De jubilerende fanfare Concordia uit Liempde begeleidde bezoekers naar de openingsvoorstelling van Circo Circolo. (Foto: Peter de Koning).
De jubilerende fanfare Concordia uit Liempde begeleidde bezoekers naar de openingsvoorstelling van Circo Circolo. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

• Circo Circolo beleeft zonnig eerste weekend • al ruim 12.000 kaarten verkocht

Circustheater en landgoed Velder: unieke combinatie

MARIËLLE WIJFFELAARS

De toegangsweg naar Velder is donker. Maar plotseling schijnen er lichtjes tussen de bomen door en zijn de punten van kleurrijke tenten te zien. Het Liempdse landgoed vormt tien dagen lang het decor voor het circustheaterfestival Circo Circolo en ook tijdens deze editie verwelkomt de organisatie weer duizenden mensen. Met ruim 12.000 verkochte kaarten, mag het evenement nu al een succes worden genoemd.

Donderdagavond, 19.00 uur. De foyer van Circo Circolo begint langzaam vol te lopen. De ruim duizend bezoekers komen allemaal voor de opening van het festival, het belooft een gezellige en spectaculaire avond te worden. Dat er wat regenbuien vallen en daardoor de parkeervelden zijn veranderd in modderpoelen lijkt de bezoekers niet te deren. Onder de aanwezigen zijn onder meer commisaris van de koning Wim van de Donk en het Boxtelse college van B. en W. Ook landgoedeigenaar Frans van Boeckel woont de opening van het festival op zijn terrein bij.

TROMPETTEN

De bezoekers worden in de foyer al getrakteerd op de eerste voorstelling. Studenten van de Academy for Circus and Performance Art uit Tilburg laten hun kunsten zien. Als het applaus wegsterft, wordt het publiek opgeschrikt door tromgeroffel en trompetgeschal. De jubilerende fanfare Concordia uit Liempde marcheert de foyer binnen en neemt de bezoekers mee naar de Brabant-tent waar de openingsvoorstelling van het Canadese gezelschap Flip Fabrique plaatsvindt.

Maar natuurlijk gaat de voorstelling Attrape Moi niet van start zonder een officieel welkomstwoord van Circo Circolo-directeur Marc Eysink Smeets. ,,De programmering en vormgeving is elke twee jaar 'a hell of a job' maar het is ons wéér naar tevredenheid gelukt en daar zijn we heel blij mee", vertelt hij trots. ,,Noord-Brabant zou een echte circus-provincie moeten worden, de mogelijkheden zijn zeker aanwezig."

Ook gedeputeerde Brigite van Haaften is blij met alweer een nieuwe editie van Circo Circolo op landgoed Velder. ,,Het laat zien dat cultuur niet alleen voor de elite is, maar voor iedereen. We zetten alles op alles om van Noord-Brabant een culturele regio te maken. Met evenementen als Circo Circolo en de Dutch Design Week (momenteel in Eindhoven - red.) moet dat zeker lukken."

DAVEREND GELACH

En dan is het tijd voor de openingsvoorstelling op het circusterrein. Flip Fabrique imponeert de bezoekers met hun humoristische en gewaagde vorostelling. Met diabolo's, hoepels en trampolines weten de zes artiesten een geweldige show neer te zetten. Dat belooft wat voor de resterende negen festivaldagen...

De tent Chapiteau vormt het onderkomen van het Nederlandse gezelschap Tent. Met haar voorstelling NET zorgt ze niet alleen voor verbaasde kreten vanaf de tribunes, maar ook voor daverend gelach. De acrobaten blijken over een flinke dosis humor te beschikken en lijken wel van elastiek te zijn. Het gezelschap is bepaald geen nieuwkomer in Liempde, ook bij eerdere edities zorgde Tent voor een prachtige show.

EXPEDITIE

Tent en Flip Fabrique zijn inmiddels weer vertrokken vanaf landgoed Velder, maar de nieuwe shows op het terrein zijn ook echte aanraders. Zo is bijvoorbeeld het Zweedse gezelschap Cirkus Cirkör neergestreken in Liempde. Met de voorstelling Knitting Peace beloven de vijf artiesten het publiek mee te nemen naar een magische en schitterende wereld van touw. Een show vol met raadselachtige muziek, gevoelige poëzie en spanning.

Ook de voorstelling Rien à Dire van Leandre is sinds deze week te bewonderen. Spanjaard Leandre geeft een nieuwe betekenis aan het woord clownerie. Met zijn 25 jaar ervaring weet hij zich zonder woorden voor iedereen verstaanbaar te maken. Met vliegende spoken en sokken, spiegels, paraplu's en ongrijpbare lampen.

De resterende dagen van Circo Circolo dat zondag 26 oktober afsluit, zijn er nog allerlei voorstellingen te zien. Zo nemen Tilburgse studenten de bezoekers mee op een expeditie over het herfstige landgoed Velder en is er ook voor kinderen van alles te beleven.

BOMBARDO

Bezoekers aan het circustheaterfestival mogen in ieder geval ook circus Bombardo niet missen. Dit kleinste circus ter wereld laat een levensgevaarlijke stunt zien: een van de artiesten wordt afgeschoten als levende kanonskogel. De show is te zien in een kleine tent en kost slechts twee euro. De moeite waard voor bezoekers die graag willen lachen.

De organisatie van Circo Circolo kijkt terug op een prachtige openingsweek waarbij zeker in het weekend de zon volop scheen. Tot nu toe zijn ruim 12.000 kaarten verkocht, er zijn nog plaatsbewijzen verkrijgbaar voor de resterende voorstellingen. Kijk voor meer informatie op www.circocircolo.nl.

• FOTO LINKS: Het Canadese gezelschap Flip Fabrique imponeerde met de voorstelling Attrape Moi. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding