Afbeelding
Foto: Hans Verberk

muziek en dans in gemeenschaphuis De Rots

Hare Krishna's trekken door Boxtel

MARIËLLE WIJFFELAARS

Mensen in kleurrijke gewaden trokken zaterdag door het centrum van Boxtel. Het bleken leden van Hare Krishna te zijn. In gemeenschapshuis De Rots in Boxtel hield de groep de zogeheten Kirtan Connection; een activiteit vol muziek, dans en meditatie.

De ISKCON, International Society for Krishna Consciousness, houdt regelmatig bijeenkomsten, meestal in de grotere steden. Dat deze keer is gekozen voor Boxtel, is dan ook uniek en bijzonder te noemen. ,,Het is het initiatief van een Nepalese familie die in Boxtel woont", legt Raimond van Mastbergen uit. ,,Het is voor ons ook leuk om eens in Boxtel te komen en de inwoners kennis te laten maken met Hare Krishna."

De aanhangers van Hare Krishna zetten liefde en respect voor de wereld centraal. Ze streven naar een simpele manier van leven, zonder al te veel bezittingen. ,,Zoveel heeft een mens nou eenmaal niet nodig", stelt Van Mastbergen. ,,We worden de hele dag geprikkeld door etalages, geuren en reclames, dat is een vorm van indoctrinatie. De Hare Krishna's nemen hier afstand van en richten zich op heel andere dingen."

'NORMALE' KLEDING

Ze zijn overtuigd vegetariër, monogaam en gebruiken geen alcohol of drugs. De meeste aanhangers hebben een baan en gaan in het dagelijks leven gekleed in 'normale' kleding. ,,Op kantoor zal niemand zien dat ik aangesloten ben bij Hare Krishna", erkent Van Mastbergen. ,,Niet dat ik me ervoor schaam, integendeel, maar ik wil niet prediken op mijn werk. Het enige waar mijn collega's het misschien aan merken, is dat ik altijd beleefd en behulpzaam ben en nooit vloek. Kenmerkend voor de Hare Krishna's."

De Hare Krishna-beweging is al vele eeuwen oud, maar pas sinds de jaren zestig bekend in het westen. Het is een beweging geïnspireerd op het vaishnavisme en hindoeïsme. Het westelijke deel van de wereld ontdekte Hare Krishna via A.C. Bhaktivedanta Swami Praphupada die vanuit India naar New York trok om daar mensen kennis te laten maken met zijn geloofsovertuiging. Van Mastbergen: ,,Hij ging naar de Verenigde Staten zonder geld of bezittingen. In parken maakte hij muziek en kwam zo in contact met mensen. De beweging maakte naam en dankzij de Amerikanen werden diverse tempels opgericht."

NIET PUSHEN

Ook in Nederland begon Hare Krishna aan een opmars, de laatste jaren staat de groei wat stil. In totaal zijn er in Nederland een paar honderd aanhangers. ,,We proberen wel nieuwe leden te trekken door belangstellenden te informeren over onze doelstellingen", legt Van Mastbergen uit. ,,Wat opvalt is dat mensen vaak heel geïnteresseerd zijn, maar zich zelf niet willen aansluiten. Het is meer een soort nieuwsgierigheid. Maar we willen natuurlijk zo veel mogelijk mensen bereiken zonder te pushen."

In het Boxtelse gemeenschapshuis aan de Nieuwe Nieuwstraat verzamelden enkele tientallen Hare Krishna's zich. Er werd muziek gemaakt, volgens Van Mastbergen als een vorm van meditatie. De aanwezigen zongen vol overgave mee met het voor hen zo bekende lied:

Hare Krishna, Hare Krishna
Krishna, Krishna, Hare, Hare
Hare Rama, Hare Rama
Rama, Rama, Hare, Hare

Aansluitend genoten de Hare Krishna's van een vegetarische maaltijd. Van Mastbergen: ,,Er zijn wel een paar inwoners van Boxtel geweest om een kijkje te nemen. Belangstellenden zijn natuurlijk altijd welkom, graag zelfs, dan kunnen we onze levensstijl goed en duidelijk uitleggen."

• FOTO BOVEN: Een groep Hare Krishna's wandelde zaterdag door het centrum van Boxtel. De stoet trok van het NS-station naar De Rots. (Foto: Hans Verberk).


Workshops over
familierelaties in
Centrum Altro

In november wordt in Centrum Altro een nieuwe serie workshops over familierelaties gehouden. Delen uit het boek 'Hoe overleef ik mijn familie?' van de Engelse acteur John Cleese en zijn psychotherapeut Robin Skynner vormen daarbij de leidraad.

In deze serie workshops verkennen de deelnemers familierelaties. Hoe word je beïnvloed door je familie? Waarom kennen we onszelf soms zo slecht? Hoe kiezen mensen partners en welke gevolgen heeft dat voor je relatie? Dat zijn vragen die aan bod komen. Psycholoog en theoloog Corrie Terlouw is werkzaam in Centrum Altro en verzorgt de workshops. ,,Van je familie krijg je allerlei gewoonten en ideeën mee. Door daar bewust mee om te gaan, kun je zelf groeien, als persoon. De deelnemers ervaren een stimulans om aandacht te geven aan hun eigen plaats in hun familie, ze krijgen meer inzicht en soms helpt het hen om gevoelens en gedachten meer te uiten. De groepen die ik tot nu toe heb begeleid vinden het verrassend en fijn om dit in deze vorm te doen."

De workshops worden gehouden op de maandag 3, 10, 17 en 24 november en duren van 13.00-15.00 uur. Centrum Altro is gevestigd aan de Baandervrouwenlaan 259. Aanmelden: www.centrumaltro.nl.

Samen zingen
tijdens sing-in
op Stapelen

Wie graag zingt, maar zich liever niet als lid aansluit bij een bestaand koor, kan deelnemen aan de zogeheten sing-in. Christian Scheres en Mark Thijssen houden die woensdag 29 oktober 19.30 tot 21.30 uur in de ridderzaal van kasteel Stapelen.

De eerste van drie sing-ins heeft als thema 'Blijf dicht bij jezelf' en 'Volg je droom'. Het is niet nodig dat je zangervaring hebt. Het gaat erom dat je blij wordt van zingen, het leuk vindt om op een laagdrempelige manier meerstemmig te zingen en redelijk toon kunt houden. Deelnemers zingen naast bekende muziek ook songs die Scheres en Thijssen zelf schreven en produceerden. Deze zijn te beluisteren via www.scheresthijssen.nl.

EIGEN DROOM

Het tweetal volgde een eigen droom. Beiden hadden aan het conservatorium willen studeren, maar kozen voor een 'verstandig' beroep. Scheres is als communicatietrainer verantwoordelijk voor de teksten, (meerstemmige) melodieën en zang, terwijl Thijssen als ICT-architect en consultant voor de instrumentale begeleiding en de technische productie zorgt. Aanmelden via www.kasteelstapelen.nl; deelname kost tien euro.