR BOXTELSE ONDERNEMERS TROFEE

BC bouwt cruciale functie uit

PETER DE KONING

Waarom Brabants Centrum finalist is voor de Boxtelse Ondernemers Trofee? Directeur Henk van der Zee weet het wel: ,,Omdat ons nieuwsbedrijf als geen ander geworteld is in de lokale samenleving, én omdat Brabants Centrum vanuit die diepe betrokkenheid een cruciale rol gaat spelen in de maatschappelijke ontwikkelingen waarmee Boxtel, Esch, Liempde, Lennisheuvel en Gemonde te maken krijgen."

De maatschappij is volop in ontwikkeling. Jeugdzorg, werk en inkomen, de zorg voor ouderen en langdurig zieken, de participatiemaatschappij. Alles om ons heen verandert in hoog tempo.

Directeur Van der Zee daarover: ,,Om dat allemaal goed te organiseren en goed te laten functioneren, wordt het steeds belangrijker dat mensen en organisaties op lokaal niveau meer gaan delen en samenwerken. De aandacht voor het individuele belang neemt af, er komt meer nadruk op het gezamenlijk belang van mensen en organisaties. Die krijgen daardoor meer behoefte aan zeggenschap, dus ook meer behoefte aan inzicht om politiek, besluitvorming en maatschappelijke ontwikkelingen beter te kunnen volgen."

En juist daar zit de cruciale functie van de stichting en het mediabedrijf Brabants Centrum, benadrukt de directeur van de plaatselijke krant. ,,De lokale noodzaak om goed geïnformeerd te zijn, wordt groter dan ooit."

Participerend

Sinds de oprichting in 1944 was Brabants Centrum ondersteunend en bindend in de lokale samenleving. Die rol heeft het 'dagblad op donderdag' altijd ingevuld met een prominente aanwezigheid in het lokale leven, als bewaker van de democratie en met een leesdichtheid van 90 procent onder Boxtelse volwassenen vanaf 18 jaar.

Maar gelet op de maatschappelijke ontwikkeling breidt die rol zich uit naar bindend en participerend. Van der Zee: ,,We blijven natuurlijk positief kritische journalistiek bedrijven, in de papieren krant en multimediaal. Met aandacht voor grote en kleine onderwerpen. We laten zien, horen en beleven wat het betekent om in dit mooie stukje van de wereld te mogen leven en werken. Wat vooral verandert, is de manier waaróp we dat doen."

Aansluitend bij de maatschappelijke verschuivingen richting 'delen en samenwerken' gaat ook Brabants Centrum veel meer op zoek naar vruchtbare vormen van samenwerking. Bijvoorbeeld met Omroep Dommelland, Boxtel Vooruit, Beleef Boxtel, Centrummanagement, Werken in Boxtel, woonstichting Sint-Joseph, mbo-school SintLucas en ga zo maar door.

,,Vergeet niet dat we een stichting zijn, geen commercieel bedrijf. Sinds de oprichting zeventig jaar geleden gebruiken we ons economisch resultaat voor maatschappelijk resultaat. En dat gaan we de komende zeventig jaar nóg nadrukkelijker doen", aldus de krantenbaas.

Motortje

Het eerste zeer tastbare resultaat van de nieuwe koers volgt binnenkort. Wat dat precies wordt, wil Van der Zee nog niet verklappen. ,,We zijn bezig met een bijzonder initiatief dat ondernemers en consumenten bindt en vooruit helpt. Anders gezegd: we gaan een motortje leggen onder de lokale economie en samenleving."

Brabants Centrum is één van de zeven finalisten van de BOT die JCI Dommelland donderdag 6 november uitreikt in Podium Boxtel. De overige finalisten zijn Innodak, Unilux, Standby Thuiszorg, Schoenmakerij Bas, eetcafé De Deugniet en SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde).

• FOTO BOVEN: Medewerkers van Brabants Centrum in een promotiekraam tijdens de oranjebraderie in 2013. Daar werden nieuwe abonnees geworven en kinderen mochten een greep doen in een grabbelton. Links redacteur Mariëlle Wijffelaars met haar collega Annelieke van der Linden. (Foto: Marc Cleutjens).


BOT-finale 2014
in Podium Boxtel
totaal uitverkocht

De finaleavond van de Boxtelse Ondernemers Trofee is uitverkocht. Op donderdag 6 november maakt organisator JCI Dommelland in Podium Boxtel de winnaar bekend.

Ruim 250 bezoekers krijgen een avondvullend programma voorgeschoteld, aan het einde maakt de jury de winnaars bekend. Het thema van de BOT 2014 is 'A brand new day'.

Unilux, Standby Thuiszorg en Innodak zijn de finalisten in de categorie bedrijven met meer dan tien fte. Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde, Schoenmakerij Bas, eetcafé De Deugniet en Brabants Centrum strijden in de categorie voor ondernemingen met minder dan tien fte om de titel.

Boxtel

Mantelzorgwandeling

Het steunpunt Mantelzorg van welzijnsinstelling ContourdeTwern organiseert dinsdag 28 oktober van 13.00 tot 16.00 uur een wandeling in natuurgebied Kampina. Mantelzorgers gaan gezamenlijk wandelen om helemaal tot rust te komen en elkaar te ontmoeten. Vanaf 12.45 uur verzamelen deelnemers bij Sint-Ursula. Aanmelden kan tot vrijdag 24 oktober bij Marieke Dijkshoorn via mariekedijkshoorn@contourdetwern.nl of (0411) 65 58 99.