Voorzitter Tossy de Man van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL): ,,Redeneren vanuit het belang van de mensen waar je het voor doet.
Voorzitter Tossy de Man van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL): ,,Redeneren vanuit het belang van de mensen waar je het voor doet." (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

LEEFBAARHEIDSSTICHTING SPPILL DINGT MEE NAAR BOXTELSE ONDERNEMERS TROFEE

'SPPiLL wil mensen stimuleren hun nek uit te steken'

PETER DE KONING

,,SPPiLL vertegenwoordigt het bedrijf van de toekomst", vindt voorzitter Tossy de Man. ,,Een bedrijf waarin de bevolking participeert en met een financiering op voorwaarde van eigen inbreng. Dit bedrijfsmodel werkt en moedigt mensen aan hun nek uit te steken. Het is fantastisch om daarbij betrokken te zijn." De Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde is één van de zeven finalisten voor de Boxtelse Ondernemers Trofee (BOT).

In het voorjaar van 2009 presenteerde de Ondernemersvereniging Liempde (OVL) een mastervisie op de toekomst van het dorp. Hoe moet het verder met de leefbaarheid en de economische ontwikkeling, was de centrale vraag, gebaseerd op de relatie tussen economische teruggang en behoud van leefbaarheid.

Er kwam ook een plan van aanpak met twee hoofdfasen. Fase 1: versterken van het 'wij-gevoel'. De eerste uitingen daarvan werden de succesvolle acties Op Liemt Gemunt, Liemt in het Licht en Liemt Lopt Uit (kerstmarkt en kribkesroute). Fase 2: Liempde een economische impuls geven. Als uitgangspunt hiervoor ontwikkelde OVL het stimulerings- en promotieplan 'Liempde, Gastvrij Hart van Het Groene Woud'. Een brede en innovatieve aanpak die moet leiden tot een versterking van vooral de toeristische en recreatieve mogelijkheden van Liempde als kern in Het Groene Woud.

Om de financiën en verantwoording te scheiden van de OVL werd SPPiLL opgericht: Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde. Die bevordert de sociale cohesie door het versterken van de 'leefbaarheidsdriehoek' die wordt gevormd door Liempdenaren, verenigingen en ondernemers en het uitdragen van Liempde als gastvrij hart van Het Groene Woud.

Draagvlak

,,Fase 1 gaat als een speer", lacht SPPiLL-voorzitter De Man. Zij nam onlang de vergaderhamer over van Michaél Michiels. ,,Het succes van de activiteiten in fase 1 bewijst het enorme draagvlak in Liempde voor initiatieven die de leefbaarheid bevorderen. De afgelopen vier jaar konden we 100.000 euro uitkeren aan 45 lokale verenigingen. Nieuwe meubels voor de tennisclub, spelmaterialen voor Jong Nederland en nog veel meer. Een prachtig resultaat."

Een ander doel van deze activiteiten is Liempdenaren aansporen meer boodschappen te doen in hun eigen dorp. De Man heeft stellig de indruk dat dat lukt. ,,Bewijzen heb ik niet, maar het moet haast wel. De bewustwording is in elk geval op gang gebracht."

D'n TIP

SPPiLL staat nu aan het begin van fase 2: het uitvoeren van zo'n veertig projecten met een karrenvracht aan vrijwilligersuren en 3,2 miljoen euro subsidie. Van waterputten en bakhuisjes tot erftuinen en wandelroutes. En van een opknapbeurt voor de kiosk tot herinrichting van evenemententerrein D'n Tip. Ook de renovatie van Barrierweg 4 valt hieronder. Deze langgevelboerderij tegenover de kiosk wordt het informatiecentrum voor Het Groene Woud. ,,Al deze lokale activiteiten hebben ook mooie uitwaaiereffecten", vertelt De Man. ,,Bijvoorbeeld, bij de sloop van oude panden in Berlicum en Heeswijk-Dinther verzamelen wij bouwmaterialen die we hergebruiken in Liempde."

1 januari 2017 moet al het werk gereed zijn. Op de achtergrond wordt al langere tijd veel werk verzet, het eerste tastbare resultaat wordt de opknapbeurt voor D'n Tip. Parkeerplaatsen, fietsenstalling en skatebaan worden verbeterd en er komt een oplaadpunt voor e-bikes. Het blijft een open en multifunctioneel evenemententerrein.

SAMEN

Vanaf dag één werd SPPiLL gedragen door de lokale gemeenschap. Wat is het geheim? De Man trekt haar wenkbrauwen op: ,,Gewoon je best doen, niets meer en niets minder". En na een korte denkpauze: ,,Er is geen geheim of verborgen kracht. Het is een kwestie van samen iets

maken voor het gezamenlijk belang en redeneren vanuit het belang van de mensen waar je het voor doet. Dat is niet typisch Liempds, dat is de kracht van de driehoek die bewoners, verenigingen en ondernemers samen vormen. In die driehoek ligt de sleutel."

ZEVEN FINALISTEN

SPPiLL is één van de zeven finalisten van de BOT die JCI Dommelland uitreikt op donderdag 6 november in Podium Boxtel. De overige finalisten zijn Innodak, Unilux, Standby Thuiszorg, Schoenmakerij Bas, restaurant De Deugniet en nieuwsblad Brabants Centrum.

Kempen Lam Dag

Het seizoen van de Liempdse schaapskudde wordt traditioneel afgesloten in het centrum met een Kempen Lam Dag. Belangstellenden zijn zondag 26 oktober tussen 14.00 en 17.00 uur welkom bij café De Durpsherberg aan de Dorpsstraat in Liempde.

Tijdens de middag kunnen bezoekers met de herder en andere betrokkenen bij de schaapskudde praten over het werk en de toekomst van de kuddes. Daarnaast wordt een speciaal herfstgerecht gepresenteerd: een lamsstoofpotje. De Durpsherberg serveert daarbij diverse bijzondere bieren.

Esch

Speelgoedbeurs

Bij Ons Café aan de Leunisdijk wordt dinsdag 28 oktober de jaarlijkse speelgoedbeurs gehouden. De beurs is geopend van 19.00 tot 21.00 uur, de entree is gratis. Aanmelden voor een kraam kan tot 26 oktober via e-mail: speelgoedbeursesch@gmail.com. Speelgoed dat niet wordt verkocht, gaat naar de Voedselbank.