BEGROTING HAAREN: ZEVEN SPEERPUNTEN

'Het sociaal domein is
de grootste uitdaging'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Net als in de begroting van vorig jaar vraagt de gemeente Haaren meer verantwoordelijkheid van de inwoners zelf. ,,Er komt in 2015 veel op ons af", aldus wethouder Eric van den Dungen. Hij doelt vooral op de veranderingen in de jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning.

In de begroting noemt de gemeente Haaren een aantal speerpunten voor de komende jaren. Zo zouden alle jongeren tot 27 jaar een startkwalificatie moeten hebben om goed voorbereid te zijn op de toekomst. Ook stelt de gemeente dat de leefbaarheid in de dorpen en de dienstverlening van de gemeente op peil moeten blijven en dat er gezorgd moet worden voor woningbouw die past bij de behoefte van inwoners.

Zo staat in Esch nog steeds het project Venakkers IV op de planning. Er zijn gesprekken met Reuvers Bouw en Ontwikkeling. Als deze zijn afgrond, volgt de bestemmingsplanprocedure. Na archeologisch onderzoek op het terrein Reigerskant is een zogenoemd geohydrologisch onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat grote delen van het gebied minder geschikt zouden zijn voor woningbouw. De gemeente gaat binnenkort aan de slag met een stedenbouwkundig plan voor dit gebied.

HELL OF A JOB

Tenslotte worden ook duurzaamheid en een goede en veilige infrastructuur als belangrijke speerpunten genoemd, waarbij met de komende jaren met name wordt gekeken naar de bereikbaarheid van Esch als het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer wordt ingevoerd.

Volgens wethouder Van den Dungen staan in de begroting 'weinig verrassende dingen'. ,,Projecten die al een tijd op de rol staan, bouwen we in het komende jaar verder uit, zoals de verbouwing van de zorgcentra in gemeente en de aanpak van het rioleringsnetwerk." Hij noemt de decentralisaties in het sociaal domein als belangrijkste uitdaging in 2015. ,,Dat wordt 'a hell of a job." Haaren krijgt zes tot zeven miljoen van de overheid om de veranderingen het hoofd te bieden. ,,Of dit genoeg is, zal aan het einde van volgend jaar pas duidelijk worden. Het is echter niet onze bedoeling om mensen in de kou te laten staan. Als we geld tekort komen, moeten we de algemene reserve aanspreken."

AMBTELIJKE FUSIE

De gemeenteraad stemde begin oktober voor een ambtelijke fusie met Boxtel en Sint-Michielsgestel. Dit stuitte bij verschillende inwoners op onbegrip. ,,Natuurlijk horen we deze geluiden ook", aldus Van den Dungen. ,,Veel mensen lijken echter niet door te hebben dat het gaat om een ambtelijke fusie en geen herindeling. Bovendien werken we al op veel gebieden samen met andere gemeenten. Komende tijd steken we onze energie in de communicatie naar de inwoners."

Wel benadrukt Van den Dungen dat een fusie om financiƫle redenen noodzakelijk is. ,,Vanwege alle veranderingen in het sociaal domein is het belangrijk om een efficiƫntieslag te maken, zodat we de komende jaren een sluitende begroting kunnen leveren. We kunnen niet zomaar putten uit de algemene reserves, dat staat de provincie niet eens toe."

De begroting wordt donderdag 30 oktober besproken in de commissie. De gemeenteraad buigt zich donderdag 6 november over de stukken.