De Boxtelse zanger en gitarist Harry Hendriks treedt zaterdag 15 november op in Podium Boxtel. Met drie bevriende muzikanten speelt hij onder meer het album One Trick Pony van Paul Simon. (Foto: Ronald Rietman).
De Boxtelse zanger en gitarist Harry Hendriks treedt zaterdag 15 november op in Podium Boxtel. Met drie bevriende muzikanten speelt hij onder meer het album One Trick Pony van Paul Simon. (Foto: Ronald Rietman). Foto: Ronald Rietman

HARRY HENDRIKS MET GASTMUZIKANTEN IN PODIUM BOXTEL

Allermooiste liedjes van Paul Simon...

Zaterdag 15 november verzorgt Hendriks een avondvullend muziekprogramma in de theaterzaal van SintLucas aan de Burgakker in hartje Boxtel. Hij wordt begeleid door Arthur Lijten en Mike Roelofs waarmee de Boxtelaar doorgaans Gerard van Maasakkers muzikaal ondersteunt, neemt bovendien bassist Guus Bakker mee én maakt ook nog eens gebruik van de diensten van geluidsman Niels Koster met wie hij vele avonden per jaar samenwerkt, meestal tijdens de shows met Gerard van Maasakkers.

ENTHOUSIAST

Wat Hendriks in Boxtel gaat spelen? 'One Trick Pony', het legendarische en niet onomstreden album van Paul Simon, verschenen in 1980 toen ook de gelijknamige film met Simon in de hoofdrol in de bioscopen werd uitgebracht. ,,De film waarin Paul Simon een tweederangs artiest speelt en het niet altijd rooskleurige muzikantenleven laat zien was geen groot succes", zegt de Boxtelse muzikant. ,,Het album deed het stukken beter, maar kreeg wisselende kritieken. Ik vind het een prachtige elpee, met hele mooie nummers met natuurlijk het alom bekende 'Late in the evening' maar ook heel veel prachtige luisterliedjes."

,,Het is altijd een grote wens van me geweest om One Trick Pony eens integraal met een band live te spelen", gaat Hendriks verder. Hij deed dat 'kunstje' al eens in Meneer Frits, het sfeervolle café bij muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven waar Ad van Meurs alias The Watchman steevast op maandagavonden gedenkwaardige muzikale sessies organiseert. ,,We hebben het album van Paul Simon ook al eens helemaal gespeeld in muziekcafé Cambrinus in Horst. Toen ik Henri Molenaar van Podium Boxtel tegenkwam, heb ik hem voorgesteld het programma ook eens in Boxtel op de planken te brengen."

Molenaar was laaiend enthousiast over het idee, mede omdat Hendriks natuurlijk geen onbekende is in de theaterzaal. Sinds de opening van Podium Boxtel stond hij er vrijwel jaarlijks met Gerard van Maasakkers en waren alle avonden stijf uitverkocht. Ook verzorgde de Boxtelse gitarist wel eens aftershows in de foyer en is hij vanwege zijn lokale bekendheid een garantie voor een volle zaal, zo lijkt het. ,,Ook nu loopt de kaartverkoop best aardig", zegt Hendriks bescheiden. ,,Ik geloof dat de meeste kaarten zijn uitverkocht, misschien dat er nog een stuk of vijftig te koop zijn." De verwachting is dat One Trick Pony snel uitverkocht zal zijn.

BEKENDE LIEDJES

Tijdens de show in Podium Boxtel zal Hendriks met de drie andere muzikanten alle nummers van het gelijknamige album van Paul Simon ten gehore brengen. ,,Dat gaan we doen in twee blokken, voor én na de pauze. Naast de nummers van One Trick Pony spelen we een aantal andere bekende liedjes van Paul Simon, zoals 50 Ways en Still Crazy After All These Years en zeker ook eentje van het legendarische album Graceland dat Paul Simon in Zuid-Afrika opnam met een keur aan Afrikaanse artiesten. Aan het slot van de show wacht het publiek nog een muzikale verrassing." Welke? ,,Nee, dat gaan we natuurlijk niet verklappen. Maar het zal zeker ook een nummer van Paul Simon zijn."

Waar komt de voorliefde voor One Trick Pony vandaan? Met een immense muzikale bagage had Hendriks ook voor een willekeurig ander album uit de rijke popgeschiedenis kunnen kiezen. ,,One Trick Pony is zo'n plaat die je je hele leven blijft achtervolgen", vertelt de Boxtelaar. ,,Ik hoorde de nummers voor het eerst toen ik amper 13 jaar was. Mijn vijf jaar oudere broer Peter sliep een verdieping hoger, op zolder. En telkens als hij die plaat opzette, hoorde ik die magische klanken, die basloopjes, die jazzy en soulachtige nummers. Ik vond dat te gek."

NIET EENVOUDIG

Hendriks geeft aan dat One Trick Pony in zijn ogen beslist geen eenvoudig album is. ,,Het zijn geen liedjes die je met een, twee of drie grepen even naspeelt op je gitaar", zegt de Boxtelaar. ,,Maar als je luistert naar de melodielijnen, de akkoorden en verkent welke mogelijkheden er zijn om de allermooiste liedjes van Paul Simon te vertolken, dan kun je niet anders dan constateren dat dit een geweldige plaat is. En die wil ik met Arthur, Mike en Guus eens lekker in het zonnetje zetten in Boxtel."

Verwacht trouwens niet dat de vier muzikanten de komende weken intensief repeteren op de liedjes van Paul Simon. ,,Arthur is net als ik een echte liefhebber van deze plaat en kent elke noot. De anderen hebben de nummers van One Trick Pony ook al vaak gespeeld. Dus repeteren..."

Hendriks is even stil, schudt het hoofd. ,,Nee, ik denk dat we niet meer repeteren voor 15 november. Wat we wel gaan doen? Op de middag voorafgaand aan het concert bij mij thuis verzamelen en even kort wat liedjes doornemen. Nee, niet alles tot op de laatste noot kapot repeteren, het moet voor ons en voor het publiek lekker spannend blijven."

FEEST

Omdat hij in 2015 minder actief zal zijn met Gerard van Maasakkers – de zanger gaat een aantal andere muzikale projecten doen – sluit Hendriks niet uit dat hij vaker eens met een album op de proppen zal komen dat integraal vertolkt zal worden. ,,Nu kies ik voor One Trick Pony. Maar ik heb net als iedereen wel enkele platen in de kast waarvan je elke groef kent, precies weet welke nummers elkaar opvolgen en waar misschien een kras zit.

Hij vervolgt: ,,Kijk dus niet raar op als ik nog eens voor de dag kom met The Nightfly van Donald Fagan of een plaat van James Taylor. Dat samen doen met de jongens van de band is een feest. En voor zo'n feest nodig je natuurlijk ook graag veel publiek uit. En als dat eens in Boxtel is, is het feest extra bijzonder."

KAARTVERKOOP

De show One Trick Pony van Harry Hendriks is zaterdag 15 november vanaf 20.15 uur te zien in Podium Boxtel aan de Burgakker. Kaarten kosten 19,50 euro en zijn zolang de voorraad strekt te koop via www.podiumboxtel.nl of bij het UITpunt in bibliotheek De Meierij aan de Burgakker.

FOTO BOVEN: De Boxtelse zanger en gitarist Harry Hendriks treedt zaterdag 15 november op in Podium Boxtel. Met drie bevriende muzikanten speelt hij onder meer het album One Trick Pony van Paul Simon. (Foto: Ronald Rietman).