Bij de COOP in Liempde werd een Fair Trade-boodschappenpakket uitgereikt. Van links naar rechts: wethouder Peter van de Wiel, bedrijfsleider Veli Oksar, Irma van Eindhoven, Wauda Maas en David Andreae.
Bij de COOP in Liempde werd een Fair Trade-boodschappenpakket uitgereikt. Van links naar rechts: wethouder Peter van de Wiel, bedrijfsleider Veli Oksar, Irma van Eindhoven, Wauda Maas en David Andreae. Foto: Peter de Koning

fair trade week start zaterdag 25 oktober

Meer eko-producten in de supermarkten

Supermarkten in Boxtel en Liempde hebben steeds meer biologische en fairtrade-producten in het assortiment. Dat blijkt uit de jaarlijkse EKO-tellingen van werkgroep Lokale Agenda 21 en Transition Town Boxtel. Dinsdag werden alle supermarkten door wethouder Peter van de Wiel bij de COOP in Liempde gefeliciteerd met dit resultaat.

Dat Boxtel het predikaat Fair Trade-gemeente mag dragen, is niet verwonderlijk want er worden steeds meer producten verkocht bij supermarkten. Koploper is Plus met 153 artikelen gevolgd door Albert Heijn (115) en Jumbo (69). Ook hebben meer winkels biologische producten in het assortiment, in totaal ging dit aantal met 25 procent omhoog. Dit is vooral te danken aan een sterke stijging bij Albert Heijn, van 372 naar 603 producten.

Bij de COOP mochten Engelie van der Pas en David Andreae voor 25 euro boodschappen uitzoeken, deze werden geschonken aan Irma van Eindhoven uit Liempde. Dit om ook klanten van de supermarkten kennis te laten maken met Fair Trade-producten.

Volgens David Andreae van Transition Town Boxtel komen ook streekproducten steeds meer in beeld bij de lokale supermarkten. Onder meer bij Plus, Jumbo en COOP worden streekartikelen verkocht. Binnenkort wordt ook een telling gehouden bij biologische winkel De Schoffel aan de Mijlstraat.

De EKO-tellingen werden in Boxtel voorafgaand aan de landelijke Fair Trade-week gehouden, deze duurt van zaterdag 25 tot zondag 2 november. Ook in de gemeente Boxtel wordt hier aandacht aangeschonken. Zaterdag opent wethouder Peter van de Wiel om 10.30 uur een tentoonstelling in de bibliotheek aan de Burgakker. Hier komen acht wandkleden te hangen waarop de milleniumdoelen zijn afgebeeld. Ook komen er spulletjes uit de Wereldwinkel te staan en informatie over Fair Trade.

De komende week gaat Arjen Witteveen van de werkgroep Fair Trade tasjes uitdelen bij lokale restaurants. Hiermee vraagt hij aandacht voor het gebruik van biologische en Fair Trade-producten bij horecabedrijven.

• OP DE FOTO: Bij de COOP in Liempde werd een Fair Trade-boodschappenpakket uitgereikt. Van links naar rechts: wethouder Peter van de Wiel, bedrijfsleider Veli Oksar, Irma van Eindhoven, Wauda Maas en David Andreae. (Foto: Peter de Koning).