De delegatie uit Wittlich luistert naar Edward Traa die uitleg gaf over de Boxtelse brandweerauto. (Foto: Albert Stolwijk).
De delegatie uit Wittlich luistert naar Edward Traa die uitleg gaf over de Boxtelse brandweerauto. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Duitse delegatie brengt bezoek aan Boxtel

'Wittlich' ontmoet circus en brandweer

MARIËLLE WIJFFELAARS

Met stralende ogen kijkt Max Rodenkirch naar de rode brandweerwagen bij de kazerne in Boxtel. Groot is de verrassing als de zoon van burgemeester Joachim van het Duitse stadje Wittlich ook nog achter het stuur mag kruipen: ,,Supertoll!"

Een groep uit Wittlich - waarmee Boxtel al jaren een vriendschapsband heeft - bracht zaterdag een uitgebreid bezoek aan de gemeente Boxtel. 'Herr Bürgemeister' Joachim Rodenkirch bracht echtgenote Theresia, dochter Anna en zoon Max en een aantal inwoners van Wittlich mee naar Nederland.

Op zaterdag kregen de Duitsers een rondleiding door de wijk Selissenwal en ook een bezoek aan MuBo stond op het programma. Aansluitend ging de groep naar de brandweerkazerne aan de Brederodeweg, dit op verzoek van burgemeester Rodenkirch. Jochen Beyer en Edward Traa verzorgden namens de regionale brandweer een presentatie. In nagenoeg feilloos Duits... ,,Ik hoop alleen dat het goed gaat met de naamvallen", aldus Beyer.

De Duitse delegatie kon het verhaal echter perfect volgen. Beyer gaf vooral uitleg over de regionale samenwerking én de veiligheidsregio Brabant-Noord. En juist deze samenwerking was voor Rodenkirch heel interessant, want in Duitsland schort het daar nog aan zo stelde de burgemeester van Wittlich. ,,Er zijn veel overeenkomsten in werkwijzen, maar het regionaal samenwerken moeten wij nog verder ontwikkelen."

Burgemeester Mark Buijs legde uit dat in Nederland niet uitsluitend wordt ingezet op incidentenbeheersing, maar juist op het terugdringen van het risico op branden of rampen. ,,We willen mensen leren hoe ze bijvoorbeeld een woningbrand kunnen voorkomen", verklaarde de Boxtelse burgemeester. ,,Daar is winst te behalen. Door burgers hierover tips te geven, kunnen we het aantal incidenten terugdringen." Rodenkirch was het helemaal eens mijn zijn Boxtelse collega en stelde dat ook in Duitsland hier veel aandacht voor is.

Zoon Max bleek ondertussen een grote fascinatie voor het beroep brandweerman te hebben en vroeg zich af wat hij precies moet kunnen om later in de voetsporen van zijn oom - werkzaam bij de beroepsbrandweer in Mainz - te willen treden. ,,Je moet slim zijn, sportief én vooral veel trainen", vertelde Beyer. Max: ,,Dat moet best lukken. Ik wil best brandweerman worden."

Na het bezoek aan de kazerne ging de groep nog naar Classic Park én werd een voorstelling van Circo Circolo bezocht.

• FOTO ONDER: Max Rodenkirch had de dag van zijn leven: hij mocht achter het stuur van de brandweerwagen kruipen! (Foto: Albert Stolwijk).

Max Rodenkirch had de dag van zijn leven: hij mocht achter het stuur van de brandweerwagen kruipen! (Foto: Albert Stolwijk).